Sernik krówka z orzeszkami – to pyszny, słodki sernik uwieńczony kawałkami chrupiących orzeszków. Początkowo myślałam nad dodaniem do niego orzechów włoskich (tak jak w moim przepisie na ciasto krówka bez pieczenia), ale moja szwagierka, która akurat u mnie była, doradziła, by słodki smak serniczka przełamać orzeszkami ziemnymi (można użyć lekko solonych, ja jednak użyłam prażonych niesolonych). Sernik ten jest delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. A do tego nie opada! :) Jego wierzch jest idealnie równy :) Do wykonania tego sernika użyłam blaszki o średnicy 21 cm (wtedy sernik jest wysoki na 5 cm), ale jeśli chcecie, by masa serowa była niższa, to możecie spokojnie użyć blaszki do średnicy 24 cm (wtedy jednak warto też zwiększyć ilość ciasteczek i masła na spód oraz dać więcej masy krówkowej na wierzch). Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu.
Sernik z krówką i orzeszkami – Składniki:
Składniki na spód z ciastek owsianych:
- ok. 210g ciasteczek owsianych z orzechami np. Bonitki
- 50g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka, ale gęsty! np. z Piątnicy)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy – 16g
- 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 budyń śmietankowy (lub 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)
- 5 jajek
*szklanka o pojemności 250 ml
Dodatkowo:
- ok. 250g masy krówkowej (używam z Gostynia)
- 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych – ok. 40g
Przepis na sernik krówkowy:
Ciasteczkowy spód do sernika krówkowego – jak zrobić?
- Ciastka owsiane dokładnie pokruszyć na piasek lub rozdrobnić je w blenderze. Połączyć z masłem i wyrobić na jednolitą masę.
- Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masą z ciasteczek i masła wyłożyć spód blaszki, dokładnie wyrównując.
- Wstawić blaszkę do lodówki na ok. 60 minut.
Sernik Krówka – masa serowa – jak zrobić?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ważne jest również, by użyć dobrego jakościowo twarogu – jeśli używacie białego sera z wiaderka, to zwróćcie uwagę, by był odpowiednio gęsty, a nie rzadki. Ja najczęściej używam twarogu z wiaderka z Piątnicy.
- Masło roztopić w garnuszku. Ostudzić.
- W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować tylko do czasu połączenia się składników – zbyt długie miksowanie doprowadzi do niepotrzebnego napowietrzenia masy serowej, a napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Takiej sytuacji powinno się unikać, sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
- Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Piec w temperaturze 160 st.C przez około 60 – 70 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Następnie wyciągnąć go z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już całkiem zimny należy posmarować jego wierzch masą krówkową, a następnie posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
- Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. Smacznego!

Jeżeli chce zrobić spod z biszkoptow to wystarczy wyłożyć je na spod blaszki czy również rozpuścić z masłem?
Tylko wyłożyć nimi spód :)
A ja używam formy 26 cm, mam świadomość ze sernik wyjdzie niższy ale czy coś poza tym?
Można dać więcej ciasteczek na spód :) i czas pieczenia może być nieco krótszy.
Serniczek wyszedł pyszny! Nie opadł, nie spalił się , jest idealny. Dziekuje za fantastyczny przepis
Dla mnie najlepszy sernik ever .dzisiaj piekę ale bez spodu zobaczymy jak wyjdzie:)
Najpierw urósł ale opad i jest w miarę równy więc będzie dużo łatwiej smarować masą, naradzie wygląda super tylko ciekawe jak smakuje??
Sernik jest tak bardzo delikatny,puszysty. Jest poprostu boski. Orzeszki słone na wierzchu przełamują słodycz masy kajmakowej.
Czy po upieczeniu wierzch serniczka powinien być dalej biały nic zarumieniony?
U mnie wierzch jest zarumieniony – mam dużą moc grzałki górnej.
Piekłam dziś i katastrofa po 70 minut wyglądał jakbym dopiero go włożyła przy tej temperaturze piekł się prawie dwie godziny i strasznie opadł piekarnik mam nowy do tej pory wszystko wychodziło tak jak powinno
Może ma Pani mniejsza moc piekarnika. Warto przeczytać w takim razie instrukcję obsługi dołączoną do Pani piekarnika (mogą być np. inne zalecenia, co do poziomu rusztu, na którym się piecze ciasto).
Hej zabieram się za robienie tego sernika mam tylko piekarnik z opcją termoobiegu.. zmniejszyć ja do 140 stopni??
Tak :) i najlepiej pod koniec pieczenia po prostu pilnować serniczka :)
Ja też mam tylko termoobieg, zmniejszyłam do 150 i w połowie pieczenia przykryłam folią aluminiową. Wyszedł idealnie :D Urzekła mnie prostota tego sernika!
Cieszę się bardzo, że przypadł Wam do gustu ;*
Piekę trzeci raz i za każdym razem serniczek jest fantastyczny ❣ Pycha
Jaka foremka? I czy takie zwykłe solone orzeszki?
POLECAM!!!!Mam dwa przepisy na serniki i tylko z nich korzystam bo już tyle w życiu wypróbowałam i zawsze byla lipa ale nie wiem czemu skusilo mnie skorzystać z tego przepisu. Gdy był w piekarniku po upieczeniu i zobaczyłam że opadł mimo tego że długo nie ubijalam przerazilam się i stwierdziłam że zawsze to samo ale powiem wam że mega pyszny i napewno zagości ten sernik u nas jeszcze nie raz. POLECAM!!!
Dzisiaj pieklam ten serniczek i wyglada fajnie tylko trochw popękał na wierzchu, czy tak może być?
Sernik wyszedł pyszny
Pyszne ciastko Po rodzinnej imprezie zostały mi tylko okruszki . Na pewno zrobie je ponownie. Dziękuję za super przepis.
Pyszne ciastko Po rodzinnej imprezie zostały mi tylko okruszki . Na pewno zrobie je ponownie. Dziękuję za super przepis.
Czy białka ubijamy oddzielnie i dodajemy do masy pod koniec czy całe jajka miksujemy od razu ze wszystkimi składnikami?
wszystko razem :)
piekę już ponad 70 min i sernik dalej mokry…
Może moc piekarnika jest słabsza i należy wydłużyć czas pieczenia. Lekko wilgotny może zostać i po schłodzeniu w lodówce powinien się związać w stałą masę.
Witam. Temperatura 160stopno termoobieg czy góra dół?
góra-dół
Pyszny sernik. Współczuję Pani tych pytan nie potrafia czytać ze zrozumieniem. Pozdrawiam
Sernik rewelacja .przepyszny
Jak czytam te pytania to ręce opadają wszystko jest napisane tutaj czytajcie ze zrozumieniem. Mam wrażenie, że niektórzy mają pierwszy raz do czynienia z pieczeniem. A przepis super. Pozdrawiam autorkę :)
Sernik jest pycha, ale krówka na wierzchu nie zastyga i nie wiem dlaczego…
Czy sernik mogę upiec na biszkopcie,upieczonym dzień wcześniej ?
Witam czy sernik mogę upiec na biszkopcie,który upiekłam dzień wcześniej?
Sernik rewelacja, upiekłam na święta i został zjedzony, przy pierwszym posiedzeniu :-) Dzisiaj ogarniam dużą blachę z podwojnych składników..na wierzch polecam orzeszki ziemne w karmelu z solą :-) poprostu miodzio.
Dziękuję
Help!!!Zapomniałam dodać masło do masy serowejSernik już w piekarniku!!Czy coś z tego będzie???
Zależy jaki twaróg Pani użyła :) Jeśli gęsty to spokojnie ;) Będzie ok :)
Niektore ,panie czytaja ale nic niekapuja ….porazka
Zrobiłam ten sernik na świeta i każdy był ZACHWYCONY! Nie opadł, był bardzo delikatny w smaku, wręcz idealny :) Dziękuję za przepis :)
Swietny przepis! Juz dawno nie wyszedl mi tak dobry sernik!
Sernik rewelacja!
Wyszedł idealnie, ser z Piątnicy rzeczywiście najlepszy :)
Do ciasteczek dodałam jeszcze trochę otreb owsianych, mega fajny i chrupiący :)
I mój sernik już gotowy. Jest pyszny !!
Sernik wyszedł SUPER :)
Mój sernik już gotowy niestety mi nie wyszedł jest zbyt płynny, a piekłem 70 minut…. Chyba to wina sera…
Mam taką samą sytuację. Piekłam 70 min z czego ostatnie 10 min zwiększyłam temperaturę i sernik jest płynny. Chyba popełniłam błąd z budyniem ponieważ dodałam ugotowany zamiast w proszku..?Dodatkowo mi krówka rozmiękła. Ale w smaku rewelacyjny
Tak, budyń miał być w proszku :)
Jeśli miałby być inny, to w składnikach również pojawiłaby się ilość mleka, a w wykonaniu, że budyń należy ugotować. W innym przypadku po prostu wsypać proszek budyniowy do masy i tyle ;)
Dodala pani ugotowany budyn do sera? Serio?
Serio… Wiem że szok i ogóle tragedia, bo jak ona mogła popełnić taki błąd
Ale nie każdy jest Masterchefem, rzadko piecze ciasta i pomyłki się zdarzają. Z przepisami różnie bywa i nie każdy wszystko opisuje…
Proponuję skupić się na przepisie bo jest bardzo dobry i nawet takiej niedojdzie wyszedł sernik.. No gdyby nie ten okropny budyń
Super przepis :) wyszedł identyczny jak na zdjęciu:)
Mój właśnie się piecze , uwielbiam już to za prostotę robienia
Czy jeśli rozpuscilam maslo dodawane do ciasteczek to nadal wyjdzie?
Nie szkodzi :)
Czyli nie ubija sie wczesniej jajek i smietany?????
Czy budyn tradycyjny na 0,5 l mleka czy opakowanie rodzinne?
na 500 ml mleka
Czy do spodu może być użyta ,,Kaśka” a ser president?
Orientuje się pani jakie są proporcje składników na spód 28 Cm?? :)
Można pomnożyć składniki x 1,5 :) Wtedy sernik wyjdzie ciut niższy.
Budyń z cukrem czy bez?
Bez
Czy zamiast prawdziwego masla mozna uzyc margaryne?
nie polecam margaryny… zdecydowanie wolę masło :)
Mogą być inne ciastka np.herbatniki?
Mogą, ale smak będzie ciut inny :) Bo ciasteczka owsiane z orzechami to jednak smaczniejsze uzupełnienie sernika :)
A jak z temperaturą i czasem pieczenia jak jest termoobieg?
Temperaturę ustawić o 20 st. niższą i obserwować sernik pod koniec czasu pieczenia, czy jest odpowiednio sprężysty :) Jeśli nie – to wydłużyć czas pieczenia o odpowiednią ilość czasu.
Czy spód może być z innych ciastek np.herbatników lub z normalnego ciasta?A jeśli z normalnego czy wcześniej go podpiec???Druga sprawa, mój piekarnik od góry za mocno piecze więc zawsze po 20 minutach przykrywam ciasta folią aluminiową. Czy to może spowodować,że sernik opadnie?
Może być z innych ciasteczek, może też być zwykłe kruche – jednak smak będzie oczywiście nieco inny.
Sernik nie opadnie.
Witam, czy blaszka o średnicy 23 cm wymaga podwojenia wszystkich składników żeby sernik byl wysoki na 5cm ?
Jeśli zostawie ciasto po upieczeniu w piekarniku na godzinę,czy powiew ochladzajacego sie piekarnika nie spowoduje opadniecie ciasta?
Nie powinien opaść :) W blaszce o średnicy 23 cm sernik będzie miał ok. 4,17 cm wysokości.
Czy używa Pani jakiegoś konkretnego masła, czy jakie wpadnie w rękę :)?
Takie, by miało minimum 82% tłuszczu :)
Białka oddzielamy od zoltek i ubijamy na pianę? Czy cale jaja bezpośrednio do sera?
Całe jajka bezpośrednio do sera.
Czy te proporcje będą również odpowiednie na blaszkę prostokątną 23×33 cm?
Czy mogą być orzechy włoskie?
Tak, mogą :)
160 stopni z opcją góra-dół czy z termoobiegiem?
góra-dół
Jak chce upiec dużą blachę to wszystkie składniki podwajamy czy jak był 1kg sera to teraz ma być dwa kg?
Wszystkie składniki należy podwoić.
Witam, a piekarnik ma być nagrzanym przed włożenie sernika?
tak
O ile wydłużyć czas pieczenia jeśli robię podwójną porcję (duża placha) i czy stosować zasadę pieczenia do suchego patyczka?
Jeśli będzie podobnie wysoki, to z reguły nie trzeba wydłużać czasu pieczenia. Najlepiej właśnie posłużyć się patyczkiem :) Masa powinna być sprężysta u góry, a patyczek dość suchy.
Czy 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36% to ubijamy wcześniej czy odrazu dodajemy do twarogu ?
Od razu dodajemy do twarogu.
Jak rozpuścić kajmak by był nieco płynniejszy do polewania?
lekko podgrzać :)
Podgrzewasz go w puszce czy wyjmujesz i w rondelku?
W puszce.
Czy można zrobić to ciasto z podwójnych składników i upiec w formie 33×25? Wyjdzie?
Tak, można :)
a na blaszke te same proporcje moga byc?
Czy masło które dodajemy do ciasteczek ma być roztopione?:)
Nie ma być roztopione ;) ale miękkie :)
Przecież jest napisane jak byk … “masło roztopić w garnuszku” więc jak w końcu ma być ???
To jest napisane przy masie serowej, a nie przy spodzie ;)
Do spodu ma być miękkie – ale nie ma być rozpuszczone
Do masy serowej ma być rozpuszczone i ostudzone, ale wciąż w postaci płynnej.
Proszę czytać dokładnie.
Ten przepis to porażka..
Bo? :)