sernik z wiaderka
Serniki i serniczki Słodkości

Sernik z wiaderka

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina i 20 minut | Porcje : Okrągła blaszka o średnicy 24 cm

Dość często pytacie, czy dany sernik z przepisu na blogu można zrobić z twarogu z wiaderka. Wiadomo, że swojski twaróg trzykrotnie mielony będzie najlepszym rozwiązaniem, aczkolwiek sklepowe twarogi w wiaderku też mogą mieć dobrą jakość i nadawać się na upieczenie sernika. Poniższy przepis na sernik z wiaderka to chyba najprostszy przepis na świecie, bo.. UWAGA! .. nawet nie potrzeba miksera, a czas poświęcony do jego wykonania to zaledwie 10 minut! Także wszystkich zainteresowanych zapraszam do przepisu poniżej.

Sernik z wiaderka przepis

Też macie takie dni, że nachodzi Was wieeeelka ochota na sernik, a nie chce się Wam stać wieki w kuchni? Ja mam tak dość często ;) Wtedy z pomocą przychodzi oto właśnie ten przepis na sernik. Zawsze się udaje, bo w jego wykonaniu nie ma wielkiej filozofii, więc nawet osoby początkujące w kuchni poradzą sobie z jego wykonaniem. Poza tym jest to pieczony sernik bez spodu, więc nie wymaga dużej ilości składników, a jego czas wykonania jest skrócony do minimum. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by ten podstawowy przepis na sernik pieczony rozbudować i np. zrobić spód z ciasta kruchego lub z pokruszonych ciasteczek owsianych tak jak w moim przepisie na sernik krówka. Poniższy przepis to także sernik bez dodatku mąki pszennej, wykonany na samej skrobi ziemniaczanej, więc mogą się na niego skusić osoby na diecie bezglutenowej (jeśli użyjecie jednak budyniu, to wybierzcie taki bez domieszki mąki pszennej w składzie).

sernik z wiaderka przepis

Sernik z wiaderka – Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka np. Piątnica, Mlekovita, Pilos
  • 6 jajek rozmiar M
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków – ok. 210 g
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 4 lekko czubate łyżki skrobi ziemniaczanej – 80 g (można dać zamiennie 2 budynie śmietankowe lub waniliowe – każdy po 40 g pakowany)
  • kostka masła – 200 g
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (jeśli nie używaliście budyniów) lub innego ulubionego, np. cytrynowego

Dodatkowo, wedle uznania do masy serowej można dodać skórkę kandyzowaną z pomarańczy, wierzch sernika oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Na wierzch można również dać masę kajmakową oraz orzeszki. Tak naprawdę możliwości jest wiele i można wzbogacić ten sernik o to, co tylko chcecie.

UWAGA!

Czas pieczenia sernika różnić się będzie w zależności od wielkości formy, mocy piekarnika, a nawet od wybranego twarogu. Taki twaróg z wiaderka o mniejszej gęstości będzie wymagał nieco dłuższego czasu pieczenia niż bardziej zwarta masa serowa z wiaderka.

Przepis na sernik z wiaderka:

  1. Jajka, śmietankę oraz twaróg należy wyciągnąć wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Zimą warto to zrobić na 2 godziny przed planowanym pieczeniem – latem zaś ten czas może być nieco krótszy.
  2. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.
  3. Na samym początku rozgrzać piekarnik, gdyż wymieszanie samej masy serowej to chwila moment, a piekarnik przed wsadzeniem do niego masy serowej powinien być już odpowiednio rozgrzany. Piekarnik rozgrzać na wstępie do 180 st. C. (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).
  4. Do dużej misy (można użyć takiej od miksera) wbić całe jajka, dodać cukier zwykły (najlepiej drobny kryształ, ale może być też zwykły kryształ) oraz cukier wanilinowy i całość wymieszać za pomocą rózgi kuchennej (takiej ubijaczki do jajek), do uzyskania jednolitej masy (czyli krótko). Kolejno dodać resztę składników i ponownie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej. Mikser nie jest tu nawet potrzebny, bo mieszamy tylko króciutko, do czasu połączenia się składników. Nie należy mieszać/miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie, a tego raczej wolimy uniknąć ze względów estetycznych).
  5. Gotową masę serową przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch sernika wyrównać łyżką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę z 180 st. C do 160 st. C. Sernik należy umieścić na środkowej półce.
  6. Piec sernik w temperaturze 160 st. C przez około 70 – 80 minut. Serniczek w tym czasie powinien lekko zarumienić się z wierzchu, na powierzchni być sprężysty, a w środku ścięty (po wsadzeniu patyczka i wyciągnięciu go, powinien być on minimalnie wilgotny; podczas wkładania i wyciągania patyczka powinno być także czuć, że masa jest dość zwarta, a nie płynna). Podczas pieczenia nie powinno otwierać się piekarnika, więc podglądamy ciasto przez drzwiczki. Dopiero po czasie 70 minut można wbić wykałaczkę i sprawdzić, czy ciasto jest upieczone w środku i czy należy wydłużyć czas pieczenia. Jednak należy pamiętać, by piekarnik nie był w tym czasie zbyt długo uchylony. Po upieczeniu zostawić sernik w zamkniętym (ale już wyłączonym z grzania) piekarniku jeszcze przez 10 minut. Następnie między brzegiem piekarnika a jego drzwiczkami umieścić drewnianą łyżkę lub rękawicę kuchenną i pozostawić sernik na kolejne 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć formę z sernikiem na blat kuchenny i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Kolejno po całkowitym przestudzeniu, schłodzić sernik sernik w lodówce przez minimum 4 godziny, a najlepiej przez całą noc i wtedy dopiero można zabrać się za jego krojenie (będzie on wtedy odpowiednio związany). Sernik jest najsmaczniejszy na drugi dzień. Przed podaniem można go oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Smacznego!
przepis na sernik z wiaderka
prosty serniczek
4.5 / 5 ( 11 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.