sernik krówka

Sernik krówka z orzeszkami

Sernik krówka z orzeszkami – to pyszny, słodki sernik uwieńczony kawałkami chrupiących orzeszków. Początkowo myślałam nad dodaniem do niego orzechów włoskich (tak jak w moim przepisie na ciasto krówka bez pieczenia), ale moja szwagierka, która akurat u mnie była, doradziła, by słodki smak serniczka przełamać orzeszkami ziemnymi (można użyć lekko solonych, ja jednak użyłam prażonych niesolonych). Sernik ten jest delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. A do tego nie opada! :) Jego wierzch jest idealnie równy :) Do wykonania tego sernika użyłam blaszki o średnicy 21 cm (wtedy sernik jest wysoki na 5 cm), ale jeśli chcecie, by masa serowa była niższa, to możecie spokojnie użyć blaszki do średnicy 24 cm (wtedy jednak warto też zwiększyć ilość ciasteczek i masła na spód oraz dać więcej masy krówkowej na wierzch). Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu.

Sernik z krówką i orzeszkami – Składniki:

Składniki na spód z ciastek owsianych:

  • ok. 210g ciasteczek owsianych z orzechami np. Bonitki
  • 50g miękkiego masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka, ale gęsty! np. z Piątnicy)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy – 16g
  • 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 budyń śmietankowy (lub 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 5 jajek

*szklanka o pojemności 250 ml

Dodatkowo:

  • ok. 250g masy krówkowej (używam z Gostynia)
  • 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych – ok. 40g

sernik krówkowy

sernik krówka z orzeszkami

sernik z masą krówkową i orzeszkami

sernik świąteczny z masą krówkową

Przepis na sernik krówkowy:

Ciasteczkowy spód do sernika krówkowego – jak zrobić?

  1. Ciastka owsiane dokładnie pokruszyć na piasek lub rozdrobnić je w blenderze. Połączyć z masłem i wyrobić na jednolitą masę.
  2. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Masą z ciasteczek i masła wyłożyć spód blaszki, dokładnie wyrównując.
  4. Wstawić blaszkę do lodówki na ok. 60 minut.

Sernik Krówka – masa serowa – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ważne jest również, by użyć dobrego jakościowo twarogu – jeśli używacie białego sera z wiaderka, to zwróćcie uwagę, by był odpowiednio gęsty, a nie rzadki. Ja najczęściej używam twarogu z wiaderka z Piątnicy.
  2. Masło roztopić w garnuszku. Ostudzić.
  3. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować tylko do czasu połączenia się składników – zbyt długie miksowanie doprowadzi do niepotrzebnego napowietrzenia masy serowej, a napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Takiej sytuacji powinno się unikać, sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
  4. Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Piec w temperaturze 160 st.C przez około 60 – 70 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Następnie wyciągnąć go z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już całkiem zimny należy posmarować jego wierzch masą krówkową, a następnie posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
  5. Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. Smacznego!


sernik na święta

sernik z masą krówkową i orzechami
sernik z masą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

świąteczny sernik z masą krówkową

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

64 odpowiedzi na “Sernik krówka z orzeszkami

  1. Kama :

    Sernik rewelacja, upiekłam na święta i został zjedzony, przy pierwszym posiedzeniu :-) Dzisiaj ogarniam dużą blachę z podwojnych składników..na wierzch polecam orzeszki ziemne w karmelu z solą :-) poprostu miodzio.
    Dziękuję

  2. Kristin :

    Sernik rewelacja!
    Wyszedł idealnie, ser z Piątnicy rzeczywiście najlepszy :)
    Do ciasteczek dodałam jeszcze trochę otreb owsianych, mega fajny i chrupiący :)

    • Marta :

      Mam taką samą sytuację. Piekłam 70 min z czego ostatnie 10 min zwiększyłam temperaturę i sernik jest płynny. Chyba popełniłam błąd z budyniem ponieważ dodałam ugotowany zamiast w proszku..?Dodatkowo mi krówka rozmiękła. Ale w smaku rewelacyjny

      • SłodkaBabeczka :

        Tak, budyń miał być w proszku :)
        Jeśli miałby być inny, to w składnikach również pojawiłaby się ilość mleka, a w wykonaniu, że budyń należy ugotować. W innym przypadku po prostu wsypać proszek budyniowy do masy i tyle ;)

    • SłodkaBabeczka :

      Mogą, ale smak będzie ciut inny :) Bo ciasteczka owsiane z orzechami to jednak smaczniejsze uzupełnienie sernika :)

    • SłodkaBabeczka :

      Temperaturę ustawić o 20 st. niższą i obserwować sernik pod koniec czasu pieczenia, czy jest odpowiednio sprężysty :) Jeśli nie – to wydłużyć czas pieczenia o odpowiednią ilość czasu.

  3. Agata :

    Czy spód może być z innych ciastek np.herbatników lub z normalnego ciasta?A jeśli z normalnego czy wcześniej go podpiec???Druga sprawa, mój piekarnik od góry za mocno piecze więc zawsze po 20 minutach przykrywam ciasta folią aluminiową. Czy to może spowodować,że sernik opadnie?

    • SłodkaBabeczka :

      Może być z innych ciasteczek, może też być zwykłe kruche – jednak smak będzie oczywiście nieco inny.
      Sernik nie opadnie.

  4. Lovik :

    Witam, czy blaszka o średnicy 23 cm wymaga podwojenia wszystkich składników żeby sernik byl wysoki na 5cm ?
    Jeśli zostawie ciasto po upieczeniu w piekarniku na godzinę,czy powiew ochladzajacego sie piekarnika nie spowoduje opadniecie ciasta?

  5. Justyna :

    O ile wydłużyć czas pieczenia jeśli robię podwójną porcję (duża placha) i czy stosować zasadę pieczenia do suchego patyczka?

    • SłodkaBabeczka :

      Jeśli będzie podobnie wysoki, to z reguły nie trzeba wydłużać czasu pieczenia. Najlepiej właśnie posłużyć się patyczkiem :) Masa powinna być sprężysta u góry, a patyczek dość suchy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.