sernik z brzoskwiniami
Serniki i serniczki Wypieki

Sernik z brzoskwiniami

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina | Porcje : 30 kawałków

Sernik z brzoskwiniami to jeden z moich ulubionych serników. Pyszne kruche ciasto, bezowa pianka i ta masa serowa, która wręcz rozpływa się w ustach! Prawda że brzmi pysznie? Ten sernik na kruchym spodzie głównie kojarzy mi się ze świętami, ale lubię go sobie pojeść nawet w środku roku, tak bez okazji. Z resztą… serniki kocham bezgranicznie i mogłabym je jeść i jeść i nigdy mi się nie przejedzą ;) Jeśli również lubicie serniki jak ja, to gorąco polecam poniższy przepis na sernik z brzoskwiniami i bezową pianką :)

Sernik z brzoskwiniami

Poniższy przepis na sernik z brzoskwiniami pochodzi ze starych zapisków mojej Babci. Wielokrotnie pojawiał się na naszym stole, czy to na Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny, czy po prostu jako ciacho do kawy na weekend. Moim zdaniem ten przepis na sernik jest idealny! Trochę przypomina połączenie przepisu na sernik z rosą oraz przepisu na kruche ciasto z owocami i budyniową pianką.

Ważne jest, by nie przedłużać czasu pieczenia, ponieważ po ostudzenia masa serowa odpowiednio stężeje. Ten sernik z brzoskwiniami zawsze się udaje, jest po prostu rewelacyjny i nie znam osoby, której by on nie smakował. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na sernik na święta, to gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na tradycyjny sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście i z delikatną bezową pianką.

UWAGA:

Sernik ten wychodzi z każdego rodzaju sera, obojętnie, czy będzie to twaróg z wiaderka, czy ten w kostkach. Robiąc jednak sernik z brzoskwiniami z sera z wiaderka, należy pamiętać, że jeśli masa twarogowa jest mało zwarta, to należy delikatnie zlać płyn z wiaderka,  a pozostawić do sernika gęstą masę.


sernik z brzoskwiniami przepis
przepis na sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami – Składniki:

Składniki na spód:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 450 g)
  • 3 łyżki cukru pudru – ok. 45 g
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła (1 i 1/4 kostki)

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu (najlepiej półtłustego minimum 3-krotnie mielonego; ewentualnie może być twaróg z wiaderka)
  • 2 całe jajka rozmiar M
  • 1 szklanka cukru (ok. 220 g; najlepiej drobnego cukru do wypieków)
  • 1 opak. cukru wanilinowego (16 g) lub domowy cukier waniliowy
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 1 opak. budyniu waniliowego (opakowanie 40 g)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (480 g brzoskwiń po odsączeniu)

Składniki na bezową piankę:

  • 5 białej jajek
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • cukier puder do oprószenia sernika

*Szklanka o pojemności 250 ml

sernik na kruchym cieście
sernik z bezą
sernik z owocami

Przepis na sernik z brzoskwiniami:

  1. Kruche ciasto: Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło pokroić w kostkę. Do miski z mąką i proszkiem do pieczenia wrzucić masło, jajka oraz cukier puder. Szybko wyrobić kruche ciasto, siekając je nożem, a potem ręcznie formując jednolitą, gładką kulę ciasta. Można je także wyrobić w malakserze.  Gotowe ciasto podzielić na dwie części po 1/3 i 2/3 ciasta. Mniejszą część (tę 1/3 część) owinąć folią spożywczą i schować do lodówki lub zamrażalnika, by ciasto stwardniało i ładnie potem się dało zetrzeć na tarce. Przygotować prostokątną blaszkę o wymiarach 23 cm x 33 cm. Jej dno posmarować masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blaszki i boki (na ok. 2 cm wysokości) wylepić kruchym ciastem (2/3 części), ponakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do 190 st. C i piec kruchy spód przez ok. 15 minut (do zarumienienia) na środkowym poziomie piekarnika z funkcją góra-dół bez termoobiegu. Po upieczeniu wyciągnąć blachę z piekarnika i odstawić na bok.
  2. Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg i jajka warto wyciągnąć z lodówki na ok. 2 godziny przed przystąpieniem do robienia ciasta. W misie miksera utrzeć masło z cukrem zwykłym (najlepiej drobnym do wypieków, bo szybciej i lepiej rozpuści się w maśle) oraz cukrem wanilinowym, do czasu otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Kolejno dodać budyń oraz łyżka po łyżce twaróg, cały czas miksując na nie za dużych obrotach i niezbyt długo, by zbytnio nie napowietrzać masy serowej.
  3. Brzoskwinie odsączyć z syropu, a następnie pokroić w kostkę.
  4. Na kruchy spód wylać masę serową, a na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie.
  5. Bezowa pianka: Do misy miksera wrzucić białka jajek, dodać szczyptę soli i ubić na wysokich obrotach do czasu uzyskania sztywnej piany. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier drobny do wypieków, dodając kolejną porcję cukru dopiero, gdy poprzednia porcja dokładnie rozpuści się w białkach. Ubijać całość do czasu otrzymania sztywnej i lśniącej piany. Bezpośrednio po zakończeniu ubijania białek przełożyć je od razu na masę serową z brzoskwiniami. Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/3 część kruchego ciasta. Wstawić sernik do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piec sernik z brzoskwiniami przez 60 minut. Po ok. 40-45 minutach można przykryć sernik folią aluminiową, by kruche ciasto z góry za bardzo się nie przypiekło. Po upieczeniu pozostawić sernik z brzoskwiniami i bezą w lekko uchylonym piekarniku na około godzinę (ja zostawiam między drzwiczkami a piekarnikiem drewnianą łyżkę, dzięki czemu piekarnik się nie zamknie i pozostaje idealnie mała szpara). Po tym czasie blaszkę z ciastem wyłożyć na blat kuchenny do całkowitego ostudzenia, a następnie schować do lodówki, by masa serowa się schłodziła i stężała do końca.
  6. Sernik z brzoskwiniami i bezą najlepiej smakuje na drugi dzień i kolejne dni. Po schłodzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem i przystąpić do krojenia. Smacznego!

Może zainteresują Was również przepisy na inne serniki:


ciasto na święta
ciasto

4.7 / 5 ( 278 głosów )

21 thoughts on “Sernik z brzoskwiniami”

  1. Kombinacja puszystego ciasta, delikatnej masy serowej i soczystych kawałków brzoskwiń brzmi jak raj dla podniebienia. Cieszę się, że podzieliłaś się z nami tym przepisem, który z pewnością dodam do swojej kolekcji “must try”.

  2. Serniczek z tego przepisu wychodzi obłędny. Swoją drogą świetna strona, rozpoczęłam z Tobą swoją słodką przygodę z wypiekami. ❣️

  3. Rewelacyjny przepis! Serniczek pychota. Za każdym razem wychodzi wspaniale. Nic dodać nic ująć Polecam wszystkim łakomczuszkom!

  4. Nigdy nie piekę serników! Nie mam do nich serca! Tzn. Nie piekłam i nie miałam. Ten sernik jest obłędny! Mąż zachwycony, a ja dumna z siebie. W końcu się udało! A Ser nic specjalnego – biedronkowe wiadereczko .
    Dziękuję za cudny przepis!

  5. Nie wiem jak mam dziękować sernik po prostu petarda święta będą udane bardzo serdecznie z serca dziękuję i życzę zdrowych świąt

  6. Sernik pychota! Zastanawiam się czy zamiast brzoskwiń można by w sezonie truskawkowym dodać truskawki? Czy nie są za soczyste? Połączenie byłoby super!

    1. Moim zdaniem z truskawkami nie będzie dobre. Bo one się upieką a truskawka ta nie jest dobra . Ten sernik poekł nie raz i naorawde z brzoskwinią najlepiej wychodzi.

      1. Potwierdzam. Truskawki ani zadne inne owoce nie wyjdą tu dobre, próbowałam już. Brzoskwinia pssuje najlepiej. Sernik piekę co niedziele, przepis jest mega, znam go na pamięć i uwielbiam ten sernik!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here