sernik gotowany przepis

Sernik gotowany


Sernik gotowany – pyszny i łatwy w przygotowaniu sernik, który nie wymaga pieczenia w piekarniku. Idealny dla tych, którzy piekarnika nie mają lub po prostu mają ochotę na szybki sernik. Gorąco zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na sernik gotowany na herbatnikach. Z polewą czekoladową smakuje wyśmienicie!

Sernik gotowany na herbatnikach:

Sernik gotowany bez pieczenia to ciasto, które robi się w mniej niż 15-20 minut. Jedyny minus to czas oczekiwania na stężenie masy serowej. Taki sernik jest idealny dla osób, które nie maja piekarnika, bądź im się popsuł. Oczywiście herbatniki na spodzie można zastąpić kruchym ciastem lub biszkoptem. Zaś polewę czekoladową można wzbogacić o ulubioną posypkę, np. posiekane orzechy, wiórki z białej czekolady, wiórki kokosowe lub migdały. W poniższym przepisie wykorzystana została polewa z czekolady i śmietanki kremówki, ale wedle uznania możecie ją zastąpić swoją ulubioną polewą, np. z gorzkiego kakao.

sernik gotowany

Sernik gotowany – Składniki:

Składniki na masę serową i spód:

  • 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego (ja użyłam twarogu Piątnicy z wiaderka)
  • 4 jajka rozmiar M
  • 200 g masła (minimum 82% tłuszczu)
  • 1 szklanka cukru zwykłego – ok. 220 g
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub prawdziwy cukier z wanilią (16 g)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (opakowanie standardowe na 500 ml mleka, bez cukru)
  • 200 ml mleka do wymieszania z proszkiem budyniowym
  • około 350 g herbatników (u mnie Petit Beurre)

Składniki na polewę:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 200 g mlecznej czekolady (2 tabliczki)

masa serowa
masa na sernik
sernik gotowany masa

herbatniki

Przepis na sernik gotowany:

  1. Jeśli będziecie używać twarogu z wiaderka, to musi on być gęsty. Z rzadkim twarogiem sernik może się nie udać. Z niektórych wiaderkowych twarogów wystarczy odlać nadmiar płynu, ale osobiście polecam twaróg wiaderkowy z Piątnicy, który jest odpowiednio gęsty.
  2. W dość dużym garnku (u mnie garnek o pojemności 2,5 litra), na małym płomieniu rozpuścić masło, następnie dodać cukier zwykły oraz cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać. Następnie, wciąż gotując na bardzo małym płomieniu, dodać zmielony twaróg oraz jajka i dość energicznie mieszać (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej), by nie było grudek. Opcjonalnie można masę sernikową krótko zmiksować mikserem.
  3. Oba proszki budyniowe wymieszać w 200 ml mleka na jednolitą masę. Dodać do gorącej masy serowej i ponownie energicznie mieszać, ciągle gotując, na ciut większym ogniu (ale nie za dużym, bo masa lubi się przypalać). Gotować do czasu aż masa zacznie bulgotać i zgęstnieje.
  4. Blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm wyłożyć na dnie folią spożywczą, nałożyć jedną warstwę herbatników na spodzie. Wylać połowę gorącej masy sernikowej, nałożyć kolejną warstwę herbatników, a następnie wylać pozostałą masę sernikową. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę z herbatników.
  5. W małym garnuszku podgrzać 100 ml śmietanki kremówki, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i dokładnie wymieszać, by powstała jednolita polewa czekoladową. Następnie wylać jeszcze ciepłą polewę na wierzch z herbatników i wyrównać za pomocą łyżki. Sernik można pozostawić w takiej formie lub na wierzch jeszcze wysypać posiekane orzechy lub inne ulubione dodatki.
  6. Schłodzić sernik przez kilka godzin w lodówce (a najlepiej przez całą noc, by masa porządnie stężała). Smacznego!

Sernik na Święta

Sernik gotowany, mimo, że jest prosty w wykonaniu, sprawdzi się również jako sernik na Święta. Oprócz niego nie może zabraknąć na świątecznym stole sernika królewskiego czy sernika wiedeńskiego. Polecam również wypróbować nasze przepisy na: Sernik Oreo oraz Sernik Krówka.

ganache polewa czekoladowa
ciasto z polewą czekoladową
sernik gotowany bez pieczenia

sernik gotowany na herbatnikach

sernik gotowany z polewą czekoladową

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.