Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji
Przepis na ciasto z budyniem Przepisy na Boże Narodzenie Serniki i serniczki Słodkości

Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji

Kuchnia : Polska

Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – o zrobieniu sernika wiedeńskiego myślałam już od dłuższego czasu, więc jak tylko wpadł mi w oko na blogu Słodka strona, to wiedziałam, że czas najwyższy, by wreszcie go zrobić ;) Sernik ten jest tradycyjnym sernikiem bez spodu, o delikatnej konsystencji, rozpływającej się w ustach. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na świąteczny sernik – prosty, klasyczny, bez zbędnych dodatków – to polecam właśnie Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji ;)


Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – Składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu (3-krotnie mielonego)
  • 300 g cukru zwykłego
  • 8 jajek (klasa L)
  • 200 g masła
  • 1 opak. budyniu waniliowego (bez cukru)
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie)

Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2.  Twaróg zmielić trzykrotnie (chyba, że mamy sernik już gotowy – zmielony, to nie mielimy go dodatkowo).
  3. Masło wraz ze zwykłym cukrem i żółtkami zmiksować na puszystą masę.
  4. Następnie stopniowo dodawać twaróg i budyń w proszku, cały czas miksując.
  5. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wmieszać.
  6. Prostokątną blaszkę o wym. ok. 20x28cm posmarować masłem lub margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do blaszki masę.
  7. Piekarnik nagrzać do 175 st. C , wstawić blaszkę z masą serową i piec przez ok. 60 -80 minut (do tzw. suchego patyczka). Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik  w środku przy lekko uchylonych drzwiczkach na ok. godzinę. Po tym czasie wyjąć sernik.
  8. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną tuż przed podaniem. Smacznego!

 

Może zaciekawią Was również inne przepisy na Święta:

4.8 / 5 ( 156 głosów )

18 thoughts on “Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji”

  1. Witam.
    Za kazdym razem jak robie taki tradycyjny sernik,to pieknie wyrasta i jeszcze piekniej opada.Moze ma Pani jakies porady? Czytalam gdzies,ze powinno sie dac polowe bialek.
    Pozdrawiam.

    1. Sernik i tak zawsze trochę ‘siada’. Ważne by nie zrobiła się z niego podeszwa ;) Ja zawsze okrawam sernik po upieczeniu na około blaszki, to wtedy opada on niewiele i równo ;)

    2. Sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku, który odrobinkę otwieramy. Pozostawiamy w nim do całkowitego wystygnięcia

    3. Kiedyś wyczytalam aby na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą przy pieczeniu sernika.Wyprubowalam i działa,☺️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here