Cebulę obrać, pokroić w piórka lub większą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.
Marchewkę obrać. Por i marchewkę pokroić w plasterki. Dorzucić do zeszklonej cebuli i smażyć ok. 5 minut.
W międzyczasie lekko rozklepać schabowe, posypać solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie otoczyć z obu stron w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć schabowe z obu stron przez ok. 1 minutę.
Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia wrzucić do brytfanny lub dużego garnka, zalać 600ml bulionu. Dorzucić również podsmażone plastry schabu. Patelnię po smażeniu podlać 100ml wody, wypłukać i wlać do garnka/brytfanny. Mięso powinno być całkowicie zanużone – jeśli nie jest, to należy dolać jeszcze trochę wody. Dodać 5 ziarenek ziela angielskiego i 5 listków laurowych. Dusić mięso pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 50-60 minut. Pod koniec duszenia dodać lubczyk i majeranek. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Na sam koniec schab wyjąć z garnka, a pozostały sos zagęścić mąką lub zabielić śmietaną. Smacznego!
Mam pytanie odnośnie dłuższego przechowywania mieska – czy można bezpośrednio po zrobieniu mrozic w pojemnikach? Czy lepiej na gorąco zawekowac w słoiki i trzymać w lodówce? Ewentualnie jakieś inne przepisy na mięso, które można tak przechowywać? Pozdrawiam serdecznie
Bardzo dobre mięso:-) zrobiłam na swoje urodziny i goście byli zachwyceni. Mam tylko jedno ale. Co moglo byc powodem, że panierka z mąki podczas wolnego gotowania mi sie gdzie niegdzie odpazyla i zrobiły się takie mało wizualnie ladne kluski pływające w sosie? Pozdrawiam i dziękuję za super przepis! :-)
Schab 15 plastrów (ok.1kg) Cebula 2 duże sztuki Por 1 średnia sztuka Lubczyk ok. 2 łyżeczki Majeranek ok. 2 łyżeczki Bulion mięsny 600ml Woda ok. 100ml Marchew 3 duże sztuki Pieprz do smaku Sól do smaku Ziele angielskie 5 sztuk Liść laurowy 5 sztuk Papryka czerwona słodka do smaku Oliwa z oliwek do smażenia
do wypisywania bzdur to wiecie jak skorzystac z neta ale poszukac jak zrobic wywar to juz ciele musisz byc skoro takiej prostej rzeczy nie potrafisz kostke rosolowa wez bo jeszcze cos spieprzysz gotuja wywar
Schabik przepyszny, z Twojego przepisu był u mnie w domu drugim w daniem w tegoroczny II dzien Swiat:-) Mama przygotowała go z kluskami śląskimi i surówka z kiszonej kapusty, pychota.. POLECAM! PS. Miałam robić zdjęcia, ale tak szybko znikał z talerzy, że nie zdążyłam;-)
Coś przepysznego robię już 3 raz schab z tego przepisu i jest poprostu Niebo w gębie Dziękuję Bardzo za ten przepis
Mam pytanie odnośnie dłuższego przechowywania mieska – czy można bezpośrednio po zrobieniu mrozic w pojemnikach? Czy lepiej na gorąco zawekowac w słoiki i trzymać w lodówce? Ewentualnie jakieś inne przepisy na mięso, które można tak przechowywać?
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo dobry schab ale niestety sos mi wyszedł mało klarowny – jakieś grudki i ciągnący się por
Mój ulubiony przepis <3
Zresztą wszystkie moje ulubione przepisy są z tego bloga !
A wyjdzie w wolnowwarze i na ile godz?
Rewelacyjny, kruchy schab w pysznym sosie. Robilam kilka razy, moja rodzinka uwielbia go :)
Przepyszny, kruchy schab w rewelacyjnym sosie. Robilam juz kilka razy. Moja rodzinka uwielbia go :)
Polecam z całego serca! Robiłam go już dziesiątki razy, jest naprawdę pyszny
Mój wczorajszy obiadek
Często takie obiadku robię takiego schaba
Schabik dziś u mnie
Pycha! Świetny przepis :)
jak przygotować ten bulion?
Najczęściej przecedzam rosół ;) i mrożę sobie porcje na zaś do sosów ;)
Z braku laku można użyć bulionu warzywnego z tego przepisu: https://kulinarneprzeboje.pl/2013/04/01/bulion-warzywny-jarzynowy-wywar-z-jarzyn/
Bardzo dobre mięso:-) zrobiłam na swoje urodziny i goście byli zachwyceni. Mam tylko jedno ale. Co moglo byc powodem, że panierka z mąki podczas wolnego gotowania mi sie gdzie niegdzie odpazyla i zrobiły się takie mało wizualnie ladne kluski pływające w sosie? Pozdrawiam i dziękuję za super przepis! :-)
A podsmażyła Pani najpierw schab? Wtedy nie powinny zrobić się żadne kluski podczas wolnego gotowania w dalszym etapie.
Tez robiłam jakiś czas temu Przepyszny i delikatny :)
zrobić jak w tym przepise :P
Lubię schab w sosie☺ale może jakiś patent żeby nie był suchymięso oczywiście. Zalega zamrażarce trochę schabu i trzeba wykorzystać jak najszybciej☺
ROBIŁAM JEST PYSZNY.
Zrobiłam dziś na obiad jest mega pyszne , moja rodzina jest zachwycona . Polecam;-);-)
czy mozna podac do tego ziemniaki w mundurkach?
Można pobrać te przepisy w pdf ;)?
Super przepis! Zrobiłam na obiad, wszystkim bardzo smakowalo :)
Nie wyświetlają się proporcje ile marchewki, cebuli i pora i ile schabu potrzeba?
A z jakiego urządzenia Pani korzysta?
Tak długo trzeba gotować ten schab, nie będzie za suchy?
Nie wyświetla mi się ile i czego potrzeba
Schab 15 plastrów (ok.1kg)
Cebula 2 duże sztuki
Por 1 średnia sztuka
Lubczyk ok. 2 łyżeczki
Majeranek ok. 2 łyżeczki
Bulion mięsny 600ml
Woda ok. 100ml
Marchew 3 duże sztuki
Pieprz do smaku
Sól do smaku
Ziele angielskie 5 sztuk
Liść laurowy 5 sztuk
Papryka czerwona słodka do smaku
Oliwa z oliwek do smażenia
Nie wyświetla mi się ile czego potrzeba proszę o szybką odpowiedź
a Mam pytanko co to za surówka jest na zdjeciu?
Szwedzka z ogórkiem, papryką i marchewką.
Dzisiaj zrobiłam ten schabik na obiad. Pierwsza klasa ! Jest naprawdę bardzo pyszny.
Dziękuję :)
Czy można schabik przyrządzić dzień wcześniej? Nie straci walorów smakowych?
Można ;) Na drugi dzień jest nawet lepszy ;)
A jak robisz bulion warzywny? proszę o dokładny przepis ;)
Pod Twoim poprzednim pytaniem podałam link do mojego przepisu na bulion ;)
do wypisywania bzdur to wiecie jak skorzystac z neta ale poszukac jak zrobic wywar to juz ciele musisz byc skoro takiej prostej rzeczy nie potrafisz kostke rosolowa wez bo jeszcze cos spieprzysz gotuja wywar
pysznosci
A jak robisz bulion warzywny? proszę o dokładny przepis? ;) dzieki
Tutaj znajdziesz przepis na bulion warzywny: http://kulinarneprzeboje.pl/2013/04/01/bulion-warzywny-jarzynowy-wywar-z-jarzyn/
Często zamiast bulionu dodaję rosół drobiowy, który po prostu przecedzam i mrożę sobie w pojemniczkach do wykorzystania na potem ;)
Robiłam tego schaba wg tego przepisu. Jest rewelacyjny!
Miło mi :)))
Wygląda apetycznie
Robiłam sos jest przepyszny
Wygląda apetycznie mniam
Dziękuję za ten fantastyczny przepis. Mięsko rozpływa się w ustach :). Pyszności :)
Jest pyszny :) Robiłam, próbowałam, POLECAM :)
:))
Czy można zrobić to w naczyniu żaroodpornym?
Czy można zrobić w naczyniu żaroodpornym? ?
A czy mozna wlozyc brytfanne do pieknarnika na ok godzinie w temp 200 stopni C
Można do piekarnika, ale myślę, że 180 C w zupełności wystarczy :)
Dzieki ;-) zycze udanego Sylwestra
ale pyszności, dziś zrobiłam na obiadek, mąż zachwycony PYYYYYCHA!
wygląda smakowicie!
Robilam polecam,pyyyuchota :-)
Pyszota mniam
Mniam! <3
Czy tak zrobiony schab można zamrażac z sosem ?
tak, można
Smaczny
Również polecam.Pyszności.
Robilam ;) pyszne :)
Akurat dzisiaj robiłam na obiad :-) Pyyycha :-) Polecam bo warto :-D
Super smakuje wyśmiewnicie Iwona pozdrawiam ciepło ;-)
Bardzo smaczny przepis. Na pewno jeszcze nie jeden raz z niego skorzystam :)
Paluszki lizac
Już czuje jak pachnie mniam mniam.:)
Uwielbiam:)
Mama to gotuje na obiad i jest pyszne :)
Dziś robiłam
Moja babcia taki robiła. Pychota. Tylko nam marchewkę tartą grubo do sosu dokładała. Z 20 lat takiego nie jadłam…
Mmm smakowicie wygląda
Lubię taki schab :)
Uwielbiamy takie obiady <3
Zrobiłam wczoraj, wyszło przepysznie! :)
Bardzo się cieszę ;)
Idzie to zrobić z innego mięsa ?
Jedna użytkowniczka podmieniła schab na filety piersi kurczaka :)
świetny obiad:)
Schabik przepyszny, z Twojego przepisu był u mnie w domu drugim w daniem w tegoroczny II dzien Swiat:-) Mama przygotowała go z kluskami śląskimi i surówka z kiszonej kapusty, pychota.. POLECAM! PS. Miałam robić zdjęcia, ale tak szybko znikał z talerzy, że nie zdążyłam;-)
A to się cieszę bardzo :))
wczoraj robiłam i bardzo nam smakował obiadek :)
To bardzo się cieszę, że duszony schab smakował :)
Ale pyszności :) Bardzo apetycznie wygląda :)
Takie obiadki jem często i bardzo mi smakują. Schab nieraz zamieniam na pierś z kurczaka.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.