schab w sosie gorgonzola

Schab w sosie gorgonzola ze szpinakiem


Schab w sosie gorgonzola ze szpinakiem – to propozycja na pyszny i soczysty schab, który jest tak kruchy, że aż wręcz rozpływa się w ustach :) Do tego wyrazisty sos gorgonzola i jesteśmy w siódmym niebie ;) Bo jak pewnie już zauważyliście, kochamy sery pleśniowe :) Jeśli też je lubicie, to gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu na schab w sosie gorgonzola ze szpinakiem.

Schab w sosie gorgonzola ze szpinakiem

Są takie dni, że wymyślę nowy przepis, który tak nam zasmakuje, że w najbliższym czasie na jego bazie staramy się stworzyć kolejny, nowy przepis. Tak było i w tym przypadku, gdy na bazie kurczaka w sosie gorgonzola powstał ten schab – całkiem przypadkiem, bo na obiad miało być co innego, ale że trafiła się niedziela bez handlu, to trzeba było pokombinować i zrobić do jedzenia coś, na co wszystkie składniki będą w domu. I tak oto w ten sposób powstał schab w sosie gorgonzola ze szpinakiem, który cechuje się niezwykle kruchym mięskiem i pysznym, intensywnym w smaku sosem. Bazą sosu gorgonzola była u nas gorgonzola dolce, ale jeśli wolicie bardziej intensywne smaki, to spokojnie możecie użyć wersji piccante, chociaż naszym zdaniem dolce lepiej tutaj pasuje :) Super komponuje się z kaszą bulgur, którą postanowiliśmy dorzucić jako dodatek do tego dania, ale Wy spokojnie możecie to danie podać np. z ryżem lub makaronem, a nawet ziemniakami.

Schab w sosie gorgonzola ze szpinakiem – Składniki:

  • 6 grubszych plastrów schabu – ok. 750 g
  • szczypta słodkiej papryki mielonej do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 200 g świeżego szpinaku Baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula – ok. 150 g
  • 150 g sera Gorgonzola dolce, łagodnego
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

schab w sosie ze szpinakiem
schabowe w sosie

Przepis na schab w sosie gorgonzola ze szpinakiem:

  1. Schab pokroić na plastry, ale nie za cienkie. Mi wyszło 6 plastrów, każdy po około 125 gramów. Mięso osuszyć za pomocą ręczników papierowych, rozbić delikatnie za pomocą tłuczka do mięsa (ale nie zbyt mocno – dobrze by było, gdyby plaster nie miał po rozklepaniu mniej niż 5 mm), a następnie doprawić z obu stron solą, pieprzem oraz papryką słodką.
  2. Cebulę obrać z łupinek, pokroić w dość drobną kostkę.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Kolejno na patelnię włożyć plastry schabu i usmażyć je z obu stron na rumiano. Po usmażeniu ściągnąć schab z patelni i odłożyć na bok, na talerz.
  5. Na patelnię, na której wcześniej smażyło się mięso dodać masło i poczekać aż się roztopi. Kolejno wrzucić szpinak i dusić do czasu aż zwiędnie. Następnie wlać śmietankę kremówkę oraz pokrojony w kostkę ser gorgonzola (odciąć od niego i wyrzucić niejadalną skórkę – chyba, że jej nie ma, ale taką informację powinniście mieć na etykiecie opakowania sera gorgonzola) i mieszać cały czas, by ser dokładnie się rozpuścił.
  6. Następnie włożyć z powrotem na patelnię kawałki schabu i dusić całość pod przykryciem – najpierw przez ok. 20 minut na małym ogniu, a kolejne ok. 10-15 minut bez przykrycia, do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Ewentualnie na koniec doprawić danie do smaku solą i pieprzem.
  7. Schab w sosie gorgonzola zdjąć z patelni. Podawać na ciepło, np. z makaronem, ryżem lub kaszą – my podawaliśmy z kaszą bulgur. Smacznego!

Polecamy również wypróbować inne przepisy z serami pleśniowymi, np.: makaron spaghetti z kurczakiem i serem pleśniowym Lazur oraz filety z kurczaka w sosie gorgonzola.

Schab w sosie gorgonzola ze szpinakiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.