sernik Izaura
Bez kategorii

Sernik Izaura

Pyszne kakaowe ciasto wymieszane z masą serową, to nic innego jak rewelacyjny Sernik Izaura. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!

Sernik Izaura – Składniki:

Składniki na ciasto kakaowe:

  • 250 g masła
  • 50 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru – 165 g
  • 4 jajka rozmiar M
  • 4 lekko czubate łyżki kakao gorzkiego – ok. 35 g
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki (nie pełnej) mąki pszennej – ok. 225 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu min. 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka, ale dobrej jakości)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 6 jajek rozmiar M
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków – ok. 210 g
  • 50 g miękkiego masła

Polewa czekoladowa:

  • 90 g gorzkiej czekolady (u mnie o zawartości 70 % kakao)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 80 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • ok. 15 gramów wiórków kokosowych do posypania

Przepis na sernik Izaura:

  1. Przygotować blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm.

Jak zrobić ciasto kakaowe?

  1. Masło, mleko, gorzkie kakao oraz cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do czasu połączenia się składników w jednolitą masę. Następnie zdjąć garnuszek z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. Po dokładnym ostudzeniu się masy, dodać do niej żółtka i dokładnie zmiksować.
  2. Kolejno wsypać przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i ponownie krótko zmiksować, tylko do czasu połączenia się składników.
  3. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać ją do czekoladowej masy, najlepiej za pomocą szpatułki.

Jak zrobić masę serową?

  1. Miękkie masło wraz z cukrem utrzeć na puszystą jasną masę za pomocą miksera. Następnie wbić jajka, dodać ekstrakt waniliowy, twaróg oraz proszek budyniowy. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

Jak zrobić Sernik Izaura?

  1. Około 3/4 czekoladowego ciasta przelać do blaszki o wymiarach 25×35 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć powyższą masę serową, a na nią nałożyć resztę ciasta czekoladowego. Widelcem lub patyczkiem porobić zygzaki i lekko zamieszać ciasto, by przemieszać obie warstwy między sobą – dzięki temu po upieczeniu powstaną wzorki.
  2. Piec sernik Izaura w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 60-70 minut (funkcja góra-dół, bez termoobiegu), aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Po upieczeniu piekarnik lekko uchylić i pozostawić w nim sernik na około 30 minut, po tym czasie otworzyć całkowicie piekarnik na kolejne 30 minut, a po tym czasie upieczony sernik pozostawić do całkowitego ostudzenia na blacie kuchennym. Kolejno przełożyć sernik do lodówki, najlepiej na całą noc, by idealnie się zwarł.

Jak przygotować polewę czekoladową do sernika?

  1. Śmietankę kremówkę delikatnie podgrzać w garnuszku. Dodać do niej połamaną na kawałki czekoladę gorzką oraz mleczną. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej polewy. Lekko gęstniejącą już polewę wylać na schłodzony wcześniej sernik, a wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, by poleca całkowicie stężała. Smacznego!

Polecam także inne moje przepisy na serniki jak np. sernik z brzoskwiniami oraz sernik królewski. A jakie są Wasze ulubione ciasta z twarogiem? Dajcie znać w komentarzach poniżej.

5 / 5 ( 2 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here