sernik krówka

Sernik krówka z orzeszkami


Sernik krówka z orzeszkami – to pyszny, słodki sernik uwieńczony kawałkami chrupiących orzeszków. Początkowo myślałam nad dodaniem do niego orzechów włoskich (tak jak w moim przepisie na ciasto krówka bez pieczenia), ale moja szwagierka, która akurat u mnie była, doradziła, by słodki smak serniczka przełamać orzeszkami ziemnymi (można użyć lekko solonych, ja jednak użyłam prażonych niesolonych). Sernik ten jest delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. A do tego nie opada! :) Jego wierzch jest idealnie równy :) Do wykonania tego sernika użyłam blaszki o średnicy 21 cm (wtedy sernik jest wysoki na 5 cm), ale jeśli chcecie, by masa serowa była niższa, to możecie spokojnie użyć blaszki do średnicy 24 cm (wtedy jednak warto też zwiększyć ilość ciasteczek i masła na spód oraz dać więcej masy krówkowej na wierzch). Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu.

Sernik z krówką i orzeszkami – Składniki:

Składniki na spód z ciastek owsianych:

  • ok. 210g ciasteczek owsianych z orzechami np. Bonitki
  • 50g miękkiego masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka, ale gęsty! np. z Piątnicy)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy – 16g
  • 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 budyń śmietankowy (lub 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 5 jajek

*szklanka o pojemności 250 ml

Dodatkowo:

  • ok. 250g masy krówkowej (używam z Gostynia)
  • 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych – ok. 40g

sernik krówkowy

sernik krówka z orzeszkami

sernik z masą krówkową i orzeszkami

sernik świąteczny z masą krówkową

Przepis na sernik krówkowy:

Ciasteczkowy spód do sernika krówkowego – jak zrobić?

  1. Ciastka owsiane dokładnie pokruszyć na piasek lub rozdrobnić je w blenderze. Połączyć z masłem i wyrobić na jednolitą masę.
  2. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Masą z ciasteczek i masła wyłożyć spód blaszki, dokładnie wyrównując.
  4. Wstawić blaszkę do lodówki na ok. 60 minut.

Sernik Krówka – masa serowa – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ważne jest również, by użyć dobrego jakościowo twarogu – jeśli używacie białego sera z wiaderka, to zwróćcie uwagę, by był odpowiednio gęsty, a nie rzadki. Ja najczęściej używam twarogu z wiaderka z Piątnicy.
  2. Masło roztopić w garnuszku. Ostudzić.
  3. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować tylko do czasu połączenia się składników – zbyt długie miksowanie doprowadzi do niepotrzebnego napowietrzenia masy serowej, a napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Takiej sytuacji powinno się unikać, sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
  4. Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Piec w temperaturze 160 st.C przez około 60 – 70 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Następnie wyciągnąć go z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już całkiem zimny należy posmarować jego wierzch masą krówkową, a następnie posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
  5. Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. Smacznego!


sernik na święta

sernik z masą krówkową i orzechami
sernik z masą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

świąteczny sernik z masą krówkową

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

234 odpowiedzi na “Sernik krówka z orzeszkami

  1. Lena :

    Sernik jest wspaniały, pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Dziś jest moje trzecie podejście do pieczenia i tak się starałam, że zapomniałam dodać masło. Dodałam i wymieszałam je już w blaszce, mam ogromną nadzieję, że mimo to wyjdzie. Dziękuję za przepis.

    • Paulina Jarosz :

      Nie 4-5 szklanek ;) Tylko 4/5 szklanki (to ułamek) – i jest dalej wyjaśnione w nawiasie, że to się równa 200 ml :)

  2. Marta :

    Witam piekłam poraz pierwszy pani sernik i wyszedł fenomenalny z sera president. Mam pytanie czy można by dodać do samej masy Serowej brzoskwinie z puszki? Jak pani myśli wyszedł by może lepiej dać je na wierzch??

  3. Aga :

    Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o pieczenie ciast… Szczerze byłam pewna,że sernik mi nie wyjdzie. A jednak wyszedł i to jak użyłam sera z Piątnicy i robiłam wszystko według przepisu .

  4. MARTA :

    A ja zrobiłam wszytko zgodnie z przepisem i w sumie środek w porównaniu do reszty był daleko w spodzie nie uniósł się do gory. Po wyłączeniu piekarnika boki opadły i środek również nie wiem co złe zrobiłam. Ogólnie wyszedł pyszny nie wyrósł tak ładnie. Wszystkie składniki wrzuciłam razem wymieszałam tylko do połączenia się wystkich składników i wyłożyłam na tortownice. Piekłam na 160 stopni nawet 90 min bo środek był cały czas jasny. Ale nawet po takim czasie się nie rumienił więc sprawdziłam że jest upieczony i wyłączyłam piekarnik.

  5. Ewa :

    Fantastyczny przepis i, co dla mnie ważne, bardzo prosto przerobić na wersję bezglutenową :) robiłam jak na razie trzy razy i zawsze wychodzi super :)

  6. Ela :

    Witam! :)
    Zrobilam sernik, wyszedł identyczny i przepyszny (rzeczywiście jak poleży dzień-dwa jest jeszcze pyszniejszy :))

    Tak się zastanawiam czy można by dodać do masy serowej kajmak? Tak z 200gram?
    Co Autorka przepisu uważa?

    Miłego dnia! :)

    • Paulina Jarosz :

      Można, ale wtedy ilość cukru zmodyfikować :) żeby nie było za słodko :)) Pozdrawiam i również życzę miłego dnia!

  7. Marta :

    Jestem amatorem w wypiekach i właśnie zabrałam się za ten pięknie wyglądający serniczek i czekam na wyjęcie spodu z lodówki :) mam nadzieję że wyjdzie. Mam pytanko, bo w przepisie jest aby połączyć z 50g masła ciasteczka. Ja kupiłam pełnoziarniste herbatniki z biedronki. Niestety nawet 100g masła nie było w stanie złączyć miazgi z tych ciastek. Rozpuściłam więc ok 50g masła i dopiero wtedy jako tako wyszła jakaś masa, a nie piasek, choć też nie idealnie. Czy to przez to że inne ciacha? Było ich 200g.

  8. Ola :

    Podziwiam Panią za cierpliwość! Większość odpowiedzi jest w treści przepisu – wystarczy go przeczytać. Szkoda, że umiejętność czytania ze zrozumieniem zanika. Przepis napisany w sposób bardzo jasny i zrozumiały. Sernik pyszny ! Gratuluję

  9. Joanna :

    Idealny wyszedł super, do masy dodałam pół serka mascarpone dodatkowo i 1/4 szklanki więcej cukru pudru na górę orzeszki ziemne w karmelu z kajmakiem

  10. Natalia :

    Czy można ten sernik zrobić z twarogu na sernik z Włoszczowej? ( byłam chyba we wszystkich możliwych sklepach i nigdzie nie ma Piątnicy… :( )
    Czy może lepiej zmielić zwykły twaróg półtłusty?

  11. Karolajna :

    Czy mogła bym z tego przepisu zrobić sernik snikersowy i np do masy serowej dodać pokrojone snikersy i z dwie łyżki masy kajmakowej? Nie zepsuje to konsystencji sernika?

  12. Martitka205 :

    Najlepszy sernik jaki do tej pory robiłam. A piekę naprawdę dużo. Ja już kombinowałam z innymi dodatkami i naprawdę można tu pokombinować, bo sam przepis na masę serową jest po prostu świetny. Sernik jest kremowy, taki jak powinien być

  13. Ewa :

    Witam, przepis super! Mam tylko pytanie – co moglam zrobic nie tak ze na drugi dzien masa kajmakowa zrobila sie rzadka? Ostygniety sernik posmarowalam lekko podgrzaną masą kajmakową. Pierwszego dnia po schlodzeniu wszystko bylo ok, a na drugi dzien masa kajmaku zrobila sie totalnie rzadka. Z gory dziekuje za odpowiedz :)

  14. Kasia :

    Przepis jest dobry, ciasto zawsze wychodzi i jest pyszne :)
    jak dla mnie “za wysokie”, zwiększyłam ilość ciasteczek i wybrałam formę 26 ;)

    • Ja :

      Jaki kolor powinien mieć wierzch sernika na końcu pieczenia, czy powinien być zarumieniony czy lepiej jak jest lekko żółty bez większego przypieczenia?

  15. Jaa :

    Polecam serdecznie. Ciasto wyszło pyszne, a pisze to osoba, która z pieczeniem ma niewiele wspólnego ;) świetny przepis, dziękuję! :)

    • Paulina :

      “Do wykonania tego sernika użyłam blaszki o średnicy 21 cm (wtedy sernik jest wysoki na 5 cm), ale jeśli chcecie, by masa serowa była niższa, to możecie spokojnie użyć blaszki do średnicy 24 cm (wtedy jednak warto też zwiększyć ilość ciasteczek i masła na spód oraz dać więcej masy krówkowej na wierzch). Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu.”

      • Sylwia :

        Nie udał się. Masa serowa była nie “do końca ” upieczona – mualo to konsystencję zestalonego budyniu. W smaku rewelacyjny delikatny.

        • Paulina Jarosz :

          Być może Pani piekarnik ma mniejszą moc i należy w nim piec parę minut dłużej. Druga opcja to nieodpowiedni twaróg – jakiej firmy Pani użyła?

          • Anonim :

            Proszę pani każdy piekarnik piecze inaczej i cza to wziąć pod uwagę. I ewentualnie zwiększyć temperaturę pieczenia, wtedy się upiecze.

  16. Xyz :

    Witam, czy zamiast ciasteczek owsianych można użyć herbatników czekoladowych? Czy dodawać wtedy do nich masło?
    Pozdrawiam serdecznie

  17. justa :

    Wczoraj upiekłam sernik z tego przepisu i o rety, ideał! :) Mąż nie mógł wyjść z podziwu, a właściwie odejść od lodówki! ;) Sernik jest rewelacyjny, cudowny w smaku, puszysty i najważniejsze – nie opada! W imieniu wszystkich nowicjuszek w pieczeniu – dziękuję!!!

  18. Milena :

    robilam na swieta. Super pycha tylko czy masa krowkowa ? czy kajmak? Polalam kajmakiem i na moje oko troche za rzadkie to wyszlo. Czy masa krowkowa ma lepsza konsystencje? I o jakim smaku jest najlepsza?

  19. Gosia :

    Sernik jest rewelacyjny. Wszyscy go uwielbiają, robiłam już wiele razy. Teraz niestety nie mogę dostać tych ciasteczek z orzeszkami czy są gdzieś jeszcze dostępne?

  20. Emilia :

    A ja mam pytanie, bo nie znalazłam odpowiedzi. Jaki był mój błąd wykonania ciasta, że ze spodu formy wypływa mi tłuszcz?

    • Mikrus321 :

      Prawdopodobnie przyczyną był użyty ser. Miałam taką sytuację gdy ser mi się poprostu zważył a nie polaczył. Ale tu mówię o innym przepisie. Po spróbowaniu okazało się że ser użyty był gorzki, Pomimo dobrej daty waznosci

  21. kzl :

    Lubię gotować. Ciasta bardzo rzadko.
    Podany przepis jest prosty, tylko czy dobry?
    Dobry? Jest rewelacyjny!
    Sernik zrobiłem dokładnie jak w przepisie i wyszedł…genialnie.
    Wesołych Świąt :)

  22. Help!!! :

    A co jeśli chciałam mieć grubszy spod i dałam więcej ciasteczek więc i więcej masła żeby to wymieszać i masło mi teraz wycieka spodem tortownicy???

  23. Agnieszka :

    Witam, zamierzam pierwszy raz upiec sernik na święta (oby wyszedł ;). Mam pytanie odnośnie pieczenia. Czy mam piec z termoobiegiem czy bez ? I w jakich temperaturach ?
    Pozdrawiam

    • Anonim :

      Najpierw urósł ale opad i jest w miarę równy więc będzie dużo łatwiej smarować masą, naradzie wygląda super tylko ciekawe jak smakuje??

  24. Anonim :

    Piekłam dziś i katastrofa po 70 minut wyglądał jakbym dopiero go włożyła przy tej temperaturze piekł się prawie dwie godziny i strasznie opadł piekarnik mam nowy do tej pory wszystko wychodziło tak jak powinno

    • SłodkaBabeczka :

      Może ma Pani mniejsza moc piekarnika. Warto przeczytać w takim razie instrukcję obsługi dołączoną do Pani piekarnika (mogą być np. inne zalecenia, co do poziomu rusztu, na którym się piecze ciasto).

      • Aga :

        Sernik cudo ,piekę w dwóch wersjach :
        – kajmak posypuję prażonymi płatkami migdałów
        – albo wiśnie w galarecie na wierzch .
        Uwielbiam orzechy ale mam alergików w domu.
        Przepis polecam ,właśnie sernik siedzi w piekarniku

  25. Ewa :

    POLECAM!!!!Mam dwa przepisy na serniki i tylko z nich korzystam bo już tyle w życiu wypróbowałam i zawsze byla lipa ale nie wiem czemu skusilo mnie skorzystać z tego przepisu. Gdy był w piekarniku po upieczeniu i zobaczyłam że opadł mimo tego że długo nie ubijalam przerazilam się i stwierdziłam że zawsze to samo ale powiem wam że mega pyszny i napewno zagości ten sernik u nas jeszcze nie raz. POLECAM!!!

    • SłodkaBabeczka :

      Może moc piekarnika jest słabsza i należy wydłużyć czas pieczenia. Lekko wilgotny może zostać i po schłodzeniu w lodówce powinien się związać w stałą masę.

  26. Lusesita :

    Jak czytam te pytania to ręce opadają wszystko jest napisane tutaj czytajcie ze zrozumieniem. Mam wrażenie, że niektórzy mają pierwszy raz do czynienia z pieczeniem. A przepis super. Pozdrawiam autorkę :)

  27. Kama :

    Sernik rewelacja, upiekłam na święta i został zjedzony, przy pierwszym posiedzeniu :-) Dzisiaj ogarniam dużą blachę z podwojnych składników..na wierzch polecam orzeszki ziemne w karmelu z solą :-) poprostu miodzio.
    Dziękuję

  28. Monika :

    Zrobiłam ten sernik na świeta i każdy był ZACHWYCONY! Nie opadł, był bardzo delikatny w smaku, wręcz idealny :) Dziękuję za przepis :)

  29. Kristin :

    Sernik rewelacja!
    Wyszedł idealnie, ser z Piątnicy rzeczywiście najlepszy :)
    Do ciasteczek dodałam jeszcze trochę otreb owsianych, mega fajny i chrupiący :)

    • Marta :

      Mam taką samą sytuację. Piekłam 70 min z czego ostatnie 10 min zwiększyłam temperaturę i sernik jest płynny. Chyba popełniłam błąd z budyniem ponieważ dodałam ugotowany zamiast w proszku..?Dodatkowo mi krówka rozmiękła. Ale w smaku rewelacyjny

      • SłodkaBabeczka :

        Tak, budyń miał być w proszku :)
        Jeśli miałby być inny, to w składnikach również pojawiłaby się ilość mleka, a w wykonaniu, że budyń należy ugotować. W innym przypadku po prostu wsypać proszek budyniowy do masy i tyle ;)

        • Marta :

          Serio… Wiem że szok i ogóle tragedia, bo jak ona mogła popełnić taki błąd
          Ale nie każdy jest Masterchefem, rzadko piecze ciasta i pomyłki się zdarzają. Z przepisami różnie bywa i nie każdy wszystko opisuje…
          Proponuję skupić się na przepisie bo jest bardzo dobry i nawet takiej niedojdzie wyszedł sernik.. No gdyby nie ten okropny budyń

    • SłodkaBabeczka :

      Mogą, ale smak będzie ciut inny :) Bo ciasteczka owsiane z orzechami to jednak smaczniejsze uzupełnienie sernika :)

    • SłodkaBabeczka :

      Temperaturę ustawić o 20 st. niższą i obserwować sernik pod koniec czasu pieczenia, czy jest odpowiednio sprężysty :) Jeśli nie – to wydłużyć czas pieczenia o odpowiednią ilość czasu.

  30. Agata :

    Czy spód może być z innych ciastek np.herbatników lub z normalnego ciasta?A jeśli z normalnego czy wcześniej go podpiec???Druga sprawa, mój piekarnik od góry za mocno piecze więc zawsze po 20 minutach przykrywam ciasta folią aluminiową. Czy to może spowodować,że sernik opadnie?

    • SłodkaBabeczka :

      Może być z innych ciasteczek, może też być zwykłe kruche – jednak smak będzie oczywiście nieco inny.
      Sernik nie opadnie.

  31. Lovik :

    Witam, czy blaszka o średnicy 23 cm wymaga podwojenia wszystkich składników żeby sernik byl wysoki na 5cm ?
    Jeśli zostawie ciasto po upieczeniu w piekarniku na godzinę,czy powiew ochladzajacego sie piekarnika nie spowoduje opadniecie ciasta?

  32. Justyna :

    O ile wydłużyć czas pieczenia jeśli robię podwójną porcję (duża placha) i czy stosować zasadę pieczenia do suchego patyczka?

    • SłodkaBabeczka :

      Jeśli będzie podobnie wysoki, to z reguły nie trzeba wydłużać czasu pieczenia. Najlepiej właśnie posłużyć się patyczkiem :) Masa powinna być sprężysta u góry, a patyczek dość suchy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.