Sernik na zimno z mascarpone i malinami. Inspiracja: Cukiernia Lidla.
Składniki
- Spód:
- Ciasteczka owsiane z orzechami (np. Bonitki) ; 300g
- Masło 100g
- Masa serowa:
- Żelatyna 15g
- Woda 60ml gorącej wody
- Serek mascarpone 500g
- Cukier 210g
- Śmietana 30% 400ml
- Galaretka truskawkowa 3 opakowania, może być również wiśniowa
- Woda 1000ml, gorąca
Wykonanie:
- Ciasteczka pokruszyć, dodać masło. Wyrobić rękoma masę i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z ciasteczek i masła równo rozprowadzić na blaszce. Wstawić ponownie do lodówki.
- Żelantynę zalać gorącą wodą, odstawić do ostudzenia.
- Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Pozostały cukier połączyć z serkiem mascarpone, wymieszać. Ostudzoną żelatynę dodać do mascarpone i dokładnie wymieszać.
- Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy mascarpone do śmietany i mieszamy delikatnie. Tak przygotowaną masę wylać na spód z ciasteczek. Na wierzch wyłożyć umyte i osuszone maliny. Wstawić blaszkę na ok. 3h do lodówki.
- Galaretki rozpuścić w 1000ml gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodną i zaczynającą żelować galaretkę wylać na sernik i ponownie wstawić do lodówki, by całkowicie stężała. Smacznego!

NajlepszeRobiłam , pychota
Pycha
Mam pytabie czy zamiast zwyklego cukru moze byc cukier puder ?? Wszystkie ciasta jakie robie z mascarpone robię właśnie z cukrem pudrem
Może być :)
Witam zrobiłam ten sernik na zimno :-) zajadamy się nim dziś :-) jest przeprzepyszny ,idealny bym powiedziała ,wszystkow proporcjach idealnie podane, szybko się robi a najważniejsze jak smakuje a smakuje jeszcze lepiej jak wygląda :-) :-) :-)
Cieszę się, że smakuje :)
Hej właśnie robię to cudo ale jak z moją skleroza nie mam śmietany 30 tylko 12 i nie mam możliwości wyjąć z domu co robić
Biorę odrazu dwa na wynos sernik moje ulubione
ja mascarpone nigdy nie łączyłam z żelatyną robiłam z mlekiem skondensowanym , ale może kiedyś mi wyjdzie.
pychota
Ja to bym zjadła ale nie mam taletu do pieczenia ciast:-( jeśli chodzi o dania obiadowe to jak najbardziej) POZDRAWIAM :-)
To akurat jest na zimno, bez pieczenia i naprawdę baaaaardzo proste w wykonaniu ;) Nie ma prawa się nie udać ;) Nawet przy braku talentu. Pozdrawiam ;)
muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)
Wyglada pysznie
do kogo mogę wlecieć na takie ciacho? ;-)
Mam zamiar robić tą pychotke jutro ☺ mam nadzieję, że wyjdzie jak na zdjęciu
Trzymam kciuki :) Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, więc powinno się udać :) Miło mi będzie jeśli podeślesz potem fotkę swojego dzieła, to dodam je do zdjęć nadesłanych przez czytelników. Pozdrawiam :)
ale pyszne :)
Kuchnia Lidla? :)
Tak jak w notce jest napisane ;p Cukiernia Lidla z małą modyfikacją ;)
Zastanawiałam się jaki będzie smak, bo wygląd jak widać :)
Mi bardzo smakowało :) i zamiast sasanek polecam Bonitki :D
Dziękuje pięknie :)
tez chce
pysznie wyglada
Buonissimo :)))
pychotka taki sernik na zimno uwielbiam :) i robie tez sama :)
Wspanialy sernik z galaretka wlasnie taki uwielbiam
Na kurczaka zaprosić nie chciała – musiałam zrobić sama :-P, nie kuś, tylko podrzuć kawałek ciacha :-)
wspanialy sernik z galaretka taki wlasnie uwielbiam
troche pracochlonne ,ale warto spóbować ten przepis zrobic
ho mangiato molto buono.. dobre…
mam pytanie czy można zamiast spodu z ciastek zrobić normalny pieczony spód ?? jeśli tak to proszę o link do spodu który najlepiej się nada
pozdrawiam
A życzyłabyś sobie kruchy spód czy biszkoptowy?
Jeśli kruchy, to można użyć tego : http://kulinarneprzeboje.pl/2013/08/28/przepis-na-kruche-ciasto/ (część mąki odjąć, a w zamian to dodać np. miażdżone orzechy)
Lub możesz użyć biszkoptu z tego przepisu: http://kulinarneprzeboje.pl/2013/12/15/biszkopt-rzucany-idealny/