Schab po bałkańsku – to pyszna propozycja na obiad. Kawałki schabu w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem różnokolorowych papryk, smakują nieco podobnie do węgierskiego leczo, lecz właśnie zamiast kiełbasy jest wcześniej wspomniany schab :) Inspiracją do tego przepisu był wpis u Danka pichci, w którym wprowadziłam niewielkie modyfikację. Danie to można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać. Świetnie pasują do niego kasze różnego typu, czy ryż. Polecam również przepis na: Schab duszony w sosie własnym
Schab po bałkańsku – Składniki:
- ok. 500-600g schabu bez kości
- 2 czerwone papryki
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 żółta papryka
- 250 g pieczarek
- 3 duże ogórki konserwowe lub kiszone (ok. 160g)
- 2 średnie cebule (ok. 300g)
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 puszki pomidorów bez skórki (krojonych)
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki majeranku
- szczypta pieprzu chilli cayenne
- sól i pieprz do smaku
- mąka pszenna do oprószenia schabu
Schab po bałkańsku – Wykonanie:
- Wszystkie papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić papryki w paseczki.
- Ogórki pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Czosnek obrać, posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki – zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć?
- Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry, a następnie w paseczki. Doprawić papryką słodką, pieprzem chilli cayenne, majerankiem, solą i pieprzem. Otoczyć mięso w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć mięso do czasu aż się ładnie zarumieni. Zdjąć mięso z patelni.
- Na tej samej patelni na której wcześniej smażyło się mięsko dodać jeszcze odrobinę oleju (jeśli jest taka potrzeba), rozgrzać, a następnie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę – smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno wrzucić posiekany drobno czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i smażyć przez ok. 30 sekund. Dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć je na dość dużym płomieniu, by nadmiar wody z pieczarek odparował.
- Następnie wrzucić na patelnię wcześniej odłożone mięso oraz pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną, pomarańczową i żółtą. Po około 5 minutach smażenia dodać pomidory z puszki oraz pokrojonego w plasterki ogórka. Dusić całość pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec duszenia ewentualnie odkryć pokrywkę, by nadmiar płynów nieco odparował, a sos zgęstniał. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z ryżem, kaszą lub po prostu z pieczywem. Smacznego!
Polecam również przepis na: Schab duszony w sosie własnym


Czy można zamiast schabu dodać pierś z indyka???
tak, można :)
Robię drugi raz w tygodniu. Pyszne,,!
Pasuje do tego kasza gryczana lub jeczmienna?
Tak.
Robiłem wg przepisu przepyszne
Przepis genialny PYCHA, ja dodałam paprykę słodką ale do tego wędzoną ! Polecam
Właśnie robię drugą porcję, pierwsza zniknęła w mgnieniu oka, a rodzinka ma wybredne kubki smakowe nie zje nic co nie powala smakiem
Polecam ,pycha
Zrobiłam. . Jest pyszne! Polecam. Porcja jest naprawdę duza.
Pozdrawiam:)
Witam taka porcja na ile osób wychodzi ?
Zależy, ile kto je ;)
Standardowo można liczyć, że dla 3-4 osób :)
Witam taka porcja na ile osób wychodzi?
Zrobiłam – smakowało :)