Sałatka z ogórków kiszonych – to prosta i szybka sałatka z niewielkiej ilości składników. Prosto, a jakże pysznie! Sałatka z ogórkami kiszonymi idealnie pasuje jako dodatek do obiadu lub dań z grilla.
Sałatka z ogórków kiszonych przepis
Oczywiście do wykonania takiej sałatki najlepsze będą ogórki kiszone domowej roboty. Najlepiej, jeśli jeszcze macie dostęp do dobrych ogórków gruntowych, to polecamy wypróbować ogórki kiszone wg przepisu mojej Babci – są idealne, bez pustych środków! Pyszne i jędrne.
Dużym plusem sałatki z ogórków kiszonych i cebuli jest to, że jest ona bardzo prosta w wykonaniu i każdy sobie z nią poradzi. Poza tym jest tania i szybka. Nie musimy wydawać fortuny, by stworzyć pyszny dodatek do obiadu lub grilla. Taka sałatka z ogórków kiszonych super pasuje do tradycyjnego schabowego.
Sałatka z ogórków kiszonych – Składniki:
- 6 średnich ogórków kiszonych – ok. 300 g
- 1 mała cebula – ok. 80 g
- 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- szczypta świeżo mielonego pieprz do smaku
- szczypta soli
- szczypta cukru (opcjonalnie)
Sałatka z ogórków kiszonych i cebuli:
- Ogórki odsączyć z zalewy, a następnie pokroić w plasterki. Jeśli skórka od ogórków jest dość twarda, to wedle uznania można je wcześniej obrać. Do tej sałatki warto użyć dobrej jakości ogórków kiszonych, gdyż to one są bazą tej sałatki i nadają jej praktycznie cały smak. Warto więc, by były to najlepiej ogórki domowej roboty, z ogórków ze sprawdzonego źródła. Przy okazji polecamy nasz przepis na: najlepsze ogórki kiszone.
- Cebulę obrać z łupinek, pokroić w piórka lub kosteczkę (wedle uznania). Delikatnie ją posolić i odstawić, by nieco zmiękła. Cebulę można również przelać na sitku wrzątkiem, by miała nieco mniej wyrazisty smak – ja jednak tego nie robię, bo wolę jak czuć nieco ostry smak cebulki. Jeśli zaś wolicie, by smak sałatki był nieco bardziej delikatny, to spokojnie możecie przelać cebulę wrzątkiem na sitku, a następnie ją osuszyć i dopiero potem dodać do sałatki.
- Do średniej miseczki wrzucić pokrojone ogórki oraz cebulę, dodać 1 czubatą łyżeczkę musztardy delikatesowej, 2 łyżki oliwy (lub oleju rzepakowego) oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Wedle uznania można dać również szczyptę cukru do smaku. Sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki nieco się przegryzły.
- Sałatkę z ogórków kiszonych i cebuli podawać jako dodatek do obiadu lub dań z grilla. Smacznego!
Więcej inspiracji na sałatki do grilla znajdziecie w zakładce: sprawdzone przepisy na sałatki i surówki na grilla.
Do tego wszystkiego można dodać trochę chili jak ktoś lubi bardziej ostro i pycha .
Do tego wszystkiego można dodać trochę chili jak ktoś lubi bardziej ostro i pycha .
A ja dodaję jeszcze trochę kukurydzy konserwowej ….pysznie smakuje do drugiego dania !
Ulubiona sałatka do gulaszu. Oczywiście z dodatkiem miodu i ewentualnie siemienia lnianego
A jeszcze bardziej smakuje z łyżeczka miodu !!!