Warstwowy selerowy Gyros z kurczakiem i selerem konserwowym

Selerowy Gyros

Selerowy Gyros – Ostatnio przeglądałam Przyślij Przepis, szukając inspiracji na jakieś pyszne jedzonko, a że uwielbiam seler konserwowy, to od razu w oko wpadła mi ta sałatka :) Nieco inna od tradycyjnej sałatki Gyros, ale równie smaczna i pasująca na różne uroczystości, nawet na świąteczny stół. Wedle upodobań smakowych można wzbogacić tę sałatkę o czerwoną paprykę.

Jeśli szukacie więcej inspiracji na sałatki to polecam zajrzeć tutaj:
Sałatki na Wielkanoc – przepisy
Sałatki na imprezę

Więcej przepisów z selerem konserwowym znajdziecie tutaj: Seler konserwowy – przepisy

Selerowy Gyros – Składniki:

  • 1 duży podwójny filet piersi z kurczaka (ok. 760g)
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 płaska łyżeczka bazylii
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do zamarynowania mięsa + odrobina oleju (ok. 1 łyżka) do smażenia
  • 2 słoiki selera ciętego konserwowego (2 razy po 160g po odsączeniu)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (285g po odsączeniu)
  • 3 średnie ogórki kiszone (ok. 170g)
  • 1 mała cebulka czerwona (ok. 60g)
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 3 czubate łyżki ketchupu pikantnego

Selerowy Gyros z majonezem


Selerowy Gyros – Wykonanie:

  1. Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błonek i kości. Pokroić w kostkę. Dodać przyprawy: słodką paprykę, czosnek, curry, bazylię, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Dodać olej, całość wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc, by mięsko ładnie się zamarynowało).
  2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Po usmażeniu odstawić do ostudzenia.
  3. Seler konserwowy odcedzić z zalewy.
  4. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy.
  5. Ogórki kiszone i cebulę pokrojone w kosteczkę.
  6. W miseczce wymieszać ze sobą majonez z ketchupem.
  7. Przygotować większą miskę. Na jej dno wyłożyć jeden ze słoiczków selera konserwowego (drugi słoiczek pozostawić na wierzch sałatki). Następnie wrzucić w kolejności warstwami: kukurydzę, połowę sosu, czerwoną cebulę, ogórki kiszone, kurczaka, pozostałą część sosu, seler konserwowy (ten drugi słoiczek).
  8. Wedle upodobań sałatka nie musi być warstwowa i można wszystko razem dokładnie ze sobą wymieszać, a tylko na wierzchu sałatki ułożyć pozostawiony wcześniej seler konserwowy. Smacznego!

Jeśli szukacie więcej inspiracji na sałatki to polecam zajrzeć tutaj:
Sałatki na Wielkanoc – przepisy
Sałatki na imprezę

Więcej przepisów z selerem konserwowym znajdziecie tutaj: Seler konserwowy – przepisy

Selerowy Gyros z selerem konserwowym
Selerowy Gyros z kurczakiem i selerem konserwowym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Selerowy Gyros

  1. Asia Mirek Zioło :

    A ja lubię makaron rurki, piers z kurczaka z przyprawa gyros plus papryka czerwona ze szczypiorkiem majonez i curry duzo curry pycha

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.