Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – o zrobieniu sernika wiedeńskiego myślałam już od dłuższego czasu, więc jak tylko wpadł mi w oko na blogu Słodka strona, to wiedziałam, że czas najwyższy, by wreszcie go zrobić ;) Sernik ten jest tradycyjnym sernikiem bez spodu, o delikatnej konsystencji, rozpływającej się w ustach. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na świąteczny sernik – prosty, klasyczny, bez zbędnych dodatków – to polecam właśnie Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji ;)
Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – Składniki:
- 1 kg tłustego twarogu (3-krotnie mielonego)
- 300 g cukru zwykłego
- 8 jajek (klasa L)
- 200 g masła
- 1 opak. budyniu waniliowego (bez cukru)
- szczypta soli
- cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie)
Sernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Twaróg zmielić trzykrotnie (chyba, że mamy sernik już gotowy – zmielony, to nie mielimy go dodatkowo).
- Masło wraz ze zwykłym cukrem i żółtkami zmiksować na puszystą masę.
- Następnie stopniowo dodawać twaróg i budyń w proszku, cały czas miksując.
- Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wmieszać.
- Prostokątną blaszkę o wym. ok. 20x28cm posmarować masłem lub margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do blaszki masę.
- Piekarnik nagrzać do 175 st. C , wstawić blaszkę z masą serową i piec przez ok. 60 -80 minut (do tzw. suchego patyczka). Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku przy lekko uchylonych drzwiczkach na ok. godzinę. Po tym czasie wyjąć sernik.
- Wierzch można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną tuż przed podaniem. Smacznego!
Jakiej wielkości jest blaszka?
Niestety nie udało się. Wszytsko wyladowalo w koszu:(
A jakiego twarogu Pani użyła?
co zrobic zeby sernik nie upadl
Jak długo może stać taki sernik?
Wygląda smacznie :)
A czy można użyć sera z wiaderka ? Czy bd za rzadki ?
Można ;)
Piekarnic z termoobiegiem czy bez?
Jestem typowym bez talenciem co do pieczenia ale sernik z tego przepisu wyszedl pyszny
Cieszę się bardzo :))
Prosty i ciekawy przepis.Na pewno wypróbuję!!!
Siostry Anieli!
Witam.
Za kazdym razem jak robie taki tradycyjny sernik,to pieknie wyrasta i jeszcze piekniej opada.Moze ma Pani jakies porady? Czytalam gdzies,ze powinno sie dac polowe bialek.
Pozdrawiam.
Sernik i tak zawsze trochę ‘siada’. Ważne by nie zrobiła się z niego podeszwa ;) Ja zawsze okrawam sernik po upieczeniu na około blaszki, to wtedy opada on niewiele i równo ;)
Sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku, który odrobinkę otwieramy. Pozostawiamy w nim do całkowitego wystygnięcia
Bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)