sałatka z ogórków i papryki w zalewie gyros do słoików na zimę

Sałatka z ogórków i papryki w zalewie gyros


Sałatka z ogórków i papryki w zalewie gyros na zimę to nasza druga modyfikacja ogórkowych przetworów w zalewie gyros. Takie ogórki do słoików na zimę to prawdziwy HIT sezonu!

Parę dni temu mieliście okazję zobaczyć przepis podstawowy, gdzie do wykonania zapasów na zimę wykorzystaliśmy same ogórki i marchewkę, a tym razem, za namową paru czytelniczek postanowiliśmy wzbogacić przepis o kolorowe papryki i jeszcze dodać coś od siebie. Mamy nadzieję, że taka sałatka z ogórków na zimę przypadnie Wam tak samo do gustu jak zwykłe ogórki gyros do słoików.

Sałatka z ogórków i papryki w zalewie gyros – Składniki:

  • ok. 1,5 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej wielkości, ale mogą być też duże ogórki, chociaż one z reguły mają dużo nasion i lepiej je wykorzystać do zrobienia ogórków curry lub ogórków w musztardzie)
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 2 duże czerwone papryki – ok. 510 g
  • 2 średnie żółte papryki – ok. 370 g
  • 3 średnie marchewki – ok. 250 g
  • 2 średnie białe cebule – 280 g
  • 1 duża czerwona cebula – ok. 160 g
  • 2 duże ząbki czosnku – ok. 10 g
  • 2,5 szklanki cukru – ok. 550 g (jeśli wolicie mniej słodkie przetwory – to możecie ilość cukru zmniejszyć np. do 2 szklanek, czyli ok. 420 g cukru)
  • 1 szklanka octu 10 % – 250 ml
  • pół szklanki oleju rzepakowego – 125 ml
  • 1 opakowanie przyprawy gyros (30g)

przetwory do słoików

papryka cebula ogórki

sałatka na zimę

sałatka z papryki i ogórków do słoików

Przepis na Ogórki z przyprawą gyros:

  1. Ogórki zerwane bezpośrednio z krzaczka nie wymagają moczenia. W innym przypadku (jeśli kupione były w sklepie lub odpowiednio wcześniej zerwane), to warto je namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny, by były jędrne, a nie wysuszone. Następnie ogórki dokładnie przepłukać pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Pozostawić je w skórce. Od ogórków odkroić końcówki, a resztę pokroić w grube plastry (ok. 1 cm). Przełożyć ogórki do dużej miski, a następnie zasypać je 2 płaskimi łyżkami soli kamiennej niejodowanej, dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę.
  3. Oba rodzaje cebuli (białą i czerwoną) obrać, pokroić w kostkę.
  4. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w cienkie plasterki.
  5. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (u mnie o grubości ok. 1 mm – najlepiej pokroić je za pomocą szatkownicy).
  6. Wszystkie warzywa (czosnek, oba rodzaje cebuli, 3 rodzaje papryki i marchewkę) dodać do ogórków, przemieszać. Następnie dodać ocet spirytusowy, cukier, olej i przyprawę gyros. Całość wymieszać, by cukier dokładnie się rozpuścił. Kolejno odstawić miskę z warzywami na ok. 8 godzin (od czasu do czasu przemieszać zawartość miski). W tym czasie wszystkie warzywa powinny puścić sporo płynów (nie trzeba dolewać wody do zalewy). W ten oto sposób powinno powstać ok. 1,3 litra zalewy.
  7. Po tych kilku godzinach zlać zalewę do garnuszka, a warzywa przełożyć do słoików (u mnie 4 duże słoiki o pojemności 900 ml) i uzupełnić je zalewą (sokami, które puściły warzywa wraz z octem, olejem itd.). Słoiki porządnie zakręcić i zapasteryzować (gotować przez 15 minut). Jak to zrobić możecie przeczytać poniżej. Smacznego!

przetwory z ogórków

sałatka do słoików na zimę

przetwory z papryki i ogórków

Jak pasteryzować słoiki z sałatką z ogórków i papryki w przyprawie gyros na zimę?

Należy przygotować dość wysoki garnek, w którym 4 słoiki o pojemności 900 ml nie będą wystawać na zewnątrz, a garnek będzie można spokojnie przykryć pokrywką. Na dnie takiego garnka ułożyć materiałową ściereczkę, na nią postawić słoiki i zalać je wodą do 3/4 ich wysokości. Zagotować wodę, po czym moc palnika zmniejszyć na minimum i przykryć garnek pokrywką. Od momentu zawrzenia wody gotować słoiki przez ok. 15 minut. Wyłączyć palnik, a słoiki wyciągnąć z garnka i postawić słoiki wieczkiem do dołu na blacie kuchennym, przykryć ściereczką. Słoiki z sałatką ogórkową w zalewie gyros pozostawić do całkowitego ostudzenia, a następnie, gdy będą już zimne, przenieść je do spiżarki lub do piwnicy (ważne, by było to chłodne, suche i zacienione miejsce).

sałatka gyros z ogórków na zimę

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.