Sernik czekoladowy na biszkoptach

Sernik czekoladowy na biszkoptach

Pyszny czekoladowy sernik, rozpływający się w ustach. Podane składniki wystarczą na okrągłą formę o średnicy 23cm.

Składniki

  • Twaróg 1kg (twarogu zmielonego min. 3x)
  • Jajko 3 jajka
  • Mleczna czekolada 200g
  • Śmietana 36% 2 łyżki
  • Cukier 1,5 szklanki
  • Ekstrakt cytrynowy 2 łyżeczki
  • Mąka ziemniaczana 1 pełna łyżka
  • Biszkopty 80g
  • Kakao do posypki

Sernik czekoladowy na biszkoptach

Wykonanie:

  1. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do garnuszka, dodać śmietanę. Rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
  2. Jajka, cukier, ekstrakt, mąkę ziemniaczaną oraz twaróg wrzucić do jednej miski i miksować na najniższych obrotach.
  3. Do powyższej masy serowej dodać czekoladę, wymieszać dokładnie łyżką.
  4. Okrągłą blaszkę wyłożyć biszkoptami. Wylać do niej masę serową.
  5. Piekarnik nagrzać do 120C, wstawić blaszkę i piec sernik przez ok. 1,5 h (“do suchego patyczka”).
  6. Po upieczeniu pozostawić sernik jeszcze chwilę w piekarniku, by za bardzo nie oklapł. Następnie chłodzić w lodówce.
  7. Ozdobić gorzkim kakao. Smacznego ;-)

Sernik czekoladowy na biszkoptach

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Sernik czekoladowy na biszkoptach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.