sałatka z selerem konserwowym i czerwoną fasolą

Sałatka z selerem konserwowym i czerwoną fasolą


Sałatka z selerem konserwowym i czerwoną fasolą – to sałatka, której wykonanie zajmuje parę minut. Wystarczy na szybko odsączyć warzywa z zalewy, wrzucić je do miski, poświęcić 8 minut na ugotowanie jajek, potem minutkę na ich obranie i posiekanie. A na koniec już tylko dodać majonez, sól i pieprz do smaku i można cieszyć się szybką sałatką w parę chwil. Jest ona dość delikatna w smaku, więc jeśli chcecie możecie wyostrzyć jej smak poprzez dodanie np. pora lub ogórków konserwowych.



Taka sałatka z selerem konserwowym i czerwoną fasolą świetnie się sprawdza, gdy pojawiają się niespodziewani goście, bo u nas z reguły w szafce zawsze jest zapas kukurydzy, selera i czerwonej fasoli – tak w razie czego – jakby naszła nas ochota na jakaś sałatkę lub właśnie mają pojawić się niezapowiedziani goście. No a jajka i majonez to też chyba każdy ma w lodówce ;)

Sałatka z selerem konserwowym i jajkiem właśnie dzięki dodatkowi jajek super się sprawdzi również na nadchodzące święta, czyli jako sałatka na Wielkanoc.

Więcej inspiracji znajdziecie tutaj: Sałatki na Wielkanoc – przepisy

Sałatka z selerem konserwowym i czerwoną fasolą – Składniki:

  • pół puszki czerwonej fasoli  (ok. 120 g fasoli po odsączeniu)
  • pół puszki kukurydzy konserwowej (ok. 140 g kukurydzy po odsączeniu)
  • 1 słoik selera konserwowego w zalewie (160 g po odsączeniu)
  • 3 jajka klasy M
  • 2 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
  • sól i pieprz do smaku

szybka sałatka z czerwoną fasolą i jajkiem

Przepis na sałatkę z selerem konserwowym i czerwoną fasolą:

  1. Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?).  Po ugotowaniu jajek należy zalać je zimną wodą, lekko stłuc skorupki, a po paru minutach obrać. Następnie posiekać jajka w drobną kosteczkę.
  2. Seler konserwowy odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Czerwoną fasolę również odsączyć z zalewy.
  4. Tak samo postąpić z kukurydzą i również odsączyć ją z zalewy.
  5. Wszystkie składniki (czerwoną fasolę, seler konserwowy, jajka oraz kukurydzę wrzucić do jednej miski. Dodać majonez oraz doprawić do smaku solą (u mnie ciut więcej do smaku) i pieprzem. Wymieszać. Schłodzić w lodówce przez minimum 15 minut. Smacznego!


sałatka na wielkanoc z jajkiem i czerwoną fasolą

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

0 odpowiedzi na “Sałatka z selerem konserwowym i czerwoną fasolą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.