Sałatka z makreli to pyszny dodatek do kanapek, zarówno na śniadanie, jak i kolację. Można ją dowolnie modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki. Gorąco polecam!
Sałatka z makreli – Składniki:
- 1 wędzona makrela – ok. g (ok. 315 w całości)
- 4 jajka rozmiar M
- 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe (u mnie 3 średnie konserwowe – ok. 120 g)
- pół małej czerwonej cebuli – ok. 20 g
- 1/2 pęczka szczypiorku- ok. 10 g
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- sól i pieprz do smaku
**opcjonalnie można dodać jeszcze 2 łyżki kukurydzy konserwowej
Przepis na sałatkę z makreli:
- Jajka ugotować na twardo. Zobacz wpis: jak ugotować idealne jajko na twardo? Następnie obrać je ze skorupek i pokroić w kostkę.
- Ogórki również pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać.
- Z makreli zdjąć skórę. Następnie pozbawić ją ości, oddzielając kawałki makreli.
- Mięso rybki przerzucić do miski. Dodać jajka, ogórki oraz cebulę. Kolejno dodać majonez oraz musztardę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek. Ponownie wymieszać. Schować sałatkę do lodówki na minimum godzinę, by smaki nieco się przegryzły. Podawać z pieczywem. Smacznego!
Sałatka z makreli i jajek
Ten przepis może funkcjonować zarówno jako sałatka, jak i pasta na kanapki – czyli kanapki z makrelą. Wystarczy, że daną sałatkę zmiksuje się za pomocą blendera lub dokładnie rozgniecie widelcem i pyszna pasta na kanapki gotowa! Czasami do sałatki z makreli i jajek zamiast ogórka konserwowego daję ogórka kiszonego. Czasami wzbogacam ją również o kukurydzę konserwową, dzięki czemu sałatka z makreli wędzonej jest jeszcze bardziej kolorowa.
Jeśli lubicie makrelę, to gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu na pomidorową pastę z makreli. To świetny dodatek do świeżego pieczywa.
Dzisiaj zrobię bo ostatnio jadłam w szkole podstawowej na zajęciach technicznych bo wtedy robiliśmy różne rzeczy!