sernik kinder bueno
Serniki i serniczki Słodkości

Sernik Kinder Bueno

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina i 30 minut | Porcje : okrągła blaszka o średnicy 24 cm

Ostatnio były moje urodziny, a że kocham serniczki, to zamiast tortu upiekłam sobie właśnie taki oto sernik Kinder Bueno 🙂 To szybki i prosty w wykonaniu sernik, który nie opada i smakuje przepysznie! Jest dość słodki, więc wedle uznania możecie nieco zmniejszyć ilość cukru w masie serowej lub jeść oto ten sernik, popijając go gorzką kawą ;)

Jeśli lubicie serniki, to koniecznie wypróbujcie także takie przepisy jak: sernik z brzoskwiniami oraz sernik krówkowy, które co roku pojawiają się u nas obowiązkowo na Święta.

Sernik Kinder Bueno – Składniki:

(na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm)

Spód:

  • 270 g ciasteczek owsianych z sezamem
  • 1 podwójny batonik Kinder Bueno (43 g)
  • 50 g masła

Masa serowa

  • 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka, ale musi być gęsty! nie wodnisty!)
  • 3/4 szklanki cukru zwykłego – 165 g
  • 1 opak. cukru wanilinowego – 16g
  • 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 150 g białej czekolady
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40g)
  • 6 jajek rozmiar M

*szklanka o pojemności 250 ml

Dodatkowo:

  • 2 podwójne batoniki Kinder Bueno i Kinder Bueno White (czyli razem 2 pojedyncze batoniki w mlecznej czekoladzie i 2 pojedyncze batoniki w białej czekoladzie)
  • 1 czekolada mleczna z całymi orzechami laskowymi (ok. 100 g)
  • 50 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
przepis na sernik kinder bueno

Przepis na sernik Kinder Bueno:

  1. Przygotować spód sernika. W tym celu wrzucić do pojemnika blendera (lub malaksera) ciasteczka owsiane, masło i batonik Kinder Bueno. Rozdrabniać całość do czasu aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugniatając masę ciasteczkową. Wstawić blaszkę ze spodem do lodówki na około 20 minut, celem schłodzenia.
  2. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej (najlepiej je wyciągnąć z lodówki 2 godziny przed rozpoczęciem pieczenia sernika).
  3. Białą czekoladę wraz ze śmietanką kremówką lekko podgrzać, cały czas mieszając, by czekolada roztopiła się, ale jednocześnie należy uważać, by nie przypalić masy. Odstawić do ostudzenia (ale masa musi pozostać wciąż płynna).
  4. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 160 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).
  5. W misie miksera umieścić pozostałe składniki na masę serową. Zmiksować krótko, tylko do czasu połączenia się składników (UWAGA! jajek nie ubijamy osobno; wszystko ma być zmiksowane razem). Kolejno dodać roztopioną w śmietance białą czekoladę i ponownie krótko zmiksować, tylko do czasu połączenia się składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy, bo wtedy istnieje duże ryzyko, że napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem mocno opadnie.
  6. Tak przygotowaną masę serową przelać na ciasteczkowy spód. Wstawić blaszkę z sernikiem do rozgrzanego do 160 st. C piekarnika i piec przez ok. 80-90 minut (sernik powinien być lekko zarumieniony z wierzchu i nieco ścięty przy dotknięciu patyczkiem, ale nie należy doprowadzać do jego wysuszenia – powinien być lekko wilgotny, a całkowicie stężeje już w lodówce; gdyby jednak po 90 minutach nadal był mocno wilgotny i lejący, to należy wedle potrzeby wydłużyć czas o kolejne kilka minut). Po tym czasie zostawić sernik na godzinę w wyłączonym piekarniku. Kolejno wyciągnąć go na blat kuchenny i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie po ostudzeniu schować do lodówki na kilka godzin, by masa serowa całkowicie się związała.
  7. W międzyczasie można przygotować polewę z mlecznej czekolady. W tym celu w małym rondelku podgrzać delikatnie śmietankę kremówkę, dodać połamaną na małe kawałeczki mleczną czekoladę z orzechami i wymieszać do czasu uzyskania jednolitej polewy. Tak przygotowaną polewą oblać wystudzony sernik. Na wierzchu poukładać batoniki Kinder Bueno połamane na mniejsze kawałki i schować sernik do lodówki (u mnie były to 3h w temp 3 st. C), celem dalszego tężenia. Po kilku godzinach można już śmiało kroić sernik Kinder Bueno na kawałki. Smacznego!
sernik kinder bueno przepis
sernik z kinder bueno
4.7 / 5 ( 28 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.