Sernik z białej czekolady wynalazłam na stronie: Kwestia smaku i już wiem, że jeszcze nie raz zagości na moim stole. Kocham wszelkiego rodzaju serniki , ale ten w połączeniu z moją ukochaną białą czekoladą , to prawdziwa rozkosz dla podniebienia :-)
Składniki
- Składniki na spód: (forma o średnicy 24-26cm)
- Mąka tortowa 250g
- Masło 200g
- Migdały 100g
- Brązowy cukier 125g (może być zwykły)
- Jajko 1 żółtko
- Składniki na masę sernikową:
- Twaróg 1kg (zmielonego)
- Cukier puder 240g
- Ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
- Jajko 5 dużych jajek
- Mleko 100ml
- Biała czekolada 5 tabliczek (po 100g każda)
- Dodatkowo:
- Owoce ja użyłam garść malin, borówek i winogron
Wykonanie:
- Mąkę przesiać do miski, dodać masło (schłodzone i pokrojone w kosteczkę), brązowy cukier, zmielone migdały i żółtko. Wyrobić ręcznie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Formę natłuścić. Dno formy wylepić ciastem, najlepiej jeszcze oblepić ciastem boki formy (tak na wysokość 2-3cm). Schładzać w lodówce przez 2h.
- Piekarnik nagrzać do 160C. Ciasto przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Zdjąć folię i piec przez kolejne 5 – 10 minut aż spód nabierze złotego koloru. Ostudzić.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Twaróg wrzucić do misy, dodać cukier, ekstrakt z wanilii i całość ubić na kremową masę. Dodać mleko i białą czekoladę, a na końcu ubite jajka (ubijać jajka do momentu pienienia – nie dłużej!). Ubić razem na gładką masę, wylać ją na upieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 50 – 60 minut w 160C.
- By sernik nie opadł – studzić go najpierw w piekarniku (najpierw zamkniętym, później lekko uchylonym). Można również oddzielić nożykiem brzegi sernika od blachy, by go nie ‘ściągało’ w dół. Schładzać w lodówce przez kilka godzin. Udekorować dowolnymi owocami. Smacznego!

Ja mam mój ulubiony z brzoskwiniami. Pychota! :-)
Szukałam oryginalnego przepisu i znalazłam. Ciekawa jestem jak ciasto wyjdzie.
o mamo ;)
pięknie Ci wyrósł i jeszcze ta biała czekolada i owocki
mmmm ;)
PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału ;)
Jej, jest przepiękny!
Ależ on czekoladowy! Jak rozpusta, to rozpusta:))
o maamooo ale bym zjadła taki kawałek :D
Sernik uwielbiam w każdej postaci!!! A w tej zapowiada się fantastycznie!!!
Kolejna serniko-maniaczka :D
Ja też je uwielbiam!
Mnie też by smakował:) A nie jest za słodki od tylu czekolad?
Jak dla mnie akurat – chociaż ja uwielbiam słodkie rzeczy :)
Pytałam jednak też gości, czy nie za słodki,bo tyle białej czekolady dałam – ale mówili,że nie czuć tego, że aż tyle tam czekolad jest i sernik im smakował :)