sałatka z makaronem

Sałatka z makaronem


Sałatka z makaronem świetnie się sprawdzi zarówno na kolację, śniadanie, a także jako sałatka na imprezę. Można zrobić ją dzień wcześniej bez obawy, że sałatka podpłynie wodą. Jest pyszna nawet w kolejne dni, a może nawet pyszniejsza (?), gdy na drugi dzień smaki się przegryzą. Tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na sałatkę z makaronem.

Sałatka z makaronem przepis

Przepisów na sałatki z makaronem jest wiele. Można ją zrobić z dowolnym makaronem, np. świderki, penne, spaghetti, kokardki itd. Moim ulubionym makaronem do sałatek jest jednak makaron małe kolanka, gdyż ze względu na swój rozmiar nie dominuje smakiem w sałatce, lecz fajnie się łączy z innymi składnikami. Moim drugim ulubionym makaronem do sałatek jest oczywiście tortellini, a z dodatkiem tego makaronu chyba najbardziej lubię sałatkę z tego przepisu: sałatka z tortellini i ananasem. Sałatka makaronowa to zawsze super pomysł na sałatkę na imprezę oraz w pudełeczko do pracy. Zgadzacie się?

sałatka z makaronem przepis

Sałatka z makaronem – Składniki:

  • makaron drobny (u mnie Snabbmaccaroni małe kolanka) – ok. 150 g (waga suchego makaronu)
  • 1 średni ogórek wężowy – ok. 200 g
  • 1 średnia papryka czerwona – ok. 235 g
  • 1 średnia papryka żółta – ok. 200 g
  • 140 g ulubionej szynki (u mnie szynka Szefa)
  • bardzo mała puszka kukurydzy konserwowej – 70 g po odsączeniu z zalewy (jest to 5 łyżek)
  • 2 średnie pomidory malinowe (koniecznie dojrzałe i słodkie) – ok. 315 g
  • koperek – 2 łyżki (już posiekanego koperku)
  • szczypiorek – 3-4 łyżki siekanego szczypiorku (lub więcej do smaku)
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej (ostrej) lub więcej do smaku
  • sól i pieprz do smaku

salłtka makaronowa przepis

sałatka z szynka

Przepis na sałatkę z makaronem:

  1. Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku i delikatnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych.
  2. Ogórka wraz ze skórką pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
  3. Obie papryki (czerwoną i żółtą) pozbawić gniazd nasiennych, a następnie również pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
  4. Szynkę również pokroić w kosteczkę, najlepiej o boku 0,5 cm.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  6. Słodkie pomidory pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
  7. Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
  8. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski. Dodać majonez, musztardę oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Odstawić sałatkę do lodówki na minimum 30 minut, by smaki nieco się przegryzły. Wedle upodobania dać więcej majonezu, musztardy lub szczypiorku do smaku. Sałatka makaronowa gotowa! Smacznego!

Jeśli szukacie więcej inspiracji na imprezowe sałatki, to polecam również mój sprawdzony przepis na: sałatkę gyros. To taka chyba klasyka gatunku, która smakuje każdemu.

sałatka makaronowa

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.