Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina), czyli schab wolno gotowany – idealny na kanapki. Wbrew pierwszemu skojarzeniu cały czas przygotowania i gotowania schabu nie wynosi tylko 5 minut. Nazwa tej domowej wędliny, czyli “5-minutowy” wzięła się od czasu jednorazowego gotowania mięsa (równie dobrze można by go nazwać “schab 10-minutowy”, bo tyle wynosi całkowity czas gotowania na płomieniu). Cała obróbka termiczna jest podzielone na kilka etapów: doprowadzenie do wrzenia, następnie 5 minut gotowania, czas powolnego studzenia, ponowne gotowanie przez 5 minut i ponowne powolne studzenie, dzięki czemu mięsko dalej jest poddawane wyższej temperaturze i nie jest surowe w środku. Taki schab idealnie pasuje na kanapki, zwłaszcza posmarowany cienką warstwą majonezu, chrzanu, czy musztardy :)
Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina) – Składniki:
Składniki do zamarynowania mięsa:
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
Składniki na zalewę:
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 3 czubate łyżki majonezu
- 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
- 1 litr wody (lub nieco więcej – mięso powinno być całe zanurzone)
*marynatę i zalewę można wzbogacić o swoje ulubione przyprawy
Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina) – Wykonanie:
- Schab (u mnie 1 kg mięsa) umyć, oczyścić z ewentualnych błon, osuszyć. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą, a następnie natrzeć nimi mięso. Schować je w szczelnym pojemniku lub folii do lodówki na 24 godziny (ewentualnie na całą noc jeśli nie chce nam się tak długo czekać), by mięso się zamarynowało.
- Następnego dnia w garnku wymieszać wszystkie składniki na zalewę, włożyć mięso (i ewentualnie dolać jeszcze trochę wody, jeśli garnek jest szerszy, ponieważ schab powinien być cały zanurzony w zalewie), doprowadzić do wrzenia i od tego czas gotować na średnim płomieniu przez 5 minut. Wyłączyć palnik, pozostawić mięso w garnku z zalewą na ok. 6 godzin. Następnie znów doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Wyłączyć palnik i pozostawić tak mięso na ok. 9 godzin.
- Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy i pozostawić na papierowym ręczniku, by nieco ociekło. Następnie można pokroić mięsko na cienkie plasterki. Taki schab idealnie pasuje na kanapki, zwłaszcza posmarowany cienką warstwą majonezu, chrzanu, czy musztardy :) Smacznego!
Czy to mięso ma się studzić w temperaturze pokojowej czy w chłodnym miejscu?
Jak długo można przechowywać taki gotowy schab w lodówce?
Ja maksymalnie przechowywałam przez 5 dni :) Może można dłużej, ale u nas zawsze w tym czasie jest zjedzony :)
Dziękuję, schab się właśnie marynuje nie mogę doczekać się efektu
Zrobiłam raz , był pyszny. Drugi raz zrobiłam bez majonezu, ale dałam 2 łyżeczki musztardy i łyżeczkę miodu polałam zygzakiem na schab. Pyszny. Na wywarze robię żurek albo barszcz czerwony. Wyśmienity!
Diana pycha jest
No to teraz tym bardziej zrobię. Przekonałaś mnie
Czy to sprawdzony przepis ;szukam dobrego przepisu na schab,proszę o opinie?
Przez te 9 godzin ma stać w temp. pokojowej? U mnie to będzie cała noc ;)
Miesko wychodzi przepyszne. Robilam schab, lopatke, szynke, a dzis karkowke. Najlepsza karkowka:). Dodaje przerozne ziola, tj. tymianek, oregano, bazylie, czosnek niedzwiedzi, rozmaryn, czaber, kolendre, prowansalskie. Dalam kilka zabkow czosnku, cebule. Majonez i musztarde rowniez. Polecam:) pycha:)
Woda z gotowania schabu ma bardzo dobry smak można zrobić na tym żur
przepis podany jest na jaką ilość mięsa?
Dzięki za uwagę ;) “zjadło” się mi przy opisywaniu :) Robiłam z 1kg schabu, ale można użyć mniejszego, większego kawałka, bo nie robi to zbytnio większej różnicy :)
Mam pytanie ten przepis podany jest na jaką wagę schabu?
z Góry Dziękuję ;)
Czy można pominąć majonez, zarówno w marynacie jak i zalewie?
Robiłam taki schab, jest bardzo dobry .
hm…robilam wg przepisu 10 min gotujac przez dwa dni -nie przyprawialam wczesniej tylko w zalewie bylo miesko ok 4 a czasami na noc przed pierwszym gotowaniem z wieksza iloscia soli -robilam tez w ten sposob wolowine i duza piers z indyka-pychota-daje jeszcze zabki czosnku -ale wyprobuje i porownam ten przepis
Mam ochotę wypróbować Twój przepis bo mięso tak ładnie wygląda. Mam pytanie czy ten czas gotowania 5 min to niezależnie ile waży mięso?
Waga nie ma aż takiego znaczenia, bo bardziej chodzi o grubość mięsa, która zazwyczaj w każdym kawałku schabu jest mniej więcej taka sama ;) i podczas “leżakowania w zalewie” schab spokojnie powinien dojść i nie być surowy :) Ważne, żeby go zostawić pod przykryciem, by zalewa powoli stygła ;)
Właśnie go robię, pachnie zachęcająco