sernik krówka
Serniki i serniczki Sylwester - Przepisy na Sylwestra Słodkości

Sernik krówka z orzeszkami

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 20 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina i 10 minut | Porcje : 12 porcji

Sernik krówka z orzeszkami – to pyszny, słodki sernik uwieńczony kawałkami chrupiących orzeszków. Początkowo myślałam nad dodaniem do niego orzechów włoskich (tak jak w moim przepisie na ciasto krówka bez pieczenia), ale moja szwagierka, która akurat u mnie była, doradziła, by słodki smak serniczka przełamać orzeszkami ziemnymi (można użyć lekko solonych, ja jednak użyłam prażonych niesolonych). Sernik ten jest delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. A do tego nie opada! :) Jego wierzch jest idealnie równy :) Do wykonania tego sernika użyłam blaszki o średnicy 21 cm (wtedy sernik jest wysoki na 5 cm), ale jeśli chcecie, by masa serowa była niższa, to możecie spokojnie użyć blaszki do średnicy 24 cm (wtedy jednak warto też zwiększyć ilość ciasteczek i masła na spód oraz dać więcej masy krówkowej na wierzch). Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu.

Sernik z krówką i orzeszkami – Składniki:

Składniki na spód z ciastek owsianych:

  • ok. 210g ciasteczek owsianych z orzechami np. Bonitki
  • 50g miękkiego masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka, ale gęsty! np. z Piątnicy)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy – 16g
  • 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 budyń śmietankowy (lub 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 5 jajek

*szklanka o pojemności 250 ml

Dodatkowo:

  • ok. 250g masy krówkowej (używam z Gostynia)
  • 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych – ok. 40g

sernik krówkowy

sernik krówka z orzeszkami

sernik z masą krówkową i orzeszkami

sernik świąteczny z masą krówkową

Przepis na sernik krówkowy:

Ciasteczkowy spód do sernika krówkowego – jak zrobić?

  1. Ciastka owsiane dokładnie pokruszyć na piasek lub rozdrobnić je w blenderze. Połączyć z masłem i wyrobić na jednolitą masę.
  2. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Masą z ciasteczek i masła wyłożyć spód blaszki, dokładnie wyrównując.
  4. Wstawić blaszkę do lodówki na ok. 60 minut.

Sernik Krówka – masa serowa – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ważne jest również, by użyć dobrego jakościowo twarogu – jeśli używacie białego sera z wiaderka, to zwróćcie uwagę, by był odpowiednio gęsty, a nie rzadki. Ja najczęściej używam twarogu z wiaderka z Piątnicy.
  2. Masło roztopić w garnuszku. Ostudzić.
  3. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować tylko do czasu połączenia się składników – zbyt długie miksowanie doprowadzi do niepotrzebnego napowietrzenia masy serowej, a napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Takiej sytuacji powinno się unikać, sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
  4. Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Piec w temperaturze 160 st.C przez około 60 – 70 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Następnie wyciągnąć go z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już całkiem zimny należy posmarować jego wierzch masą krówkową, a następnie posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
  5. Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. Smacznego!


sernik na święta

sernik z masą krówkową i orzechami
sernik z masą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

świąteczny sernik z masą krówkową

4.8 / 5 ( 650 głosów )

235 thoughts on “Sernik krówka z orzeszkami”

  1. Ten sernik faktycznie jest przepyszny i o dziwo wyszedł mi za pierwszym razem, a nie jestem wcale mistrzynią wypieków. Polecam.

  2. Sernik jest wspaniały, pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Dziś jest moje trzecie podejście do pieczenia i tak się starałam, że zapomniałam dodać masło. Dodałam i wymieszałam je już w blaszce, mam ogromną nadzieję, że mimo to wyjdzie. Dziękuję za przepis.

    1. Nie 4-5 szklanek ;) Tylko 4/5 szklanki (to ułamek) – i jest dalej wyjaśnione w nawiasie, że to się równa 200 ml :)

  3. Witam piekłam poraz pierwszy pani sernik i wyszedł fenomenalny z sera president. Mam pytanie czy można by dodać do samej masy Serowej brzoskwinie z puszki? Jak pani myśli wyszedł by może lepiej dać je na wierzch??

  4. Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o pieczenie ciast… Szczerze byłam pewna,że sernik mi nie wyjdzie. A jednak wyszedł i to jak użyłam sera z Piątnicy i robiłam wszystko według przepisu .

  5. Użylam sera z wiaderka z Lidla i masa wyszła bardzo płynnaMam nadzieję, że po upieczeniu będzie do zjedzenia.

  6. A ja zrobiłam wszytko zgodnie z przepisem i w sumie środek w porównaniu do reszty był daleko w spodzie nie uniósł się do gory. Po wyłączeniu piekarnika boki opadły i środek również nie wiem co złe zrobiłam. Ogólnie wyszedł pyszny nie wyrósł tak ładnie. Wszystkie składniki wrzuciłam razem wymieszałam tylko do połączenia się wystkich składników i wyłożyłam na tortownice. Piekłam na 160 stopni nawet 90 min bo środek był cały czas jasny. Ale nawet po takim czasie się nie rumienił więc sprawdziłam że jest upieczony i wyłączyłam piekarnik.

    1. U mnie to samo :( boki mocno wyrosły a środek zapadnięty i to mocno.To mój pierwszy sernik .Miał być na święta .:(

    2. Polecam dać na sam dół piekarnika naczynie żaroodporne z gorąca woda, wsadzić je w blaszkę a sernika na środek piekarnika i studzic po upieczeniu w piekarniku

  7. Fantastyczny przepis i, co dla mnie ważne, bardzo prosto przerobić na wersję bezglutenową :) robiłam jak na razie trzy razy i zawsze wychodzi super :)

  8. Witam! :)
    Zrobilam sernik, wyszedł identyczny i przepyszny (rzeczywiście jak poleży dzień-dwa jest jeszcze pyszniejszy :))

    Tak się zastanawiam czy można by dodać do masy serowej kajmak? Tak z 200gram?
    Co Autorka przepisu uważa?

    Miłego dnia! :)

    1. Można, ale wtedy ilość cukru zmodyfikować :) żeby nie było za słodko :)) Pozdrawiam i również życzę miłego dnia!

  9. Jestem amatorem w wypiekach i właśnie zabrałam się za ten pięknie wyglądający serniczek i czekam na wyjęcie spodu z lodówki :) mam nadzieję że wyjdzie. Mam pytanko, bo w przepisie jest aby połączyć z 50g masła ciasteczka. Ja kupiłam pełnoziarniste herbatniki z biedronki. Niestety nawet 100g masła nie było w stanie złączyć miazgi z tych ciastek. Rozpuściłam więc ok 50g masła i dopiero wtedy jako tako wyszła jakaś masa, a nie piasek, choć też nie idealnie. Czy to przez to że inne ciacha? Było ich 200g.

    1. Możliwe, że jak były bez orzeszków, to były mniej tłuste i bardziej sypkie :) Trzymam kciuki :) Pozdrawiam.

  10. Podziwiam Panią za cierpliwość! Większość odpowiedzi jest w treści przepisu – wystarczy go przeczytać. Szkoda, że umiejętność czytania ze zrozumieniem zanika. Przepis napisany w sposób bardzo jasny i zrozumiały. Sernik pyszny ! Gratuluję

  11. Sernik wyszedł jak ze zdjęcia. Prezentował się super, smakował też świetnie. Bardzo łatwy w wykonaniu.

  12. Idealny wyszedł super, do masy dodałam pół serka mascarpone dodatkowo i 1/4 szklanki więcej cukru pudru na górę orzeszki ziemne w karmelu z kajmakiem

    1. Czy jajka wbijam do masy serowej i testy produktów? I wszystko razem miksuję? Piekę pierwszy raz i nie wiem dobrze zrobię

  13. Czy można ten sernik zrobić z twarogu na sernik z Włoszczowej? ( byłam chyba we wszystkich możliwych sklepach i nigdzie nie ma Piątnicy… :( )
    Czy może lepiej zmielić zwykły twaróg półtłusty?

    1. Szczerze mówiąc Włoszczowa nigdy mi nie smakował. Mam wrażenie jakbym samą skrobię jadła. Chyba, że przez lata skład się zmienił, ale tego nie wiem. Tak wiec zdecydowanie polecam zmielić zwykły twaróg półtłusty. Pozdrawiam.

  14. Czy mogła bym z tego przepisu zrobić sernik snikersowy i np do masy serowej dodać pokrojone snikersy i z dwie łyżki masy kajmakowej? Nie zepsuje to konsystencji sernika?

    1. Witam
      Czy mogę użyć herbatników typu petitki zamiast tego spodu z przepisu?? Czy też je pokruszyć i dodać masło??? Czy mogę całe ułożyć na spod???

  15. Najlepszy sernik jaki do tej pory robiłam. A piekę naprawdę dużo. Ja już kombinowałam z innymi dodatkami i naprawdę można tu pokombinować, bo sam przepis na masę serową jest po prostu świetny. Sernik jest kremowy, taki jak powinien być

  16. Witam, przepis super! Mam tylko pytanie – co moglam zrobic nie tak ze na drugi dzien masa kajmakowa zrobila sie rzadka? Ostygniety sernik posmarowalam lekko podgrzaną masą kajmakową. Pierwszego dnia po schlodzeniu wszystko bylo ok, a na drugi dzien masa kajmaku zrobila sie totalnie rzadka. Z gory dziekuje za odpowiedz :)

  17. Przepis jest dobry, ciasto zawsze wychodzi i jest pyszne :)
    jak dla mnie “za wysokie”, zwiększyłam ilość ciasteczek i wybrałam formę 26 ;)

    1. Jaki kolor powinien mieć wierzch sernika na końcu pieczenia, czy powinien być zarumieniony czy lepiej jak jest lekko żółty bez większego przypieczenia?

  18. Polecam serdecznie. Ciasto wyszło pyszne, a pisze to osoba, która z pieczeniem ma niewiele wspólnego ;) świetny przepis, dziękuję! :)

  19. Czym mogę zastąpić śmietanę kremówkę? albo czy można w ogóle pominąć, bo niestety u mnie w sklepie brak:((

  20. Czy stosować kąpiel wodną do pieczenia? Większość przepisów ma i zastanawiam się czy może to by trochę polepszyło

    1. “Do wykonania tego sernika użyłam blaszki o średnicy 21 cm (wtedy sernik jest wysoki na 5 cm), ale jeśli chcecie, by masa serowa była niższa, to możecie spokojnie użyć blaszki do średnicy 24 cm (wtedy jednak warto też zwiększyć ilość ciasteczek i masła na spód oraz dać więcej masy krówkowej na wierzch). Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu.”

      1. Nie udał się. Masa serowa była nie “do końca ” upieczona – mualo to konsystencję zestalonego budyniu. W smaku rewelacyjny delikatny.

        1. Być może Pani piekarnik ma mniejszą moc i należy w nim piec parę minut dłużej. Druga opcja to nieodpowiedni twaróg – jakiej firmy Pani użyła?

          1. Proszę pani każdy piekarnik piecze inaczej i cza to wziąć pod uwagę. I ewentualnie zwiększyć temperaturę pieczenia, wtedy się upiecze.

  21. czy zamiast ciasteczek owsianych mogę dać spod kruchy? Czy wcześniej należy go podpiec?
    Dziękuję za odpowiedź

  22. Witam
    Czy mogę zrobić na kruchym spodzie? Czy wtedy go podpiec wcześniej?
    Dziękuję za odpowiedź
    Pozdrawiam

  23. Witam, czy zamiast ciasteczek owsianych można użyć herbatników czekoladowych? Czy dodawać wtedy do nich masło?
    Pozdrawiam serdecznie

  24. Wczoraj upiekłam sernik z tego przepisu i o rety, ideał! :) Mąż nie mógł wyjść z podziwu, a właściwie odejść od lodówki! ;) Sernik jest rewelacyjny, cudowny w smaku, puszysty i najważniejsze – nie opada! W imieniu wszystkich nowicjuszek w pieczeniu – dziękuję!!!

  25. robilam na swieta. Super pycha tylko czy masa krowkowa ? czy kajmak? Polalam kajmakiem i na moje oko troche za rzadkie to wyszlo. Czy masa krowkowa ma lepsza konsystencje? I o jakim smaku jest najlepsza?

  26. Sernik jest rewelacyjny. Wszyscy go uwielbiają, robiłam już wiele razy. Teraz niestety nie mogę dostać tych ciasteczek z orzeszkami czy są gdzieś jeszcze dostępne?

  27. A ja mam pytanie, bo nie znalazłam odpowiedzi. Jaki był mój błąd wykonania ciasta, że ze spodu formy wypływa mi tłuszcz?

    1. Prawdopodobnie przyczyną był użyty ser. Miałam taką sytuację gdy ser mi się poprostu zważył a nie polaczył. Ale tu mówię o innym przepisie. Po spróbowaniu okazało się że ser użyty był gorzki, Pomimo dobrej daty waznosci

  28. Lubię gotować. Ciasta bardzo rzadko.
    Podany przepis jest prosty, tylko czy dobry?
    Dobry? Jest rewelacyjny!
    Sernik zrobiłem dokładnie jak w przepisie i wyszedł…genialnie.
    Wesołych Świąt :)

  29. A co jeśli chciałam mieć grubszy spod i dałam więcej ciasteczek więc i więcej masła żeby to wymieszać i masło mi teraz wycieka spodem tortownicy???

  30. Witam, zamierzam pierwszy raz upiec sernik na święta (oby wyszedł ;). Mam pytanie odnośnie pieczenia. Czy mam piec z termoobiegiem czy bez ? I w jakich temperaturach ?
    Pozdrawiam

    1. Piec w temperaturze 160 st.C przez około 60 – 70 minut, bez termoobiegu. Do czasu tzw. suchego patyczka ;)

  31. Jeżeli chce zrobić spod z biszkoptow to wystarczy wyłożyć je na spod blaszki czy również rozpuścić z masłem?

    1. Najpierw urósł ale opad i jest w miarę równy więc będzie dużo łatwiej smarować masą, naradzie wygląda super tylko ciekawe jak smakuje??

  32. Piekłam dziś i katastrofa po 70 minut wyglądał jakbym dopiero go włożyła przy tej temperaturze piekł się prawie dwie godziny i strasznie opadł piekarnik mam nowy do tej pory wszystko wychodziło tak jak powinno

    1. Może ma Pani mniejsza moc piekarnika. Warto przeczytać w takim razie instrukcję obsługi dołączoną do Pani piekarnika (mogą być np. inne zalecenia, co do poziomu rusztu, na którym się piecze ciasto).

  33. Hej zabieram się za robienie tego sernika mam tylko piekarnik z opcją termoobiegu.. zmniejszyć ja do 140 stopni??

    1. Ja też mam tylko termoobieg, zmniejszyłam do 150 i w połowie pieczenia przykryłam folią aluminiową. Wyszedł idealnie :D Urzekła mnie prostota tego sernika!

      1. Sernik cudo ,piekę w dwóch wersjach :
        – kajmak posypuję prażonymi płatkami migdałów
        – albo wiśnie w galarecie na wierzch .
        Uwielbiam orzechy ale mam alergików w domu.
        Przepis polecam ,właśnie sernik siedzi w piekarniku

  34. POLECAM!!!!Mam dwa przepisy na serniki i tylko z nich korzystam bo już tyle w życiu wypróbowałam i zawsze byla lipa ale nie wiem czemu skusilo mnie skorzystać z tego przepisu. Gdy był w piekarniku po upieczeniu i zobaczyłam że opadł mimo tego że długo nie ubijalam przerazilam się i stwierdziłam że zawsze to samo ale powiem wam że mega pyszny i napewno zagości ten sernik u nas jeszcze nie raz. POLECAM!!!

  35. Pyszne ciastko Po rodzinnej imprezie zostały mi tylko okruszki . Na pewno zrobie je ponownie. Dziękuję za super przepis.

  36. Pyszne ciastko Po rodzinnej imprezie zostały mi tylko okruszki . Na pewno zrobie je ponownie. Dziękuję za super przepis.

  37. Czy białka ubijamy oddzielnie i dodajemy do masy pod koniec czy całe jajka miksujemy od razu ze wszystkimi składnikami?

    1. Może moc piekarnika jest słabsza i należy wydłużyć czas pieczenia. Lekko wilgotny może zostać i po schłodzeniu w lodówce powinien się związać w stałą masę.

  38. Jak czytam te pytania to ręce opadają wszystko jest napisane tutaj czytajcie ze zrozumieniem. Mam wrażenie, że niektórzy mają pierwszy raz do czynienia z pieczeniem. A przepis super. Pozdrawiam autorkę :)

  39. Sernik rewelacja, upiekłam na święta i został zjedzony, przy pierwszym posiedzeniu :-) Dzisiaj ogarniam dużą blachę z podwojnych składników..na wierzch polecam orzeszki ziemne w karmelu z solą :-) poprostu miodzio.
    Dziękuję

  40. Zrobiłam ten sernik na świeta i każdy był ZACHWYCONY! Nie opadł, był bardzo delikatny w smaku, wręcz idealny :) Dziękuję za przepis :)

  41. Sernik rewelacja!
    Wyszedł idealnie, ser z Piątnicy rzeczywiście najlepszy :)
    Do ciasteczek dodałam jeszcze trochę otreb owsianych, mega fajny i chrupiący :)

    1. Mam taką samą sytuację. Piekłam 70 min z czego ostatnie 10 min zwiększyłam temperaturę i sernik jest płynny. Chyba popełniłam błąd z budyniem ponieważ dodałam ugotowany zamiast w proszku..?Dodatkowo mi krówka rozmiękła. Ale w smaku rewelacyjny

      1. Tak, budyń miał być w proszku :)
        Jeśli miałby być inny, to w składnikach również pojawiłaby się ilość mleka, a w wykonaniu, że budyń należy ugotować. W innym przypadku po prostu wsypać proszek budyniowy do masy i tyle ;)

        1. Serio… Wiem że szok i ogóle tragedia, bo jak ona mogła popełnić taki błąd
          Ale nie każdy jest Masterchefem, rzadko piecze ciasta i pomyłki się zdarzają. Z przepisami różnie bywa i nie każdy wszystko opisuje…
          Proponuję skupić się na przepisie bo jest bardzo dobry i nawet takiej niedojdzie wyszedł sernik.. No gdyby nie ten okropny budyń

    1. Mogą, ale smak będzie ciut inny :) Bo ciasteczka owsiane z orzechami to jednak smaczniejsze uzupełnienie sernika :)

    1. Temperaturę ustawić o 20 st. niższą i obserwować sernik pod koniec czasu pieczenia, czy jest odpowiednio sprężysty :) Jeśli nie – to wydłużyć czas pieczenia o odpowiednią ilość czasu.

  42. Czy spód może być z innych ciastek np.herbatników lub z normalnego ciasta?A jeśli z normalnego czy wcześniej go podpiec???Druga sprawa, mój piekarnik od góry za mocno piecze więc zawsze po 20 minutach przykrywam ciasta folią aluminiową. Czy to może spowodować,że sernik opadnie?

    1. Może być z innych ciasteczek, może też być zwykłe kruche – jednak smak będzie oczywiście nieco inny.
      Sernik nie opadnie.

  43. Witam, czy blaszka o średnicy 23 cm wymaga podwojenia wszystkich składników żeby sernik byl wysoki na 5cm ?
    Jeśli zostawie ciasto po upieczeniu w piekarniku na godzinę,czy powiew ochladzajacego sie piekarnika nie spowoduje opadniecie ciasta?

  44. O ile wydłużyć czas pieczenia jeśli robię podwójną porcję (duża placha) i czy stosować zasadę pieczenia do suchego patyczka?

    1. Jeśli będzie podobnie wysoki, to z reguły nie trzeba wydłużać czasu pieczenia. Najlepiej właśnie posłużyć się patyczkiem :) Masa powinna być sprężysta u góry, a patyczek dość suchy.

  45. Czy 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36% to ubijamy wcześniej czy odrazu dodajemy do twarogu ?

        1. To jest napisane przy masie serowej, a nie przy spodzie ;)
          Do spodu ma być miękkie – ale nie ma być rozpuszczone
          Do masy serowej ma być rozpuszczone i ostudzone, ale wciąż w postaci płynnej.
          Proszę czytać dokładnie.

          1. Ja zrozumiałam że to masło miało być rozpuszczone do ciastek na spod i nie dodałam do masy, ale wyszło pyszne puszyste, tylko spod po 2 dniach mi zmiękł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.