sernik z musem z pieczonych truskawek

Sernik z musem z pieczonych truskawek

Sernik z musem z pieczonych truskawek – to przepyszny, dość słodki sernik, idealny do kawy. Pieczone truskawki to prawdziwy HIT, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis na sernik z truskawkami przy najbliższej okazji!


Sernik z truskawkami pieczonymi

Nie należy on do wysokich wyrośniętych serników, ale jeśli chcecie by był on nieco wyższy, to spokojnie możecie użyć blaszki o mniejszych rozmiarach, pamiętając jednak, by nieco wydłużyć wtedy czas pieczenia.

Pieczone truskawki mają niepowtarzalny aromat i smak, więc koniecznie musicie się skusić na ten sernik z truskawkami. Nie wymaga również wcześniejszego pieczenia kruchego spodu, gdyż ten zastąpiony jest herbatnikami.

sernik z truskawkami


sernik z truskawkami na herbatnikach

Sernik z musem z pieczonych truskawek – Składniki:

Składniki na spód:

  • 2,5 opakowania herbatników Petit Beurre (najlepiej extra grube) – ok. 250 g

Składniki na mus z pieczonych truskawek:

  • ok. 400 g truskawek, odszypułkowanych i pokrojonych na ćwiartki
  • 1 łyżka octu balsamicznego z miodem (można też użyć zwykłego octu balsamicznego)
  • 3 czubate łyżki cukru trzcinowego

Składniki na masę serową:

  • ok. 800 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego minimum trzykrotnie
  • ok. 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 jajka klasy M
  • 1 szklanka cukru – ok. 220 g
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 czubata łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej

sernik z musem truskawkowym sernik z pieczonymi truskawkmi sernik z truskawkami pieczonymi

Przepis na sernik z musem z pieczonych truskawek:

  1. Mus z pieczonych truskawek – jak zrobić?: Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie pokroić na ćwiartki. Przełożyć je do dość szerokiego naczynia żaroodpornego, dodać ocet balsamiczny z miodem (lub zwykły) oraz cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra-dół, bez termoobiegu) i zapiekać bez przykrycia przez ok. 35-45 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, truskawki nico ostudzić i wraz z sokiem przelać do blendera i zmiksować na jednolity mus.
  2. Przygotowanie masy serowej:  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową (śmietanka ma być dodana płynna, nie ubita). Następnie całość zmiksować krótko, tylko do czasu połączenia się składników (ewentualnie można całość wymieszać za pomocą rózgi kuchennej), by nie napowietrzać niepotrzebnie masy serowej.
  3. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować cienko masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć dość ciasto herbatniki (najlepiej ściśle jeden przy drugim). Następnie na spód z herbatników wylać masę serową, a na jej wierzch za pomocą małej łyżeczki porobić kółka z musu truskawkowego, lekko go wciskając w masę. Kolejno cienkim końcem łyżeczki przejechać w różne strony po masie serowej z musem, tworząc zygzaki.
  4. Sernik z truskawkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C (góra dół, bez termoobiegu) i piec go przez około 50 – 60 minut (do czasu aż powierzchnia sernika będzie dobrze wypieczona i ścięta). Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli użyjecie mniejszej blaszki, a co za tym pójdzie – sernik będzie wyższy – to należy w razie konieczności nieco wydłużyć czas pieczenia. Pozostawić sernik z truskawkami do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku, a następnie w upalne dni schłodzić w lodówce przed krojeniem. Smacznego!


przepis na sernik z truskawkami na spodzie z herbatników

przepis na sernik z truskawkami

sernik truskawki

sernik z truskawkami przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Sernik z musem z pieczonych truskawek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.