Sernik bananowo-cytrynowy z całymi borówkami na zimno
Ciasta bez pieczenia Serniki i serniczki Słodkości

Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami. Sernik na zimno.

Kuchnia : Polska

Mówię Wam! Niebo w gębie! Sernik cytrynowo-bananowy z borówkami – normalnie się w nim zakochałam. Najlepszy efekt uzyska się używająć bardzo dojrzałych bananów, które nadają ciastu naturalną słodycz.

Składniki

  • Biszkopty kilka sztuk na wyłożenie spodu
  • Jogurt naturalny Gęsty, Bakoma, 390g
  • Banany 4 sztuki, ok. 380g bananów obranych ze skórki
  • Galaretka cytrynowa 2 opakowania
  • Cytryna 1 sztuka
  • Woda 100ml wrzątku
  • Borówki 400g

Dodatkowo (na wierzch):

  • Borówki 100g
  • Banany 2 sztuki, ok. 160g
  • Galaretka cytrynowa 1 opakowanie
DSC01004


Wykonanie:

  1. Blaszkę o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami.
  2. Dwie galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 100ml wrzątku. Odstawić do ostudzenia.
  3. Skropić sokiem z połowy cytryny 380g bananów i zmiksować za pomocą blendera. Dodać bardzo gęsty jogurt naturalny i wymieszać. Następnie dodać ostudzoną galaretkę, wymieszać. Dodać borówki, wymieszać. Wylać masę na biszkopty.
  4. Banany pokroić w paseczki, skropić sokiem z pozostałej cytryny, wyłożyć na wierzch masy. Posypać 100g borówek. Wstawić do lodówki, by masa stężała.
  5. Galaretkę cytrynowa rozpuścić w 400-450ml wody. Jak galaretka zacznie już lekko tężeć, wylać ją na stężałą masę sernika. Ponownie wstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia. Smacznego!

Pyszny sernik cytrynowo-bananowy

Rate this post

31 thoughts on “Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami. Sernik na zimno.”

    1. sprawa wygląda tak: zrobiłam ciasto, tężeje w lodówce, ale wyszło dość rzadkie … ma takie być? jogurt był gęsty, masa z bananów też była gęstą papą, a jak wlałam te pół szklanki galaretki to się mocno rozrzedziło …

    2. ciasto dla cukrzyków – taką dostało nazwę :o) świetne połączenie słodkich bananów z cytryną i borówkami, bardzo lubię połączenie takich skrajności! mam tylko jedno “ale”, ja nie lubię biszkoptów …. czym je zamienić? mogę prosić o radę? i jeszcze dziękuję za podzielenie się przepisem :-)

    3. Cieszę się, że to połączenie przypadło do gustu :) Biszkopty można pominąć i zrobić po prostu ciasto bez spodu. Jeśli jednak zależy Pani na spodzie,to można użyć np. herbatniki… bądź pokruszone ciasteczka owsiane z orzechami i masłem (standardowo używam Bonitek, tak jak w tym przepisie: http://kulinarneprzeboje.pl/2014/07/28/sernik-zimno-malinami-serka-mascarpone/ . Myślę, że biszkopt rzucany z połowy porcji również by się spisał jako spód: http://kulinarneprzeboje.pl/2013/12/15/biszkopt-rzucany-idealny/

    4. bardzo chciałam je zrobić, ale niestety nie zdążyłam; zrobię je jeszcze raz i obiecuję, że wtedy je pstryknę :o) musi mi Pani, póki co, uwierzyć na słowo – było dość urokliwe: cytrynowa żółć z granatem borówek – Lubię to!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.