schab w kapuście kiszonej
Obiad

Schab w kapuście kiszonej

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina i 40 minut | Porcje : 5 porcji

Schab w kapuście kiszonej to pomysł na pyszny obiad z piekarnika. Soczyste kawałki schabu z dodatkiem kapusty kiszonej i pieczonych ziemniaków na pewno zasmakują każdemu, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Schab w kapuście

Dziś podrzucam Wam pomysł na pyszny obiad, który wstępnie przygotowuje się na patelni, a potem zapieka w piekarniku. Jeśli chodzi o schab w kapuście kiszonej, to mięso wychodzi idealnie soczyste i delikatne, że aż samo się łamie pod naporem widelca. Do tego przy okazji obok pieką się ziemniaczki, więc cały obiad robi się na raz. Polecam przy okazji wypróbować także mój przepis na schab pieczony oraz roladki ze schabu!

Składniki:

Składniki na schab:

  • ok. 720 g schabu bez kości (10 plastrów)
  • mąka pszenna do otoczenia
  • 3 czubate łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na kapustę kiszoną z boczkiem:

  • 1 kg kiszonej kapusty – (900 g pod odciśnięciu z zalewy)
  • 200 g boczku wędzonego parzonego
  • 1 średnia cebula – ok. 140 g
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na ziemniaki:

  • 15 małych ziemniaków – ok. 900 g (waga przed obraniem)
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki ostrej mielonej
  • sól do smaku, do doprawienia ziemniaków

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki gorącej wody – 180 ml
  • 2 łyżki oleju do natłuszczenia dna naczynia żaroodpornego

schab pieczony w kapuscie kiszonej

Przepis na Schab w kiszonej kapuście:

  1. Schab pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem. Otoczyć w mące.
  2. Rozgrzać 3 łyżki smalcu na patelni i obsmażyć plastry schabu (na większym ogniu, do zarumienienia z obu stron). Usmażony schab odłożyć na bok na talerz.
  3. Na tę samą patelnię dodać boczek pokrojony w kostkę o boku ok. 5 mm (jeśli skóra jest twarda, to najpierw trzeba ją odciąć). Smażyć boczek na średnim ogniu do czasu wytopienia się tłuszczu (ok. 2-3 minuty). Następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na małym ogniu, do czasu aż się zeszkli, przez ok. 7-8 minut. Następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną (wcześniej odciśniętą z soków i jeżeli jest mocno kwaśna, to można ją także opłukać na sitku; ja swojej nie płuczę, tylko odciskam z zalewy), liście laurowe, ziele angielskie , majeranek (można dać też kminek, ja pomijam, bo mój Mąż nie przepada za kminkiem). Przemieszać i smażyć przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. Wyłożyć połowę kapusty, na to poukładać plastry schabu i przykryć je drugą połową podsmażonej kapusty kiszonej.
  5. Na patelnię wlać 180 ml gorącej wody, wypłukać i przelać do naczynia żaroodpornego ze schabem.
  6. Ziemniaki obrać, umyć, pozostawić w całości jeśli są małe (moje były nieco większe niż orzech włoski , ale mniejsze niż kiwi), a jeśli duże, to pokroić je na mniejsze części (połówki lub grube plastry). Polać olejem , dodać paprykę słodka, ostra, czosnek oraz sól do smaku. Dokładnie otoczyć w przyprawach. Poukładać na wierzchu zapiekanki.
  7. Naczynie żaroodporne przykryć lub włożyć w rękaw do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i piec przez 60 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie (lub rozerwać rękaw) i całość zapiekać jeszcze przez 10-15 minut, aby ziemniaki się zarumieniły. Smacznego!

schab w kapuście kiszonej przepis
schab w kapuscie

4.7 / 5 ( 27 głosów )

1 thought on “Schab w kapuście kiszonej”

  1. Robie b.czesto. Danie smaczne i zadowoli kazdego.
    Moim zdaniem schabowe z koscia sa nawet smaczniejsze. Ja osobiscie ukladam na schabowe plastry jablek i na to kapuste.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.