schab ze śliwką

Schab ze śliwką


Schab ze śliwką to obok zrazów wołowych jeden z najpopularniejszych obiadów świątecznych. Poza tym świetnie się również sprawdza jako wędlina na kanapki.


Schab ze śliwką przepis

Od kiedy pamiętaj to schab ze śliwką kojarzył mi się ze świętami Bożego Narodzenia oraz ze świątecznym lub urodzinowym obiadem. Niektórzy nie lubią połączenia owoców z mięsem, aczkolwiek moim zdaniem schab i śliwka to połączenie idealne! Do tego sos, który powstaje podczas pieczenia mięsa – no rewelacja! Jeśli lubicie schab, to wypróbujcie także mój przepis na schab w sosie.

przepis na schab ze śliwką

Schab ze śliwką – Składniki:

  • ok. 1 kg schabu
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku suszonego (lub świeży wedle uznania)
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • śliwki suszone, np. kalifornijskie (ok. 150-180 g)

schab pieczony ze śliwką

Przepis na schab ze śliwką:

  1. Przygotować marynatę do schabu. W tym celu do miseczki wsypać wszystkie przyprawy, dodać olej i wymieszać. Tak przygotowaną marynatę wetrzeć w schab, masując go przez kilka minut. Włożyć mięso do pojemnika, zamknąć i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), by mięso dokładnie się zamarynowało.
  2. Następnego dnia za pomocą ostrego noża zrobić nacięcie w środku schabu (najlepiej nie przebijać mięsa na wylot – łatwiej będzie się je faszerować). Nacięcie wypełnić suszonymi śliwkami. Pozostawić mięso, by nabrało temperatury pokojowej (trwa to z reguły około godzinę, w zależności od temperatury otoczenia).
  3. Na niewielkiej ilości oleju obsmażyć na patelni schab z każdej strony na rumiano.
  4. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C z funkcją góra-dół, bez termoobiegu.
  5. Zamarynowany schab włożyć do rękawa do pieczenia i piec w 190 st. C przez około 60 minut ( na każdy 1 kg mięsa trzeba przeznaczyć ok. 60 minut pieczenia, więc jeśli będziecie piec większy kawałek mięsa, to czas pieczenia należy odpowiednio wydłużyć).
  6. Po upieczeniu rozciąć rękaw i pozostawić mięso do lekkiego przestudzenia lub całkowitego ostudzenia, jeśli chcemy schab przeznaczyć np. jako wędlinę na kanapki. Nie należy kroić gorącego mięsa od razu po wyjęciu z piekarnika, gdyż wtedy będzie mniej soczyste.
  7. Powstały podczas pieczenie sos można połączyć z bulionem lub rozcieńczyć wodą, wlać do garnuszka, podgrzać, a następnie zaklepać mąką (czyli 1-2 łyżki mąki rozrobić w zimnej wodzie, a następnie wlać do sosu ciągle mieszając do czasu aż sos zgęstnieje) i podawać jako sos do schabu ze śliwką lub jako sos do innego dania.

schab ze śliwką przepis

swiateczny obiad schab z suszonymi śliwkami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.