Schab w sosie gorgonzola ze szpinakiem – to propozycja na pyszny i soczysty schab, który jest tak kruchy, że aż wręcz rozpływa się w ustach :) Do tego wyrazisty sos gorgonzola i jesteśmy w siódmym niebie ;) Bo jak pewnie już zauważyliście, kochamy sery pleśniowe :) Jeśli też je lubicie, to gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu na schab w sosie gorgonzola ze szpinakiem.
Schab w sosie gorgonzola ze szpinakiem
Są takie dni, że wymyślę nowy przepis, który tak nam zasmakuje, że w najbliższym czasie na jego bazie staramy się stworzyć kolejny, nowy przepis. Tak było i w tym przypadku, gdy na bazie kurczaka w sosie gorgonzola powstał ten schab – całkiem przypadkiem, bo na obiad miało być co innego, ale że trafiła się niedziela bez handlu, to trzeba było pokombinować i zrobić do jedzenia coś, na co wszystkie składniki będą w domu. I tak oto w ten sposób powstał schab w sosie gorgonzola ze szpinakiem, który cechuje się niezwykle kruchym mięskiem i pysznym, intensywnym w smaku sosem. Bazą sosu gorgonzola była u nas gorgonzola dolce, ale jeśli wolicie bardziej intensywne smaki, to spokojnie możecie użyć wersji piccante, chociaż naszym zdaniem dolce lepiej tutaj pasuje :) Super komponuje się z kaszą bulgur, którą postanowiliśmy dorzucić jako dodatek do tego dania, ale Wy spokojnie możecie to danie podać np. z ryżem lub makaronem, a nawet ziemniakami.
Schab w sosie gorgonzola ze szpinakiem – Składniki:
- 6 grubszych plastrów schabu – ok. 750 g
- szczypta słodkiej papryki mielonej do smaku
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 1 łyżka masła
- 200 g świeżego szpinaku Baby
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula – ok. 150 g
- 150 g sera Gorgonzola dolce, łagodnego
- 330 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
Przepis na schab w sosie gorgonzola ze szpinakiem:
- Schab pokroić na plastry, ale nie za cienkie. Mi wyszło 6 plastrów, każdy po około 125 gramów. Mięso osuszyć za pomocą ręczników papierowych, rozbić delikatnie za pomocą tłuczka do mięsa (ale nie zbyt mocno – dobrze by było, gdyby plaster nie miał po rozklepaniu mniej niż 5 mm), a następnie doprawić z obu stron solą, pieprzem oraz papryką słodką.
- Cebulę obrać z łupinek, pokroić w dość drobną kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Kolejno na patelnię włożyć plastry schabu i usmażyć je z obu stron na rumiano. Po usmażeniu ściągnąć schab z patelni i odłożyć na bok, na talerz.
- Na patelnię, na której wcześniej smażyło się mięso dodać masło i poczekać aż się roztopi. Kolejno wrzucić szpinak i dusić do czasu aż zwiędnie. Następnie wlać śmietankę kremówkę oraz pokrojony w kostkę ser gorgonzola (odciąć od niego i wyrzucić niejadalną skórkę – chyba, że jej nie ma, ale taką informację powinniście mieć na etykiecie opakowania sera gorgonzola) i mieszać cały czas, by ser dokładnie się rozpuścił.
- Następnie włożyć z powrotem na patelnię kawałki schabu i dusić całość pod przykryciem – najpierw przez ok. 20 minut na małym ogniu, a kolejne ok. 10-15 minut bez przykrycia, do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Ewentualnie na koniec doprawić danie do smaku solą i pieprzem.
- Schab w sosie gorgonzola zdjąć z patelni. Podawać na ciepło, np. z makaronem, ryżem lub kaszą – my podawaliśmy z kaszą bulgur. Smacznego!
Polecamy również wypróbować inne przepisy z serami pleśniowymi, np.: makaron spaghetti z kurczakiem i serem pleśniowym Lazur oraz filety z kurczaka w sosie gorgonzola.