Kto mnie zna, ten wie, że kocham serniki miłością wielką, dlatego bardzo często pojawiają się one w naszej kuchni. Tym razem padło na sernik z bezą kokosową. Gorąco polecam!
Sernik z bezą kokosową – Składniki:
Składniki na kruchy spód:
- 240 g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki)
- 120 g zimnego masła
- 1/4 szklanki cukru drobnego do wypieków – ok. 55 g
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka (z jajek o rozmiarze M)
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka (dobrej jakości)
- 1 szklanka cukru – ok. 220 g
- 1 opakowanie cukru waniliowego – ok. 16 g
- poł szklanki oleju rzepakowego – ok. 125 ml
- 2 szklanki mleka (ok. 500 ml)
- 1 całe jajko rozmiar M
- 4 żółtka (z jajek o rozmiarze M)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (2x po 40 g)
Składniki na bezę kokosową:
- 6 białek (z jajek o rozmiarze M)
- pół szklanki cukru drobnego do wypieków – ok. 110 g
- 90 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
1 szklanka = o pojemności 250 ml.
Przepis na sernik z bezą kokosową:
- Formę o wym. 23×33 cm (mierząc po spodzie blachy) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do dużej miski przesiać mąkę pszenną wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Kolejno dodać sól i schłodzone masło pokrojone w kostkę. Całość dokładnie posiekać np. nożem lub robotem kuchennym. Dodać żółtka i wodę, a następnie krótko zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć je folią spożywczą i schować na ok. 30-60 minut do zamrażarki. Po tym czasie zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim dno formy 23 x 33 cm. Lekko docisnąć. Piec spód sernika w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 15 minut (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu wyciągnąć blachę z piekarnika i pozostawić ciasto do ostudzenia.
- Do dużej misy miksera wrzucić twaróg, cukry, olej, mleko, jajka i żółtka. Krótko zmiksować na niskich obrotach, tylko do czasu połączenia się składników. Następnie dodać przesiany proszek budyniowy i zmiksować do połączenia na małych obrotach. Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód i piec w temp. 180 st. C przez około 60 minut do ścięcia wierzchu sernika.
- Pod koniec pieczenia się sernika należy przygotować bezę kokosową. Białka wraz z solą zmiksować na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodawać łyżka po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na sam koniec wsypać wiórki kokosowe oraz sok z cytryny i delikatnie zmiksować całość na niskich obrotach, tylko do połączenia się składników.
- Tak przygotowaną bezę kokosową wyłożyć na gorący sernik i piec całość razem w temp. 180 st. C przez kolejne około 15 min. do zarumienienia się bezy.
- Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i studzić tak sernik przez ok. 60 minut. Następnie wyciągnąć sernik z piekarnika i odstawić do całkowitego schłodzenia. Kolejno przykryć sernik szczelnie folią i przechowywać w lodówce. Smacznego!
Polecam również moje inne przepisy na serniki, np. : sernik Krówka oraz sernik Oreo.