sałatka z kurczakiem
Sałatka Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem, która jest uwielbiana w naszym domu. Pyszne aromatyczne mięso, do tego wyrazisty ser feta i pyszny sos czosnkowy oraz kilka warzywnych składników, które razem tworzą wspaniałą kompozycję smakową. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Ta sałatka z kurczakiem, to zawsze HIT na naszych domowych imprezach, więc gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu!

Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym

Lubicie sałatki z kurczakiem? My bardzo! Przede wszystkim większość osób lubi mięso drobiowe, więc na imprezę taka sałatka jest jak znalazł! Nie musimy się martwić, że nie przypadnie ona komuś do gustu. Poza tym do jej zrobienia nie potrzeba wielu składników i wszystkie są ogólnodostępne, więc to kolejny plus, że nie zmarnujemy czasu na szukanie w sklepie trudno dostępnych produktów. Tę sałatkę z kurczakiem polecam także zarówno na kolację, jak i w pudełeczko do pracy.

Sałatka z kurczakiem na imprezę

Z reguły na wszelkiego rodzaju imprezy w domu, czy to urodziny, imieniny, bądź Sylwester, przygotowuję różnego rodzaju sałatki warstwowe, ponieważ ładnie prezentują się na stole. Poniższą sałatkę z kurczakiem również możecie przygotować w wersji warstwowej sałatki lub ją po prostu wymieszać – decyzję pozostawiam już Wam :)

Jeśli lubicie takie warstwowe sałatki z kurczakiem, to koniecznie wypróbujcie mój sprawdzony przepis na warstwową sałatkę gyros., która jest królową na każdym imprezowym stole. Podczas spotkań w gronie z rodziną lub znajomymi nie zabraknie u nas również sałatki z kurczakiem i ananasem, którego wręcz uwielbiam. Moja Mama także uwielbia ananasa, więc często dodaję go do potraw, gdy nas odwiedza. Całą listę sałatek z kurczakiem i nie tylko, znajdziecie tutaj: sałatki na imprezę przepisy.

Przy okazji oczywiście nie mogłabym nie wspomnieć o naszym blogowym hicie, jeśli chodzi o warstwowe sałatki z kurczakiem, a mianowicie o przepisie na warstwową sałatkę z kurczakiem i brokułem. Ta sałatka również podawana jest z sosem czosnkowym, do której wypróbowania również gorąco zachęcam.

Sałatka z kurczakiem – Składniki:

Składniki na sałatkę z kurczakiem:

  • 1 mała kapusta pekińska – ok. 210 g poszatkowanych liści kapusty
  • 3 średnie pomidory (najlepiej malinowe) – 385 g
  • 1 czerwona papryka – ok. 110 g (u mnie szpiczasta, która ma mało gniazd nasiennych i jest bardziej słodka)
  • 1 długi zielony ogórek – ok. 300 g
  • ok. 600 g filetów z piersi kurczaka (duży podwójny filet)
  • 1 płaska łyżeczka czosnku suszonego*
  • 2 płaski łyżeczki papryki słodkiej*
  • sól i pieprz do smaku*
  • 3 garści płatków migdałowych – ok. 45 g
  • 1 opakowanie sera feta (Favita) – 270 g

*ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do kurczaka zamiast soli, pieprzu, czosnku  i słodkiej papryki

Składniki na sos do sałatki z kurczakiem:

  • 4 czubate łyżki majonezu – ok. 120 g
  • 1-2 łyżeczki czosnku suszonego (wedle swoich upodobań smakowych)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przepis na sałatkę z kurczakiem:

  1. Mięso z kurczaka dokładnie oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek.  Następnie pokroić mięso drobiowe w niedużą kostkę (taką ok. 1 – 1,5 cm), wrzucić do miski, dodać paprykę słodką, czosnek suszony oraz pieprz i sól do smaku. Następnie dodać 2 łyżki oleju rzepakowego i całość dokładnie wymieszać, by mięso było dokładnie otoczone w marynacie. Następnie odstawić je na ok. 20-30 minut, by się nieco zamarynowało. Po tym czasie rozgrzać patelnię, wrzucić na nią kurczaka wraz z marynatą i smażyć do czasu aż mięso nie będzie surowe. Pod koniec można podusić kurczaka chwilę pod przykryciem, by mięso pozostało soczyste. Ważne jest by nie smażyć kurczaka zbyt długo, ponieważ wtedy mięso wyjdzie twarde. Usmażone kawałki kurczaka odstawić do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotować resztę składników do sałatki.
  2. Kapustę pekińską pozbawić twardych części, a liście drobno poszatkować.
  3. Pomidory pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
  4. Paprykę czerwoną pozbawić gniazd nasiennych, a następnie również pokroić w kostkę.
  5. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Wedle uznania można je wcześniej obrać ze skórki, aczkolwiek ja pozostawiam je ze skórką.
  6. Migdały w płatkach zarumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu).
  7. Przygotować sos do sałatki: wszystkie składniki wymienione powyżej przy składnikach na sos (majonez, czosnek suszony bądź świeży, zioła prowansalskie, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku) wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Sałatkę można wymieszać bądź ułożyć ją kolejnymi warstwami: kapusta pekińska, połowa sosu  czosnkowego, pomidory, ogórki, papryka czerwona, reszta sosu, ser feta, usmażony filet z piersi kurczaka i na koniec uprażone migdały. Odstawić sałatkę na godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły. Smacznego!
4.5 / 5 ( 50 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here