Prosta i szybka sałatka z majonezem i jajkami - Żydowska

Sałatka Żydowska


Sałatka Żydowska – prosta i szybka sałatka, idealnie pasująca do wędlin, czy dań mięsnych – szczególnie polecam do karkówki z grilla ;)

Sałatka Żydowska – Składniki:

  • 5-6 średnich ziemniaków (ok. 800g)
  • 4 jajka
  • 1 duża cebula (ok. 150g)
  • sól i pieprz do smaku
  • majonez wedle uznania (u mnie 6-7 czubatych łyżek = 300g)
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Sałatka po Żydowsku z majonezem i jajkami


Sałatka Żydowska – Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Ostudzić. Następnie obrać i pokroić w kostkę.
  2. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać, posiekać drobno.
  4. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez wedle uznania ( u mnie 6-7 czubatych łyżek). Doprawić do smaku solą i pieprze, wymieszać. Opcjonalnie dodać posiekany szczypiorek.
  5. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Smacznego!

Może spodoba się Wam również przepis na inną ziemniaczaną sałatkę do grilla – przepis tutaj: Sałatka norweska do grilla

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 odpowiedzi na “Sałatka Żydowska

  1. Roztrzepana Zabiegana :

    Generalnie majonez to nie moja bajka, ale jeśli zestawić go z ziemniakami, albo jajkami, albo obydwoma na raz, to warto po grzeszyć odrobiną kalorii :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.