Sałatka z tuńczykiem – pyszna, prosta i z ogólnodostępnych składników. Jest również bardzo uniwersalna, bo sprawdzi się zarówno na święta, na imprezę, jak i na zwykłą kolację lub w pudełeczko do pracy. Moja rodziną uwielbia ten przepis na sałatkę z tuńczykiem, więc gorąco zachęcam do jej wypróbowania.
Sałatka z tuńczykiem
Mój poniższy sprawdzony przepis na sałatkę z tuńczykiem jest banalnie prosty, więc uda się każdemu. Ta sałatka z tuńczykiem z puszki często pojawia się u nas jako sałatka na Boże Narodzenie, czasami jako sałatka na Wielkanoc (ze względu na dodatek jajek), a jeszcze częściej jako sałatka na imprezę, bo wszystkim smakuje i szybko się ją wykonuje :)
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka (najlepiej w kawałkach) w oleju lub w sosie własnym – 130 g po odsączaniu
- 1 woreczek ryżu (100 g) – u mnie parboiled
- pół puszki kukurydzy konserwowej – ok. 140 g
- 3 jajka rozmiar M
- pół malutkiej czerwonej cebuli – ok. 20 g
- 3 średnie ogórki konserwowe – ok. 210 g
- kilka gałązek koperku (lub szczypiorku wedle uznania) do smaku*
- 3 czubate łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
*po różnych testach – bardziej polecam wersję ze szczypiorkiem – jest ciut ostrzejsza w smaku
Przepis na sałatkę z tuńczykiem:
- Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ja najczęściej do sałatek używam ryżu parboiled, gdyż zachowuje swój kształt i się nie rozgotowuje. Mój ryż gotowałam przez ok. 15 minut na małym płomieniu, w garnku pod przykryciem.
- Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Należy pamiętać, że jajek o rozmiarze M (czyli tych średnich) nie należy gotować dłużej niż 8-9 minut. Dłużej gotowane jajka będą mniej smaczne a na obwódce żółtka pojawi brzydkie szare przebarwienie. Po ugotowaniu jajek należy zalać je zimną wodą, lekko stłuc skorupki, a po paru minutach obrać. Następnie pokroić je w kosteczkę.
- Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Odmierzyć połowę zawartości puszki (czyli ok. 140 gramów kukurydzy).
- Ogórki konserwowe odsączyć z zalewy octowej, a następnie pokroić w kostkę.
- Tuńczyka również odsączyć z zalewy.
- Cebulę obrać z łupin, a następnie dość drobno posiekać.
- Koperek lub szczypiorek także drobno posiekać.
- Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez (wedle uznania 2-3 czubate łyżki), delikatnie wymieszać. Doprawić sałatkę do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut, by smaki nieco się przegryzły. Smacznego!
Jeśli lubicie tuńczyka w puszce, to polecam również wypróbować mój przepis na pyszne roladki z tortilli z pastą z tuńczyka! :)
Jeżeli szukacie więcej inspiracji na sałatki to polecam wypróbować również moje przepisy na sałatkę z brokułem, sałatkę z tortellini oraz sałatkę z kurczakiem.
Jak zrobić pyszną sałatkę z tuńczykiem?
Moja sałatka z tuńczykiem i jajkiem wzbogacona jest o dodatek ryżu oraz kukurydzy. Dla podkręcenia smaku koniecznie dodaję ogórki konserwowe oraz czerwoną cebulkę. Oczywiście ogórki konserwowe mogą się od siebie różnić w smaku, w zależności jakich ogórków użyjecie, ponieważ jedni dają więcej octu do zalewy, inni mniej. Moje ogórki konserwowe nie są mocno kwaśne, więc do sałatki dodaję 3 średnie sztuki (o łącznej wadzie ok. 210 gramów). Jeśli macie mocno kwaśne ogórki konserwowe, to polecam dać ich mniej, no chyba, że lubicie kwaśne sałatki – to wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych.
Czerwoną cebulę można ewentualnie zastąpić zwykłą, białą cebulą, kawałkiem białej części pora (po uprzednim przelaniu wrzątkiem) lub można też zastąpić posiekanym drobno pęczkiem szczypiorku. Tak samo, jeśli chcecie, by sałatka z tuńczyka była ostrzejsza w smaku, to właśnie te składniki (cebulę, por lub szczypiorek) trzeba odpowiednio zwiększyć w sałatce.
Wedle uznania można użyć tuńczyka w kawałkach lub rozdrobnionego. Ja zdecydowanie bardziej preferuję w sałatkach tuńczyka w kawałkach, gdyż taki lepiej się prezentuje wizualnie. W przypadku past kanapkowych, forma tej ryby nie ma większego znaczenia. Tak samo mniejsze znaczenie ma to, czy użyjecie tuńczyka w oleju, czy też w sosie własnym – chyba, że jednak liczycie kalorie, to wtedy oczywiście lepiej jest użyć ryby w sosie własnym niż tej w oleju.
Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na sałatkę z tuńczykiem i ryżem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis, a nie pożałujecie. Najlepszą reklamą dla tej sałatki jest moja córka, która zjadła dodatkowe 2 dokładki :) Gorąco polecam!
Myślę że z jogurtem naturalnym jest lepsza :) kasza tez może być:)
Smaczna, szybka sałatka. Zrobiłam dziś z rana na śniadanko.
troche inaczej wyglada na zdjeciu inaczej w rzeczywistosci
A czym się w rzeczywistości niby różni? :)
Czy można ją zrobić dzień wcześniej przed podaniem
Tak
Czy można zrobić ją dzień wcześniej przed podaniem?
Czy można zrobić ją dzień wcześniej przed podaniem?
Nie stety koper zabija smak innych produktów. Mówiąc w prost, koper spie…. smak. Ale to rzecz gustu. Ja go nie dodaje, a zamiast ogórków konsereowych dodaje kiszone, zdecydowanie lepsze :)
Można zmniejszyć ilość koperku pod swoje gusta smakowe :) Dużo też zależy na jaki koperek się natrafi, czy mniej, czy bardziej intensywny w smaku/zapachu.
Zgadzam się. Znam tą sałatkę i nigdy nie dodawałam koperku. Raczej por lub szczypiorek. Ogórki pasują i takie i takie.
Mniam wygląda pysznie
A gdzie w składnikach sałatki jest ryż ? Nie widzę go
A gdzie w składnikach sałatki jest ryż ? Nie widzę go
A ile ryżu dać?
1 woreczek = 100 g :)