Sałatka z paluszkami krabowymi to zawsze HIT na każdej imprezie. Moi znajomi i rodzina uwielbiają sałatkę z surimi i makaronem chińskim, ale tym razem postanowiłam wyczarować coś innego, a jednocześnie prostego i szybkiego w wykonaniu. Tak oto w ten sposób powstała szybka sałatka z paluszkami krabowymi i czerwoną papryką. W smaku wyszła przepyszna, więc gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Sałatka z paluszkami krabowymi
Jedni uwielbiają surimi, drudzy omijają je szerokim łukiem. Powszechnie wiadomo, że paluszki krabowe nie są jakimś super wartościowym produktem. Decydując się na danie z ich udziałem warto wybierać paluszki krabowe, które nie są mrożone, lecz przechowywane w zwykłych lodówkach – z reguły takie surimi mają lepszy skład.
Wśród sałatek z surimi największą popularnością cieszy się u nas sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem chińskim, którą po raz pierwszy jadłam u mojej Teściowej na imieninach i od tego czasu stała się ona naszą ulubioną sałatką imprezową, ponieważ nie wymaga użycia zbyt wielu składników i szybko się ją robi. Ta tutaj poniższa sałatka z paluszkami krabowymi i papryką również należy do szybkich i prostych sałatek, więc warto zapisać sobie ten przepis i wykorzystać chociażby na zbliżającego się Sylwestra. Jeśli szukacie więcej takich inspiracji na imprezę, to polecam zajrzeć do wpisu: sałatki na Sylwestra. Równie przydatny jest wpis z wieloma szybkimi daniami na imprezę, który znajdziecie tutaj: proste i szybkie przekąski na Sylwestra.
Sałatka z paluszkami krabowymi – Składniki:
- 7 paluszków krabowych – 125 g
- 1 pomidor – 170 g
- 1 bardzo mała cebulka – 20 g
- 1 czerwona papryka – 250 g
- 1 łyżeczka kaparów
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 czubata łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi:
- Cebulę obrać z łupinek, a następnie bardzo drobniutko posiekać w kosteczkę.
- Pomidor naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem, a kolejno obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Czerwoną paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a resztę pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
- Paluszki krabowe to produkt, którego nie musicie poddawać obróbce termicznej. Są one od razu gotowe do spożycia (o ile kupione są te z lodówki) lub po rozmrożeniu (jeśli kupiliście produkt mrożony). Paluszki krabowe, czyli surimi pokroić w paseczki o grubości ok. 0,5 cm.
- Kapary odsączyć z zalewy a następnie posiekać drobno.
- Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miseczki, dodać majonez oraz posiekaną natkę pietruszki (wedle uznania jedną lub dwie łyżki). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
- Sałatkę z paluszkami krabowymi schłodzić w lodówce przez minimum godzinę, by smaki nieco się przegryzły. Smacznego!

Salatka naprawde dobra .dziękuję za przepis
Sałatki z paluszkami krabowymi jeszcze nie miałem okazji spróbować, ale wygląda bardzo apetycznie :) Chyba czas nadrobić zaległości! :)
ale dawno nie jadłam takiej sałatki :>