sałatka ze szpinakiem

Sałatka ze szpinakiem

Sałatka ze szpinakiem – to pyszna i prosta propozycja na sałatkę, która idealnie pasuje zarówno na śniadanie, czy kolację, a także jako posiłek w pudełeczko do pracy.


Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem?

Wykonanie sałatki ze szpinakiem jest banalnie proste. Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników, takich jak pomidorki, cebula i oliwki, by stworzyć pyszną sałatkę. Oczywiście do tego nie może zabraknąć podstawowego składnika, czyli szpinaku. Wedle uznania możecie go uprzednio, przed dodaniem do sałatki pozbawić większych ogonków. Ta poniższa sałatka ze szpinakiem idealnie nadaje się jako przekąska do pracy. Wystarczy wtedy wszystkie składniki wrzucić do jednego pojemnika, a w drugim umieścić przygotowany sos miodowo-musztardowy i polać nim sałatkę tuż przed podaniem.

Jeśli lubicie takie sałatki, to koniecznie również wypróbujcie nas przepis na: sałatkę szpinakową z serem feta

sałatka ze szpinakiem i sosem winegret

Sałatka ze szpinakiem – Składniki:

Składniki na sałatkę ze szpinakiem:

  • 150 g świeżego szpinaku np. Baby
  • 10 sztuk małych pomidorków, np. koktajlowych, papryczkowych, wiśniowych, truskawkowych – ok. 200 g
  • 20 czarnych oliwek – ok. 60 g
  • 2 łyżki pestek dyni* – ok. 15 g
  • 1 mała czerwona cebula – ok. 60 g
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina parmezanu do oprószenia sałatki – u mnie ok. 10 g

Składniki na sos do sałatki:

  • 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 2 łyżeczki miodu

*Zamiast pestek dyni można użyć, np. ziaren słonecznika lub orzeszków piniowych.
sałatka szpinakowa
 

Przepis na sałatkę ze szpinakiem:

  1. Szpinak umyć, osuszyć na sitku, ewentualnie oderwać większe ogonki.
  2. Na suchej patelni podprażyć pestki dyni. Ostudzić.
  3. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  4. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
  5. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić na połówki.
  6. Czerwoną cebulę obrać, a następnie pokroić na cienkie piórka.
  7. Przygotować sos do sałatki: w tym celu wszystkie składniki (oliwę, sok z cytryny, musztardę delikatesową oraz miód należy umieścić w jednej miseczce lub kubku i dokładnie wymieszać, by powstała jednolita emulsja).
  8. Do większej miski wrzucić osuszony szpinak, pokrojone pomidorki, oliwki, cebulę oraz podsmażone i ostudzone pestki dyni. Oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Całość wymieszać, a następnie polać wcześniej przygotowanym sosem. Ponownie delikatnie przemieszać, a na sam koniec oprószyć startym na małych oczkach parmezanem. Smacznego!


sałatka ze szpinakiem i pestkami dyni
sałatka szpinakowa z pomidorkami koktajlowymi
sałatka ze szpinakiem fit
dietetyczna sałatka ze szpinakiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.