Pyszny czekoladowy sernik, rozpływający się w ustach. Podane składniki wystarczą na okrągłą formę o średnicy 23cm.
Składniki
- Twaróg 1kg (twarogu zmielonego min. 3x)
- Jajko 3 jajka
- Mleczna czekolada 200g
- Śmietana 36% 2 łyżki
- Cukier 1,5 szklanki
- Ekstrakt cytrynowy 2 łyżeczki
- Mąka ziemniaczana 1 pełna łyżka
- Biszkopty 80g
- Kakao do posypki
Wykonanie:
- Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do garnuszka, dodać śmietanę. Rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Jajka, cukier, ekstrakt, mąkę ziemniaczaną oraz twaróg wrzucić do jednej miski i miksować na najniższych obrotach.
- Do powyższej masy serowej dodać czekoladę, wymieszać dokładnie łyżką.
- Okrągłą blaszkę wyłożyć biszkoptami. Wylać do niej masę serową.
- Piekarnik nagrzać do 120C, wstawić blaszkę i piec sernik przez ok. 1,5 h (“do suchego patyczka”).
- Po upieczeniu pozostawić sernik jeszcze chwilę w piekarniku, by za bardzo nie oklapł. Następnie chłodzić w lodówce.
- Ozdobić gorzkim kakao. Smacznego ;-)
Cudowny… Sernik i czekolada, czyli połączenie moich dwóch największych chyba słabości…
serniczek doskonały:)
Generalnie nie przepadam za sernikami, ale czekoladowego nigdy jeszcze nie jadłam :)
niebo w gębie!:)
Ojej! Obłędny :-)