Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – jeśli zostało Ci mięso z rosołu i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, to polecam zużyć je do wykonania tej oto sałatki. Jest ona dość delikatna w smaku, idealna na śniadanie lub kolację.
Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – Składniki:
- 250g gotowanego kurczaka (udek, podudzi, filetów z piersi; u mnie pozostałość po gotowaniu rosołu)
- 1 mała kapusta pekińska – wykorzystałam 200g kapusty po poszatkowaniu (i wyrzucenia twardych części)
- 7 pomidorków koktajlowych lub papryczkowych
- 1 mała papryka czerwona – ok. 130g
- 1 średnia papryka żółta – ok. 180g
- pół puszki kukurydzy konserwowej – 140g po odsączeniu
- 2 ogórki kiszone – ok. 120g
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 3 czubate łyżki majonezu
- 3 duże łodygi szczypioru
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – Wykonanie:
- Ugotowanego kurczaka podzielić na mniejsze części.
- Kapustę pekińską poszatkować.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Pomidorki koktajlowe (lub papryczkowe) pokroić na ćwiartki.
- Paprykę (czerwoną i żółtą) pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę.
- Ogórki kiszone również pokroić w kosteczkę.
- Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez, jogurt, ketchup, czosnek oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać. Smacznego!