sernik na zimno
Serniki i serniczki Słodkości

Sernik na zimno

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Porcje : 12 kawałków

Sernik na zimno najczęściej pojawią się u nas w wersji z truskawkami i galaretką, ale oczywiście można do niego wykorzystać każde inne owoce, nawet zimą te z puszki w syropie. Sernik na zimno to dość szybkie w wykonaniu ciasto, a jego jedynym minusem jest czas oczekiwania na stężenie galaretki i masy twarogowej ;) Tak więc jeśli szukacie czegoś w sezonie truskawkowym, co nie wymaga włączenia piekarnika ani użycia miksera, to gorąco polecam wypróbować ten przepis ;)


Sernik na zimno przepis

Nie znam osoby, która nie lubiła by serników na zimno. Można je dowolnie modyfikować, dodając różnego rodzaju owoce i galaretki o różnych smakach. Również można urozmaicić masę serową i np. zamiast żelatyny dodać do niej galaretki, tworząc w ten sposób owocową piankę. Podane poniżej składniki dotyczą okrągłej blaszki o średnicy 26 cm, ale taki sernik na zimno można zrobić równie dobrze w prostokątnej blaszce, a zamiast biszkoptów użyć herbatników (tak jak ukazałam to na zdjęciach na końcu wpisu). Można także pominąć dodawanie i biszkoptów i herbatników i zrobić po prostu sernik bez spodu.

Moje inne ulubione wersje tego sernika, to z brzoskwiniami w syropie i galaretką brzoskwiniową lub pomarańczową, a także wersja ‘leśna’ czyli z galaretką o smaku owoców leśnych, a w śród owoców zatopionych w galaretce królują jagody lub borówki oraz maliny lub jeżyny.

Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj: CIASTA BEZ PIECZENIA – PRZEPISY

przepis na sernik na zimno

sernik na zimno z galaretka

Sernik na zimno – Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka – uprzednio zlać górną płynną część, jeśli takowa jest)
  • 120 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g cukru pudru
  • 4 lekko czubate łyżeczki żelatyny spożywczej + 120 ml gorącej wody
  • ok. 70 g biszkoptów (można ewentualnie użyć herbatników)

Dodatkowo:

  • ok. 200 g truskawek (lub innych owoców pasujących smakowo do galaretki, którą wybraliście)
  • 1 opakowanie galaretki (u mnie truskawkowa, ale można też użyć innych smaków) + 450 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek

ciasto z twarogu z wiaderka

sernik na zimno przepis

Przepis na sernik na zimno:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (twaróg i śmietankę wyciągnąć z lodówki najlepiej na 2 godziny przed rozpoczęciem wykonywania sernika).
  2. Do masy sernikowej dodać płynną śmietankę kremówkę oraz cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszać, by cukier rozpuścił się w masie.
  3. Cztery lekko czubate łyżeczki żelatyny rozpuścić w 120 ml gorącej wody (takiej po około pół minuty od zagotowania, nie wrzącej – chyba, że na opakowaniu żelatyny zaznaczono inaczej) i zostawić do lekkiego ostygnięcia (żelatyna powinna być wciąż płynna, ale nie gorąca, by w masie serowej nie zrobiły się grudki). Do płynnej żelatyny dodać 1 – 2 łyżki masy serowej i wymieszać rózgą. Dodać kolejne 2 – 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać rózgą. Powtórzyć jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełożyć całość do pozostałego sera w misce i wymieszać rózgą na jednolitą masę (lub mikserem na niskich obrotach).
  4. Przygotować galaretkę truskawkową zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody (czyli 1 galaretkę rozpuścić w 450 ml wody). Odstawić do ostudzenia.
  5. Truskawki opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Kolejno oderwać szypułki (nie wcześniej! by truskawki nie nasiąknęły wodą, bo wtedy staną się mniej smaczne). Pokroić truskawki na połówki.
  6. Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą i na dnie ułożyć biszkopty.
  7. Na dno z biszkoptami delikatnie wylać masę sernikową. Na wierzchu poukładać pokrojone na połówki truskawki. Wstawić do lodówki, by masa nieco stężała.
  8. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć (będzie już mniej płynna, ale wciąż nie w kryształkach) to wyciągnąć sernik z lodówki i na jego wierzchu, za pomocą łyżki delikatnie wylewać galaretkę. Następnie wstawić sernik na kilka godzin do lodówki aż masa serowa i galaretka całkowicie stężeją. Smacznego!

Więcej przepisów na ciasta i desery (i nie tylko) z truskawkami znajdziecie tutaj pod tagiem: TRUSKAWKI

ciasto na lato

ciasto z twarogiem

sernik na zimno z truskawkami

sernik na zimno z truskawkami przepis

sernik na zimno z truskawkami i galaretką

4.8 / 5 ( 316 głosów )

3 thoughts on “Sernik na zimno”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here