Schab w sosie węgierskim z pieczarkami


Schab w sosie węgierskim – miękki i kruchy schab w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i pieczarek to pyszny pomysł na obiad. Jest on bardzo prosty w wykonaniu, a jego dużym plusem jest to, że można przygotować go dzień wcześniej, a dnia następnego po prostu odgrzać. Polecam podawać go np. z kaszą kuskus i ogórkiem konserwowym.

Polecam również moje inne przepisy na schab, m.in. schab w sosie własnym oraz schab po bałkańsku.


Schab w sosie węgierskim – Składniki:

  • 10 małych plastrów schabu – ok. 700g
  • 250g pieczarek
  • 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 średnie cebule – 170g
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone – 430 g
  • 400 ml gorącego bulionu lub rosołu
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki chilli
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)
  • 50 ml zimnej wody (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)

Schab w sosie węgierskim z pieczarkami

Przepis na schab w sosie węgierskim:

  1. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy (lub oleju) i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Następnie na patelnię wrzucić oczyszczone pieczarki (zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć?) pokrojone w plasterki i smażyć do czasu aż zmniejszą swoją objętość, a następnie dorzucić do nich pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszać i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty aż papryka delikatnie zmięknie. Zdjąć je z patelni na talerzyk i odstawić na bok.
  2. Na tej samej patelni, na której smażyła się cebula, czosnek i pieczarki rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy (lub oleju) i podsmażyć plastry schabu z obu stron na rumiano.
  3. Do większego garnka przełożyć podsmażony schab.
  4. Na patelnię, na której smażyło się mięso wlać bulion/rosół, lekko podgrzać, dokładnie wymieszać i całą zawartość patelni przelać do garnka z mięsem. Dodać wcześniej podsmażoną cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki. Kolejno dodać przecier pomidorowy, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, doprawić słodką i ostrą papryką. Przykryć garnek pokrywką i dusić całość na małym ogniu przez ok. 60 minut, do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Podczas duszenia sos nieco gęstnieje, lecz jeśli waszym zdaniem jest zbyt rzadki, to spokojnie możecie go zagęścić. Wystarczy wtedy w 50 ml zimnej wody rozprowadzić 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dodać do gotującego się sosu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. W razie potrzeby powtórzyć czynność w celu uzyskania zadowalającej gęstości sosu.
  6. Podawać np. z kaszą kuskus i ogórkiem konserwowym. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.