Kto mnie zna, ten wie, że kocham wszelkiego rodzaju serniki oraz ciasta z jabłkami. Tak więc sernik z jabłkami to dla mnie połączenie idealne! W sam raz do niedzielnej kawy :) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu – ten sernik na pewno uda się każdemu! :)
Sernik z jabłkami – Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g zimnego masła
- 1 jajko rozmiar M
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego (min. 3-krotnie mielonego lub sernik z wiaderka dobrej jakości)
- 2 budynie waniliowe, niesłodzone
- 1 szklanka cukru drobnego do wypieków – ok. 220 g
- 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g
- 2 jajka rozmiar M
Dodatkowe składniki:
- 3 średnie jabłka – ok. 630 g (przed obraniem i pozbawieniem gniazd nasiennych)
- 4 łyżki cukru drobnego do wypieków
- 1 lekko czubata łyżeczka cynamonu
- cukier puder do oprószenia


Przepis na sernik z jabłkami:
- Na wstępie taka uwaga, żeby wszystkie składniki na masę serową były w temperaturze pokojowej, a masło do ciasta kruchego powinno być schłodzone.
- Przygotować okrągłą formę o średnicy 24 cm.
- Do miski lub malaksera wsypać mąkę pszenną, szczyptę soli, cukier puder oraz proszek do pieczenia i dokładnie razem wymieszać. Następnie dodać posiekane na małe kawałki zimne masło i szybko zagnieść masę jak na kruszonkę. Wbić jedno całe jajko i wyrobić całość na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą o wstawić do lodówki na ok. 30 minut, by masa na kruchy spód nieco się schłodziła i zrobiła mniej lepka.
- Tak przygotowane wyżej kruche ciasto, po schłodzeniu podzielić na 2 części (tak, by jedna stanowiła 2/3 a druga 1/3 części). Cząstkę 1/3 owinąć ponownie w folię spożywczą i schować do lodówki, celem dalszego chłodzenia.
- Cząstką stanowiącą 2/3 masy, wylepić spód blachy oraz boki blachy na wysokość ok. 3-4 cm. Ponakłuwać spód widelcem i schować blaszkę również do lodówki, na czas przygotowywania pozostałych składników.
- Kolejno przygotować masę serową. W tym celu do misy miksera wrzucić twaróg (już zmielony lub z wiaderka – ale wtedy dobrej jakości, gęsty, nie wodnisty; w przypadku nieco rzadszego twarogu należy zlać wodnistą część z powierzchni masy). Następnie wrzucić proszki budyniowe, cukier drobny oraz wanilinowy. Krótko zmiksować na jednolitą masę. Kolejno dodać całe jajka (żółtka i białka) i znów krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Odstawić na chwilę na bok.
- Jabłka obrać z łupinek, a następnie pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Kolejno pokroić jabłka w kostkę o boku ok. 1 cm. Wrzucić je do miseczki, dodać cukier oraz cynamon, dokładnie wymieszać.
- Wyciągnąć blaszkę z lodówki, wylać na kruche ciasto masę serową i wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone jabłka. Na wierzch sernika zetrzeć na dużych oczkach tarki 1/3 część ciasta kruchego, które przez cały czas chłodziło się w lodówce.
- Wstawić blachę z sernikiem do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piec przez 60 minut (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu potrzymać jeszcze sernik w zamkniętym piekarniku przez ok. 10 minut, a następnie 15 minut w lekko uchylonym piekarniku (między drzwiczki piekarnika wkładam grubą drewnianą łychę). Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i postawić na blacie kuchennym do całkowitego wystudzenia. Następnie schować sernik do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), by odpowiednio się schłodził i zwarł. Przed podaniem posypać sernik z jabłkami cukrem pudrem. Smacznego!

