Schab po cygańsku jest to bardzo proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni. Jeśli tradycyjne schabowe znudziły się już w Waszej rodzinie, to można ich zaskoczyć schabowym po cygańsku. Na pewno będą zadowoleni! Tak przygotowany schab po cygańsku doskonale sprawdzi się na imprezie z rodziną lub znajomymi. Wystarczy go przygotować dzień wcześniej i podgrzać chwilę przed podaniem w piekarniku.
Schab po cygańsku przepis
Jeśli lubisz dania ze schabem oraz z pieczarkami to na pewno przypadnie Ci do gustu schab po cygańsku. Tak przygotowane mięso wieprzowe jest doskonale kruche. Przy wyborze schabu w sklepie należy pamiętać aby wybrać kawałek, który nie jest zbyt tłusty – może to być schab w jednym kawałku lub od razu po porcjowany. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i robi się je bardzo szybko, potem pozostaje czekanie aż piekarnik zrobi swoje. Schab po cygańsku z dodatkiem pieczarek, papryk oraz cebulki doskonale sprawdzi się jak danie na imprezę jak i na obiad z rodziną.
Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na schab wieprzowy po cygańsku przy najbliższej okazji, bo naprawdę warto! :)
Schab po cygańsku – Składniki:
Składniki na pieczony schab wieprzowy:
- ok. 2 kg schabu wieprzowego (pokrojonego na plastry 1-1,5cm)
- sól i pieprz do smaku
- 2 czubate łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- mąka pszenna do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowe składniki do schabu po cygańsku:
- 500 g pieczarek
- 3 duże papryki czerwone – ok. 750 g
- 2 średnie papryki żółte – ok. 400 g
- 3 duże cebule zwykłe – ok. 400 g
- 2 średnie czerwone cebule – ok. 160 g
- 5 średnich ogórków kiszonych – ok. 300 g
Składniki na sos do schabu po cygańsku:
- 1 szklanka wody – ok. 250 ml
- 190 g koncentratu pomidorowego (1 słoiczek)
- pół szklanki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/4 łyżeczki chili pieprzu cayenne (można pominąć jeśli wolicie mniej pikantne potrawy)
- sól i pieprz do smaku


Przepis na schab po cygańsku z pieczarkami:
- Schab wieprzowy umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Jeśli schab wieprzowy jest w jednym kawałku, to należy go pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Każdy z plastrów obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na rumiany kolor na rozgrzanej patelni.
- Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki obierać czy myć?), a następnie pokroić na dość grube plasterki (ok. 0,5 cm).
- Paprykę czerwoną i żółtą dokładnie umyć, osuszyć przy pomocy ręcznika, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Obie cebule obrać z łupin, pokroić na 8 części, a następnie każdą część rozerwać rękoma na mniejsze cząstki.
- Ogórki kiszone odsączyć z zalewy, pokroić w średnią kostkę o boku ok. 1 cm.
- Przygotować dość duże naczynie żaroodporne. Na samym dnie naczynia wyłożyć połowę podsmażonego schabu wieprzowego, następnie połowę wymieszanych dodatków (pokrojone papryki, pieczarki, cebulę i kiszone ogórki), na kolejną ponownie schab i na koniec pozostałość z dodatków.
- Kolejno przygotować sos do schabu po cygańsku – czyli wlać do szklanki przegotowaną wodę, 190 g koncentratu pomidorowego, pół szklanki ulubionego ketchupu pikantnego, 1 łyżeczkę suszonego czosnku (lub świeży przeciśnięty przez praskę), 3 łyżki białego cukru, 3 łyżki octu. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać w kubku i na sam koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Cała zawartość kubka wlać do wcześniej przygotowanego w naczyniu żaroodpornym schabu po cygańsku. Danie można delikatnie przemieszać, aby sos lepiej wypełnił zawartość naczynia.
- Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową lub pokrywką. Tak przygotowane danie umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 st. C i piec (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) przez 2,5 do 3 godzin. Na 15 minut przed końcem czasu pieczenia należy odkryć naczynie i pozwolić aby sos nieco zgęstniał. Danie najlepiej smakuje odgrzane na drugi lub trzeci dzień, dlatego warto je wykonać wcześniej. Smacznego!
