Pyszna sałatka z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i kabanosami. Pomysł na tę sałatkę zaczerpnęłam od autorki bloga `Wędrówki po kuchni`.
Składniki
- kabanosy 5 sztuk o średnicy ok. 1 cm i długości 17cm
- ziemniaki 1kg
- rzodkiewki pęczek
- groszek konserwowy pół puszki
- cebula czerwona 2 małe sztuki
- jajka 5
- szczypiorek pęczek
- koperek pęczek
- Składniki na sos:
- majonez 5 czubatych łyżeczek
- jogurt naturalny 3 łyżeczki
- musztarda delikatesowa 2 czubate łyżeczki
- pieprz kolorowy szczypta
- sól szczypta
- sos słodko pikantny Tao Tao 3 płaskie łyżki
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w wodzie z dodatkiem 2 łyżek soli. Gdy ziemniaki będą już miękkie, wyjmujemy je z wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie obieramy je z łupinek i kroimy w dużą kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo (ok. 7-9 minut), pozbawiamy skorupek i kroimy na ćwiartki, a każdą ćwiartkę następnie w poprzek na pół.
- Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie piórka.
- Rzodkiewkę kroimy w cienkie półplasterki.
- Kabanosy kroimy na plasterki.
- Szczypiorek i koperek siekamy nożem lub tniemy nożyczkami kuchennymi.
- Składniki na sos łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
- Wszystkie składniki sałatki wrzucamy do jednej miski, polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, by smaki się ‘przegryzły’. Smacznego ;)
A czy zamiast rzodkiewki może być brokul? Też będzie ok ? O tej porze roku trudno o ladne i dorodne rzodkiewki
czy te kabanosy poleca jeszcze ktos? :) super salatka, musze ja zrobic
ja tam polecam maestro bo wg mnie ciensze sa lepsze a do tego amja 7 smakow :D
pyszna, uwielbiam ja:) ja jem bardzo często, ale dodaje rozne kabanosy smakowe maestro najczęściej, dla urozmaicenia smaku:)