Sernik krówka z orzeszkami – to pyszny, słodki sernik uwieńczony kawałkami chrupiących orzeszków. Początkowo myślałam nad dodaniem do niego orzechów włoskich (tak jak w moim przepisie na ciasto krówka bez pieczenia), ale moja szwagierka, która akurat u mnie była, doradziła, by słodki smak serniczka przełamać orzeszkami ziemnymi (można użyć lekko solonych, ja jednak użyłam prażonych niesolonych). Sernik ten jest delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. A do tego nie opada! :) Jego wierzch jest idealnie równy :) Do wykonania tego sernika użyłam blaszki o średnicy 21 cm (wtedy sernik jest wysoki na 5 cm), ale jeśli chcecie, by masa serowa była niższa, to możecie spokojnie użyć blaszki do średnicy 24 cm (wtedy jednak warto też zwiększyć ilość ciasteczek i masła na spód oraz dać więcej masy krówkowej na wierzch). Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu.
Sernik z krówką i orzeszkami – Składniki:
Składniki na spód z ciastek owsianych:
- ok. 210g ciasteczek owsianych z orzechami np. Bonitki
- 50g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka, ale gęsty! np. z Piątnicy)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy – 16g
- 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 budyń śmietankowy (lub 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)
- 5 jajek
*szklanka o pojemności 250 ml
Dodatkowo:
- ok. 250g masy krówkowej (używam z Gostynia)
- 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych – ok. 40g
Przepis na sernik krówkowy:
Ciasteczkowy spód do sernika krówkowego – jak zrobić?
- Ciastka owsiane dokładnie pokruszyć na piasek lub rozdrobnić je w blenderze. Połączyć z masłem i wyrobić na jednolitą masę.
- Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masą z ciasteczek i masła wyłożyć spód blaszki, dokładnie wyrównując.
- Wstawić blaszkę do lodówki na ok. 60 minut.
Sernik Krówka – masa serowa – jak zrobić?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ważne jest również, by użyć dobrego jakościowo twarogu – jeśli używacie białego sera z wiaderka, to zwróćcie uwagę, by był odpowiednio gęsty, a nie rzadki. Ja najczęściej używam twarogu z wiaderka z Piątnicy.
- Masło roztopić w garnuszku. Ostudzić.
- W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować tylko do czasu połączenia się składników – zbyt długie miksowanie doprowadzi do niepotrzebnego napowietrzenia masy serowej, a napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Takiej sytuacji powinno się unikać, sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
- Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Piec w temperaturze 160 st.C przez około 60 – 70 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Następnie wyciągnąć go z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już całkiem zimny należy posmarować jego wierzch masą krówkową, a następnie posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
- Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. Smacznego!

Sernik bardzo smaczny, wilgotny i zrównoważony pod względem słodkości, mam kilka uwag, bo zrobilam i nie jest tak “różowo” jak w opisie. Po pierwsze, do spodu ciasteczkowego, zeby byl stabilny i sie nie kruszył, należy dodać niemalże podwójna porcję masla, dokladnie 90 g, na taka ilość ciastek. Nie wychodzi ten sernik taki równy jak “stół”, poniewaz rosnie i niestety opada ale ta polewa z kajmaku doskonale tuszuje niedoskonałości. Jest pyszny i warto go upiec
Witam czy mogę zrobić ten sernik bez spodu? Już raz go robiłam i wyszedł pyszny tylko u mnie w domu wolimy serniki bez spodów,
Pozdrawiam
Sernik- pierwsza klasa, poprostu przepyszny.
Przepis bardzo prosty bo nie muszę oddzielnie robić tylko wszystko za jednym razem wrzucam :D
Swoj pierwszy sernik robilam z tego właśnie przepisu z sera President a później z sera dużo tańszego i wyszło tak samo. Na spod daje herbatniki zamiast ciastek owsianych. Mam tylko problem z tym spodem bo zawsze mi go trochę przypala( piekarnik gazowy, pięke trochę wyżej niż środek piekarnika i oczywiście na papierze w temp i czasie podanym w przepisie)
Bardzo Pani dziękuję za przepis i cierpliwość w odpowiadaniu na te wszystkie, nie zawsze trafione pytania!
Twaróg z lidla srednio sie sprawdzil, a mam jeszcze jedno wiaderko, czy nastepnym razem moge cos dodac by sernik byl mniej plynny? Pieklem go w starym piecyku gazowym, chyba nie trzymal temp., przedluzylem o 20 minut, a i tak byl niezbyt sztywny.
Czy lepiej nieco podniec temp. czy piec dluzej?
Czy to ciasto można zamrażać?
Pozdrawiam serdecznie!
Z twarogu warto zlać tę płynną część, co nieco poprawia potem zwartość sernika. W razie co, można do masy dorzucić dodatkowy budyń w proszku lub wydłużyć czas pieczenia. Pozdrawiam.
Moja mama upiekła ten sernik. Mogę szczerze polecić przepis.
Mama zrobiła ten sernik! Pychota! Polecam wszystkim ten przepis
Zrobiłam sernik jest super boski smak pozdrawiam i dziękuję
Ten sernik faktycznie jest przepyszny i o dziwo wyszedł mi za pierwszym razem, a nie jestem wcale mistrzynią wypieków. Polecam.
Czy ser president się nadaje
Sernik pyszny, polecam
Świetny przepis. A orzeszki mają być prazone?
Nie nadaje się jest zbyt wodnisty, polecam ser “mój ulubiony”
Sernik jest wspaniały, pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Dziś jest moje trzecie podejście do pieczenia i tak się starałam, że zapomniałam dodać masło. Dodałam i wymieszałam je już w blaszce, mam ogromną nadzieję, że mimo to wyjdzie. Dziękuję za przepis.
Czy w przepisie jest 4/ 5 sztuk śmietanki 30%??
Nie 4-5 szklanek ;) Tylko 4/5 szklanki (to ułamek) – i jest dalej wyjaśnione w nawiasie, że to się równa 200 ml :)
Czy koniecznie spód trzeba wyłożyć papierem.
Witam piekłam poraz pierwszy pani sernik i wyszedł fenomenalny z sera president. Mam pytanie czy można by dodać do samej masy Serowej brzoskwinie z puszki? Jak pani myśli wyszedł by może lepiej dać je na wierzch??
Polecam ten sernik z brzoskwiniami: https://kulinarneprzeboje.pl/sernik-z-brzoskwiniami/
Czy zamiast sera i śmietany można użyć serków homogenizowanych naturalnych?
Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o pieczenie ciast… Szczerze byłam pewna,że sernik mi nie wyjdzie. A jednak wyszedł i to jak użyłam sera z Piątnicy i robiłam wszystko według przepisu .
Użylam sera z wiaderka z Lidla i masa wyszła bardzo płynnaMam nadzieję, że po upieczeniu będzie do zjedzenia.
A ja zrobiłam wszytko zgodnie z przepisem i w sumie środek w porównaniu do reszty był daleko w spodzie nie uniósł się do gory. Po wyłączeniu piekarnika boki opadły i środek również nie wiem co złe zrobiłam. Ogólnie wyszedł pyszny nie wyrósł tak ładnie. Wszystkie składniki wrzuciłam razem wymieszałam tylko do połączenia się wystkich składników i wyłożyłam na tortownice. Piekłam na 160 stopni nawet 90 min bo środek był cały czas jasny. Ale nawet po takim czasie się nie rumienił więc sprawdziłam że jest upieczony i wyłączyłam piekarnik.
Jakiego twarogu Pani użyła?
Ten sernik robiłam już wielokrotnie. Jest ulubionym ciastem w moim domu.. dziękuję.. (właśnie znów się piecze)
U mnie to samo :( boki mocno wyrosły a środek zapadnięty i to mocno.To mój pierwszy sernik .Miał być na święta .:(
Za długo miksowane.
A czy w przepisie jest 4/ 5 szklanek śmietanki 30%
To jest ułamek czyli cztery piate
Witam! :)
A czy sernik udałby się gdybym do masy serowej dodała ok 200 gram masy kajmakowej?
Pozdrawiam :)
Fantastyczny przepis i, co dla mnie ważne, bardzo prosto przerobić na wersję bezglutenową :) robiłam jak na razie trzy razy i zawsze wychodzi super :)
Jakich ciasteczek bezglutenowych Pani użyła?
Witam! :)
Zrobilam sernik, wyszedł identyczny i przepyszny (rzeczywiście jak poleży dzień-dwa jest jeszcze pyszniejszy :))
Tak się zastanawiam czy można by dodać do masy serowej kajmak? Tak z 200gram?
Co Autorka przepisu uważa?
Miłego dnia! :)
Można, ale wtedy ilość cukru zmodyfikować :) żeby nie było za słodko :)) Pozdrawiam i również życzę miłego dnia!
Robiłam dwa razy i poszło rewelacyjnie. Użyłam wiaderka President, za drugim razem wiaderko Vitello z biedronki. Ja osobiście robiłam pianę z białek, do tego cukry i żółtka, a reszta składników do sera i na koniec wszystko razem, faktycznie za długo nie miksować. Sernik wyrósł mi ale stopniowo opadał po zakończeniu pieczenia i trzymania w ciepłym jeszcze piekarniku. Wszystko w przepisie się zgadza, szczerze polecam.
Pomocy! Sernik piecze się 70 min boki brązowe A środek jasny i zapadnięty. Co mogę zrobić?
Przykryć folią aluminiową i piec dalej aż będzie upieczony w środku :)
Tak spodobał mi się ten przepis chce go wypróbować
Serniczek bardzo dobry wyszedł wręcz idealny Dziękuję za super przepis
Jestem amatorem w wypiekach i właśnie zabrałam się za ten pięknie wyglądający serniczek i czekam na wyjęcie spodu z lodówki :) mam nadzieję że wyjdzie. Mam pytanko, bo w przepisie jest aby połączyć z 50g masła ciasteczka. Ja kupiłam pełnoziarniste herbatniki z biedronki. Niestety nawet 100g masła nie było w stanie złączyć miazgi z tych ciastek. Rozpuściłam więc ok 50g masła i dopiero wtedy jako tako wyszła jakaś masa, a nie piasek, choć też nie idealnie. Czy to przez to że inne ciacha? Było ich 200g.
Możliwe, że jak były bez orzeszków, to były mniej tłuste i bardziej sypkie :) Trzymam kciuki :) Pozdrawiam.
Śmietany nie trzeba ubijac ??
Jutro będę go robić więc wolę zapytać
Nie trzeba.
Podziwiam Panią za cierpliwość! Większość odpowiedzi jest w treści przepisu – wystarczy go przeczytać. Szkoda, że umiejętność czytania ze zrozumieniem zanika. Przepis napisany w sposób bardzo jasny i zrozumiały. Sernik pyszny ! Gratuluję
Dziękuje bardzo za przepis, nigdy nie wyszedł mi taki sernik ( zawsze opadał) a tu proszę pyszny i równy
Cieszę się bardzo :)
Sernik wyszedł jak ze zdjęcia. Prezentował się super, smakował też świetnie. Bardzo łatwy w wykonaniu.
Czy boki formy należy również wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem?
Proszę podpowiedzieć czym mogę zastąpić nieszczęsną śmietanę(alergia)? Kocham, ale nie mogę. Dziękuję!
U nas w domu daje się mleko zamiast śmietany i wychodzi super :)
Może być bodajże dobrej jakości jogurt naturalny.
Jak nastawia pani piekarnik gora i dol i czy włączyć termoobieg
A moze użyć funkcji pieczenia z parą
Idealny wyszedł super, do masy dodałam pół serka mascarpone dodatkowo i 1/4 szklanki więcej cukru pudru na górę orzeszki ziemne w karmelu z kajmakiem
Czy jajka wbijam do masy serowej i testy produktów? I wszystko razem miksuję? Piekę pierwszy raz i nie wiem dobrze zrobię
Tak, wszystko razem :)
Czy można ten sernik zrobić z twarogu na sernik z Włoszczowej? ( byłam chyba we wszystkich możliwych sklepach i nigdzie nie ma Piątnicy… :( )
Czy może lepiej zmielić zwykły twaróg półtłusty?
Szczerze mówiąc Włoszczowa nigdy mi nie smakował. Mam wrażenie jakbym samą skrobię jadła. Chyba, że przez lata skład się zmienił, ale tego nie wiem. Tak wiec zdecydowanie polecam zmielić zwykły twaróg półtłusty. Pozdrawiam.
Ja robiłam z Mój Ulubiony. Wyszedł extra
Zrobiłam z Włoszczowej, bo nie miałam innego wyboru, i wyszedł pyszny
Czy jako spód mogą posłużyć Rico Ranki orzechowe lub z Lidla Tastino? Szukam Bonitek, ale są tylko czekoladowe i z sezamem
Tak, można Sasanki z Lidla :)
A te z sezamem nie mogą być?
Pychotka !!! Polecam, prosty w wykonaniu i przepyszny !!!
Itsm czy mogę go upiec bez spodu? Po prostu made wylać na formę wyłożona papierem do pieczenia? Pozdrawiam
tak
Piękny, nie opadł tylko pękł na środku ale masa zakryła dziurę
Czy mogła bym z tego przepisu zrobić sernik snikersowy i np do masy serowej dodać pokrojone snikersy i z dwie łyżki masy kajmakowej? Nie zepsuje to konsystencji sernika?
Można tak zrobić :)
Witam
Czy mogę użyć herbatników typu petitki zamiast tego spodu z przepisu?? Czy też je pokruszyć i dodać masło??? Czy mogę całe ułożyć na spod???
Można dowolnie wedle swoich upodobań smakowych :)
Najlepszy sernik jaki do tej pory robiłam. A piekę naprawdę dużo. Ja już kombinowałam z innymi dodatkami i naprawdę można tu pokombinować, bo sam przepis na masę serową jest po prostu świetny. Sernik jest kremowy, taki jak powinien być
Witam, przepis super! Mam tylko pytanie – co moglam zrobic nie tak ze na drugi dzien masa kajmakowa zrobila sie rzadka? Ostygniety sernik posmarowalam lekko podgrzaną masą kajmakową. Pierwszego dnia po schlodzeniu wszystko bylo ok, a na drugi dzien masa kajmaku zrobila sie totalnie rzadka. Z gory dziekuje za odpowiedz :)
A jakiej firmy kajmaku Pani używała?
Przepis jest dobry, ciasto zawsze wychodzi i jest pyszne :)
jak dla mnie “za wysokie”, zwiększyłam ilość ciasteczek i wybrałam formę 26 ;)
Jaki kolor powinien mieć wierzch sernika na końcu pieczenia, czy powinien być zarumieniony czy lepiej jak jest lekko żółty bez większego przypieczenia?
Witam, czy Pani używa budyń śmietankowy z cukrem czy bez? pozdrawiam
Bez cukru
A czy masło jest konieczne?
Witam
Serniczek zrobiłem jest wysoki na 5 cm ale i tak opadł po upieczeniu z 1 cm
Zapewne masa była za bardzo napowietrzona przez zbyt długie ubijanie.
Witam, czy Pani używa budyń śmietankowy z cukrem czy bez? pozdrawiam
Witam, czy Pani używa budyń śmietankowy z cukrem czy bez?
Polecam serdecznie. Ciasto wyszło pyszne, a pisze to osoba, która z pieczeniem ma niewiele wspólnego ;) świetny przepis, dziękuję! :)
Czym mogę zastąpić śmietanę kremówkę? albo czy można w ogóle pominąć, bo niestety u mnie w sklepie brak:((
Ciasto super:) ja kocham słodkie ale następnym razem dodaj o wiele mniej cukru :)
Mam ciasteczka owsiane bez orzeszków (Łakotki złotokłose) czy to popsuje smak?
Mogą być :)
Czy stosować kąpiel wodną do pieczenia? Większość przepisów ma i zastanawiam się czy może to by trochę polepszyło
Czy to normalne że sernik na środku trochę opada a brzegi zostają wyższe? Czy robię coś źle?
Być może za długo ubijała Pani masę.
Moj ulubiony:)
Czy ser z wiadereczka President będzie dobry do serniczka?
Tak, należy tylko zlać płyn z wierzchu twarogu sernikowego.
witam jakie rozmiary tortownicy
“Do wykonania tego sernika użyłam blaszki o średnicy 21 cm (wtedy sernik jest wysoki na 5 cm), ale jeśli chcecie, by masa serowa była niższa, to możecie spokojnie użyć blaszki do średnicy 24 cm (wtedy jednak warto też zwiększyć ilość ciasteczek i masła na spód oraz dać więcej masy krówkowej na wierzch). Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu.”
Jest napisane jakie rozmiary tortownicy.
Nie udał się. Masa serowa była nie “do końca ” upieczona – mualo to konsystencję zestalonego budyniu. W smaku rewelacyjny delikatny.
Być może Pani piekarnik ma mniejszą moc i należy w nim piec parę minut dłużej. Druga opcja to nieodpowiedni twaróg – jakiej firmy Pani użyła?
Proszę pani każdy piekarnik piecze inaczej i cza to wziąć pod uwagę. I ewentualnie zwiększyć temperaturę pieczenia, wtedy się upiecze.
czy zamiast ciasteczek owsianych mogę dać spod kruchy? Czy wcześniej należy go podpiec?
Dziękuję za odpowiedź
Tak, można. Proszę podpiec.
Witam
Czy mogę zrobić na kruchym spodzie? Czy wtedy go podpiec wcześniej?
Dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
A jajka dodać całe czy ubić białka osobno i dodac pianę?
Dodajemy całe jajka.
A pięć z termoobiegiem czy bez
Witam, czy zamiast ciasteczek owsianych można użyć herbatników czekoladowych? Czy dodawać wtedy do nich masło?
Pozdrawiam serdecznie
Tak, można :) z masłem :)
Jest świetny. Piekłam go. W smaku boski. Polecam
Najlepszy! Moje dzieci go uwielbiają!!!
Wczoraj upiekłam sernik z tego przepisu i o rety, ideał! :) Mąż nie mógł wyjść z podziwu, a właściwie odejść od lodówki! ;) Sernik jest rewelacyjny, cudowny w smaku, puszysty i najważniejsze – nie opada! W imieniu wszystkich nowicjuszek w pieczeniu – dziękuję!!!
robilam na swieta. Super pycha tylko czy masa krowkowa ? czy kajmak? Polalam kajmakiem i na moje oko troche za rzadkie to wyszlo. Czy masa krowkowa ma lepsza konsystencje? I o jakim smaku jest najlepsza?
Może zależy to od producenta. Ja używam z Gostynia i trzyma się super ;)
A jakiej konsystencji wychodzi masa serowa? Bo mi wyszła prawie jak woda A zrobiłam wszystko jak w przepisie….
Dość gęsta. Może kiepskiej jakości twaróg?
Sernik jest rewelacyjny. Wszyscy go uwielbiają, robiłam już wiele razy. Teraz niestety nie mogę dostać tych ciasteczek z orzeszkami czy są gdzieś jeszcze dostępne?
Można kupić w Lidlu ciasteczka owsiane ;)
A ja mam pytanie, bo nie znalazłam odpowiedzi. Jaki był mój błąd wykonania ciasta, że ze spodu formy wypływa mi tłuszcz?
Prawdopodobnie przyczyną był użyty ser. Miałam taką sytuację gdy ser mi się poprostu zważył a nie polaczył. Ale tu mówię o innym przepisie. Po spróbowaniu okazało się że ser użyty był gorzki, Pomimo dobrej daty waznosci
Witam
W ciągu miesiąca pieke go 3 raz jest cudowny i wszystkim smakuje :) dziękuje za super przepis
Świetny przepis! Sernik wyszedł genialny. Pozdrawiam
Lubię gotować. Ciasta bardzo rzadko.
Podany przepis jest prosty, tylko czy dobry?
Dobry? Jest rewelacyjny!
Sernik zrobiłem dokładnie jak w przepisie i wyszedł…genialnie.
Wesołych Świąt :)
śmietana kremówka również w temperaturze pokojowej? kajmak troszkę rozpuszczonym do smarowania?
tak
A co jeśli chciałam mieć grubszy spod i dałam więcej ciasteczek więc i więcej masła żeby to wymieszać i masło mi teraz wycieka spodem tortownicy???
Mi to samo :( masło wycieka spodem tortownicy
Zapomniałam o maśle czy to istotny składnik? Proszę o odpowiedz
Czy orzechy mają być słone czy nie? :)
Tak, daję lekko solone :)
Planuję zrobić sernik, wygląda super proszę tylko o podpowiedź jaką śmietanę pani użyła 30% czy 36%?
30%
Czy to ma być śmietana 30% gęsta, czy śmietanka 30% rzadka?
Śmietanka słodka :)
Dziękuję – ale ona jest rzadka, prawda? Płynna, a nie gęsta?
Tak, płynna :)
Moje pytanie dotyczy sera jeśli będzie to ser w kostkach to jaki: tłusty, chudy czy pomiędzy….?
półtłusty
jeśli mam tłusty, to będzie ok? ;)
Może być :)
Witam, zamierzam pierwszy raz upiec sernik na święta (oby wyszedł ;). Mam pytanie odnośnie pieczenia. Czy mam piec z termoobiegiem czy bez ? I w jakich temperaturach ?
Pozdrawiam
Piec w temperaturze 160 st.C przez około 60 – 70 minut, bez termoobiegu. Do czasu tzw. suchego patyczka ;)
ale Ty dziewczyno masz anielską cierpliwość…..
Jeżeli chce zrobić spod z biszkoptow to wystarczy wyłożyć je na spod blaszki czy również rozpuścić z masłem?
Tylko wyłożyć nimi spód :)
A ja używam formy 26 cm, mam świadomość ze sernik wyjdzie niższy ale czy coś poza tym?
Można dać więcej ciasteczek na spód :) i czas pieczenia może być nieco krótszy.
Serniczek wyszedł pyszny! Nie opadł, nie spalił się , jest idealny. Dziekuje za fantastyczny przepis
Dla mnie najlepszy sernik ever .dzisiaj piekę ale bez spodu zobaczymy jak wyjdzie:)
Najpierw urósł ale opad i jest w miarę równy więc będzie dużo łatwiej smarować masą, naradzie wygląda super tylko ciekawe jak smakuje??
Sernik jest tak bardzo delikatny,puszysty. Jest poprostu boski. Orzeszki słone na wierzchu przełamują słodycz masy kajmakowej.
Czy po upieczeniu wierzch serniczka powinien być dalej biały nic zarumieniony?
U mnie wierzch jest zarumieniony – mam dużą moc grzałki górnej.
Piekłam dziś i katastrofa po 70 minut wyglądał jakbym dopiero go włożyła przy tej temperaturze piekł się prawie dwie godziny i strasznie opadł piekarnik mam nowy do tej pory wszystko wychodziło tak jak powinno
Może ma Pani mniejsza moc piekarnika. Warto przeczytać w takim razie instrukcję obsługi dołączoną do Pani piekarnika (mogą być np. inne zalecenia, co do poziomu rusztu, na którym się piecze ciasto).
Hej zabieram się za robienie tego sernika mam tylko piekarnik z opcją termoobiegu.. zmniejszyć ja do 140 stopni??
Tak :) i najlepiej pod koniec pieczenia po prostu pilnować serniczka :)
Ja też mam tylko termoobieg, zmniejszyłam do 150 i w połowie pieczenia przykryłam folią aluminiową. Wyszedł idealnie :D Urzekła mnie prostota tego sernika!
Cieszę się bardzo, że przypadł Wam do gustu ;*
Piekę trzeci raz i za każdym razem serniczek jest fantastyczny ❣ Pycha
Jaka foremka? I czy takie zwykłe solone orzeszki?
Sernik cudo ,piekę w dwóch wersjach :
– kajmak posypuję prażonymi płatkami migdałów
– albo wiśnie w galarecie na wierzch .
Uwielbiam orzechy ale mam alergików w domu.
Przepis polecam ,właśnie sernik siedzi w piekarniku
POLECAM!!!!Mam dwa przepisy na serniki i tylko z nich korzystam bo już tyle w życiu wypróbowałam i zawsze byla lipa ale nie wiem czemu skusilo mnie skorzystać z tego przepisu. Gdy był w piekarniku po upieczeniu i zobaczyłam że opadł mimo tego że długo nie ubijalam przerazilam się i stwierdziłam że zawsze to samo ale powiem wam że mega pyszny i napewno zagości ten sernik u nas jeszcze nie raz. POLECAM!!!
Dzisiaj pieklam ten serniczek i wyglada fajnie tylko trochw popękał na wierzchu, czy tak może być?
Polecam serdecznie przepis. Sernik smakuje obłędnie.
Sernik wyszedł pyszny
Pyszne ciastko Po rodzinnej imprezie zostały mi tylko okruszki . Na pewno zrobie je ponownie. Dziękuję za super przepis.
Pyszne ciastko Po rodzinnej imprezie zostały mi tylko okruszki . Na pewno zrobie je ponownie. Dziękuję za super przepis.
Czy białka ubijamy oddzielnie i dodajemy do masy pod koniec czy całe jajka miksujemy od razu ze wszystkimi składnikami?
wszystko razem :)
piekę już ponad 70 min i sernik dalej mokry…
Może moc piekarnika jest słabsza i należy wydłużyć czas pieczenia. Lekko wilgotny może zostać i po schłodzeniu w lodówce powinien się związać w stałą masę.
Witam. Temperatura 160stopno termoobieg czy góra dół?
góra-dół
Pyszny sernik. Współczuję Pani tych pytan nie potrafia czytać ze zrozumieniem. Pozdrawiam
Sernik rewelacja .przepyszny
Jak czytam te pytania to ręce opadają wszystko jest napisane tutaj czytajcie ze zrozumieniem. Mam wrażenie, że niektórzy mają pierwszy raz do czynienia z pieczeniem. A przepis super. Pozdrawiam autorkę :)
Sernik jest pycha, ale krówka na wierzchu nie zastyga i nie wiem dlaczego…
Czy sernik mogę upiec na biszkopcie,upieczonym dzień wcześniej ?
Witam czy sernik mogę upiec na biszkopcie,który upiekłam dzień wcześniej?
Sernik rewelacja, upiekłam na święta i został zjedzony, przy pierwszym posiedzeniu :-) Dzisiaj ogarniam dużą blachę z podwojnych składników..na wierzch polecam orzeszki ziemne w karmelu z solą :-) poprostu miodzio.
Dziękuję
Help!!!Zapomniałam dodać masło do masy serowejSernik już w piekarniku!!Czy coś z tego będzie???
Zależy jaki twaróg Pani użyła :) Jeśli gęsty to spokojnie ;) Będzie ok :)
Niektore ,panie czytaja ale nic niekapuja ….porazka
Zrobiłam ten sernik na świeta i każdy był ZACHWYCONY! Nie opadł, był bardzo delikatny w smaku, wręcz idealny :) Dziękuję za przepis :)
Swietny przepis! Juz dawno nie wyszedl mi tak dobry sernik!
Sernik rewelacja!
Wyszedł idealnie, ser z Piątnicy rzeczywiście najlepszy :)
Do ciasteczek dodałam jeszcze trochę otreb owsianych, mega fajny i chrupiący :)
I mój sernik już gotowy. Jest pyszny !!
Sernik wyszedł SUPER :)
Mój sernik już gotowy niestety mi nie wyszedł jest zbyt płynny, a piekłem 70 minut…. Chyba to wina sera…
Mam taką samą sytuację. Piekłam 70 min z czego ostatnie 10 min zwiększyłam temperaturę i sernik jest płynny. Chyba popełniłam błąd z budyniem ponieważ dodałam ugotowany zamiast w proszku..?Dodatkowo mi krówka rozmiękła. Ale w smaku rewelacyjny
Tak, budyń miał być w proszku :)
Jeśli miałby być inny, to w składnikach również pojawiłaby się ilość mleka, a w wykonaniu, że budyń należy ugotować. W innym przypadku po prostu wsypać proszek budyniowy do masy i tyle ;)
Dodala pani ugotowany budyn do sera? Serio?
Serio… Wiem że szok i ogóle tragedia, bo jak ona mogła popełnić taki błąd
Ale nie każdy jest Masterchefem, rzadko piecze ciasta i pomyłki się zdarzają. Z przepisami różnie bywa i nie każdy wszystko opisuje…
Proponuję skupić się na przepisie bo jest bardzo dobry i nawet takiej niedojdzie wyszedł sernik.. No gdyby nie ten okropny budyń
Super przepis :) wyszedł identyczny jak na zdjęciu:)
Mój właśnie się piecze , uwielbiam już to za prostotę robienia
Czy jeśli rozpuscilam maslo dodawane do ciasteczek to nadal wyjdzie?
Nie szkodzi :)
Czyli nie ubija sie wczesniej jajek i smietany?????
Czy budyn tradycyjny na 0,5 l mleka czy opakowanie rodzinne?
na 500 ml mleka
Czy do spodu może być użyta ,,Kaśka” a ser president?
Orientuje się pani jakie są proporcje składników na spód 28 Cm?? :)
Można pomnożyć składniki x 1,5 :) Wtedy sernik wyjdzie ciut niższy.
Budyń z cukrem czy bez?
Bez
Czy zamiast prawdziwego masla mozna uzyc margaryne?
nie polecam margaryny… zdecydowanie wolę masło :)
Mogą być inne ciastka np.herbatniki?
Mogą, ale smak będzie ciut inny :) Bo ciasteczka owsiane z orzechami to jednak smaczniejsze uzupełnienie sernika :)
A jak z temperaturą i czasem pieczenia jak jest termoobieg?
Temperaturę ustawić o 20 st. niższą i obserwować sernik pod koniec czasu pieczenia, czy jest odpowiednio sprężysty :) Jeśli nie – to wydłużyć czas pieczenia o odpowiednią ilość czasu.
Czy spód może być z innych ciastek np.herbatników lub z normalnego ciasta?A jeśli z normalnego czy wcześniej go podpiec???Druga sprawa, mój piekarnik od góry za mocno piecze więc zawsze po 20 minutach przykrywam ciasta folią aluminiową. Czy to może spowodować,że sernik opadnie?
Może być z innych ciasteczek, może też być zwykłe kruche – jednak smak będzie oczywiście nieco inny.
Sernik nie opadnie.
Witam, czy blaszka o średnicy 23 cm wymaga podwojenia wszystkich składników żeby sernik byl wysoki na 5cm ?
Jeśli zostawie ciasto po upieczeniu w piekarniku na godzinę,czy powiew ochladzajacego sie piekarnika nie spowoduje opadniecie ciasta?
Nie powinien opaść :) W blaszce o średnicy 23 cm sernik będzie miał ok. 4,17 cm wysokości.
Czy używa Pani jakiegoś konkretnego masła, czy jakie wpadnie w rękę :)?
Takie, by miało minimum 82% tłuszczu :)
Białka oddzielamy od zoltek i ubijamy na pianę? Czy cale jaja bezpośrednio do sera?
Całe jajka bezpośrednio do sera.
Czy te proporcje będą również odpowiednie na blaszkę prostokątną 23×33 cm?
Czy mogą być orzechy włoskie?
Tak, mogą :)
160 stopni z opcją góra-dół czy z termoobiegiem?
góra-dół
Jak chce upiec dużą blachę to wszystkie składniki podwajamy czy jak był 1kg sera to teraz ma być dwa kg?
Wszystkie składniki należy podwoić.
Witam, a piekarnik ma być nagrzanym przed włożenie sernika?
tak
O ile wydłużyć czas pieczenia jeśli robię podwójną porcję (duża placha) i czy stosować zasadę pieczenia do suchego patyczka?
Jeśli będzie podobnie wysoki, to z reguły nie trzeba wydłużać czasu pieczenia. Najlepiej właśnie posłużyć się patyczkiem :) Masa powinna być sprężysta u góry, a patyczek dość suchy.
Czy 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36% to ubijamy wcześniej czy odrazu dodajemy do twarogu ?
Od razu dodajemy do twarogu.
Jak rozpuścić kajmak by był nieco płynniejszy do polewania?
lekko podgrzać :)
Podgrzewasz go w puszce czy wyjmujesz i w rondelku?
W puszce.
Czy można zrobić to ciasto z podwójnych składników i upiec w formie 33×25? Wyjdzie?
Tak, można :)
a na blaszke te same proporcje moga byc?
Czy masło które dodajemy do ciasteczek ma być roztopione?:)
Nie ma być roztopione ;) ale miękkie :)
Przecież jest napisane jak byk … “masło roztopić w garnuszku” więc jak w końcu ma być ???
To jest napisane przy masie serowej, a nie przy spodzie ;)
Do spodu ma być miękkie – ale nie ma być rozpuszczone
Do masy serowej ma być rozpuszczone i ostudzone, ale wciąż w postaci płynnej.
Proszę czytać dokładnie.
Ten przepis to porażka..
Bo? :)
Czy śmietanę wlać do masy serowej czy ubić na sztywno
wlać :)
Ja zrozumiałam że to masło miało być rozpuszczone do ciastek na spod i nie dodałam do masy, ale wyszło pyszne puszyste, tylko spod po 2 dniach mi zmiękł.
Osobno jest masło do spodu i osobno do masy sernikowej :)