schab po cygańsku
Dania z mięsa wieprzowego Obiad Schab

Schab po cygańsku

Kuchnia : Polska

Schab po cygańsku jest to bardzo proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni. Jeśli tradycyjne schabowe znudziły się już w Waszej rodzinie, to można ich zaskoczyć schabowym po cygańsku. Na pewno będą zadowoleni! Tak przygotowany schab po cygańsku doskonale sprawdzi się na imprezie z rodziną lub znajomymi. Wystarczy go przygotować dzień wcześniej i podgrzać chwilę przed podaniem w piekarniku.

Schab po cygańsku przepis

Jeśli lubisz dania ze schabem oraz z pieczarkami to na pewno przypadnie Ci do gustu schab po cygańsku. Tak przygotowane mięso wieprzowe jest doskonale kruche. Przy wyborze schabu w sklepie należy pamiętać aby wybrać kawałek, który nie jest zbyt tłusty – może to być schab w jednym kawałku lub od razu po porcjowany. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i robi się je bardzo szybko, potem pozostaje czekanie aż piekarnik zrobi swoje. Schab po cygańsku z dodatkiem pieczarek, papryk oraz cebulki doskonale sprawdzi się jak danie na imprezę jak i na obiad z rodziną.

Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na schab wieprzowy po cygańsku przy najbliższej okazji, bo naprawdę warto! :)

Schab po cygańsku – Składniki:

Składniki na pieczony schab wieprzowy:

  • ok. 2 kg schabu wieprzowego (pokrojonego na plastry 1-1,5cm)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowe składniki do schabu po cygańsku:

  • 500 g pieczarek
  • 3 duże papryki czerwone – ok. 750 g
  • 2 średnie papryki żółte – ok. 400 g
  • 3 duże cebule zwykłe – ok. 400 g
  • 2 średnie czerwone cebule – ok. 160 g
  • 5 średnich ogórków kiszonych – ok. 300 g

Składniki na sos do schabu po cygańsku:

  • 1 szklanka wody – ok. 250 ml
  • 190 g koncentratu pomidorowego (1 słoiczek)
  • pół szklanki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/4 łyżeczki chili pieprzu cayenne (można pominąć jeśli wolicie mniej pikantne potrawy)
  • sól i pieprz do smaku
schab po cygańsku z pieczarkami
schab po cygańsku przepis

Przepis na schab po cygańsku z pieczarkami:

  1. Schab wieprzowy umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Jeśli schab wieprzowy jest w jednym kawałku, to należy go pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Każdy z plastrów obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na rumiany kolor na rozgrzanej patelni.
  2. Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki obierać czy myć?), a następnie pokroić na dość grube plasterki (ok. 0,5 cm).
  3. Paprykę czerwoną i żółtą dokładnie umyć, osuszyć przy pomocy ręcznika, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.
  4. Obie cebule obrać z łupin, pokroić na 8 części, a następnie każdą część rozerwać rękoma na mniejsze cząstki.
  5. Ogórki kiszone odsączyć z zalewy, pokroić w średnią kostkę o boku ok. 1 cm.
  6. Przygotować dość duże naczynie żaroodporne. Na samym dnie naczynia wyłożyć połowę podsmażonego schabu wieprzowego, następnie połowę wymieszanych dodatków (pokrojone papryki, pieczarki, cebulę i kiszone ogórki), na kolejną ponownie schab i na koniec pozostałość z dodatków. 
  7. Kolejno przygotować sos do schabu po cygańsku – czyli wlać do szklanki przegotowaną wodę, 190 g koncentratu pomidorowego, pół szklanki ulubionego ketchupu pikantnego, 1 łyżeczkę suszonego czosnku (lub świeży przeciśnięty przez praskę), 3 łyżki białego cukru, 3 łyżki octu. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać w kubku i na sam koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Cała zawartość kubka wlać do wcześniej przygotowanego w naczyniu żaroodpornym schabu po cygańsku. Danie można delikatnie przemieszać, aby sos lepiej wypełnił zawartość naczynia.
  8. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową lub pokrywką. Tak przygotowane danie umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 st. C i piec (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) przez 2,5 do 3 godzin. Na 15 minut przed końcem czasu pieczenia należy odkryć naczynie i pozwolić aby sos nieco zgęstniał. Danie najlepiej smakuje odgrzane na drugi lub trzeci dzień, dlatego warto je wykonać wcześniej. Smacznego!
przepis na schab po cygańsku
4 / 5 ( 5 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here