sernik z mlekiem skondensowanym
Serniki i serniczki Wypieki

Sernik z mlekiem skondensowanym

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina i 30 minut | Porcje : 20 kawałków

Sernik z mlekiem skondensowanym to pyszny i szybki sernik, który wręcz rozpływa się w ustach, a do jego wykonania potrzebne są zaledwie 4 składniki. Super sprawdzi i się jako ciasto na święta lub na weekend do kawy. Gorąco polecam ten prosty sernik, bo naprawdę warto go wypróbować!


Sernik z mlekiem skondensowanym przepis

Akurat ten sernik z mlekiem skondensowanym przygotowałam specjalnie na przyjazd mojej Mamy, która jest wielką fanką serników. Pyszny, delikatny, idealnie się sprawdził jako dodatek do popołudniowej kawy. Ja osobiście ten serniczek oprószam cukrem pudrem, ale jeśli tylko chcecie to możecie oblać go czekoladą lub polać gotową masą kajmakową i oprószyć orzechami, tak jak np. zrobiłam to z tym przepisem na sernik krówka.


Składniki:

  • 6 jajek rozmiar M
  • 1 kg twarogu minimum 3-krotnie mielonego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (40 g każdy)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego – 530 g

Dodatkowo: cukier puder do oprószenia lub polewa czekoladowa

Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Kolejno białka ubić na sztywną pianę, odstawić.
  2. W drugiej misce wymieszać ze sobą razem twaróg, żółtka, budynie w proszku oraz mleko skondensowane. Kolejno dodać białka i delikatnie, za pomocą szpatułki wmieszać je w masę serową, mieszając tylko do połączenia się składników i starając się nie zniszczyć pęcherzyków powietrza w ubitej pianie (dlatego należy mieszać bardzo delikatnie i nie za długo).
  3. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Następnie boki tortownicy wysmarować delikatnie masłem i przykleić do tychże boków również paski wycięte z papieru do pieczenia (tak jak na zdjęciu powyżej).
  4. Na dno tortownicy wylać masę serową, wyrównać.
  5. Piekarnik rozgrzać do temp. 170 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu), wstawić blachę z sernikiem i piec przez 40 minut, następnie zmniejszyć temp. do 140 st. C i piec jeszcze sernik przez kolejne 45-50 minut (na środkowej półce piekarnika) aż masa serowa się zwiąże.
  6. Po upieczeniu zostawić jeszcze sernik na 15 minut w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach (ja wkładam między drzwiczki a piekarnik drewnianą łyżkę). Po tym czasie wyciągnąć sernik z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Oprószyć cukrem pudrem. Następnie przechowywać w lodówce, pod przykryciem. Smacznego!

Jeśli lubicie serniki to polecam gorąco także takie przepisy jak: sernik z brzoskwiniami oraz sernik królewski.

sernik na mleku skondensowanym

sernik z mlekiem skondensowanym przepis

prosty sernik

4.7 / 5 ( 89 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.