Seromakowiec to pyszny sernik z dodatkiem masy makowej, który głównie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Z dodatkiem polewy czekoladowej smakuje wyśmienicie, więc gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na seromak.
Sero makowiec
W moim rodzinnym domu na Święta Bożego Narodzenia obowiązkowo zawsze musi pojawić się jakiś sernik. Najczęściej jest to Sernik z rosą lub Sernik krówkowy, a czasami właśnie sernik z makiem. Seromakowiec moim zdaniem jest najpyszniejszy z domową masą makową, do której wykonania gorąco zachęcam. Moim zdaniem smakuje ona lepiej niż taka masa z puszki. Dodatkowo warto, jak do każdego z resztą sernika, użyć dobrej jakości twarogu. Jeśli będziecie używać twarogu z wiaderka, to pamiętajcie, by wybierać taki o zwartej masie, a nie wodnisty.
Seromakowiec – Składniki:
Ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej – ok. 225 g
- 1/3 szklanki cukru pudru – ok. 75 g
- 150 g masła, schłodzonego
- 1 żółtko (z jajka o rozmiarze M)
- szczypta soli
Masa makowa:
- 350 g suchego maku (może być zmielony)
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 70 g rodzynków (najlepiej sułtańskie, ale mogą też być królewskie)
- 2 garście orzechów włoskich, posiekanych (ok. 55 g)
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki brązowego cukru – ok. 60 g
- 1 łyżeczka likieru Amaretto (lub dowolny, ulubiony ekstrakt, np. migdałowy, cytrynowy)
- 1 łyżka masła – ok. 20 g
- 1 białko (z jajka o rozmiarze M)
- 3 jajka rozmiar M
- 60 g cukru zwykłego (4 łyżki)
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego dobrej jakości (półtłusty lub tłusty, który powinien być 3-krotnie zmielony w maszynce do mielenia mięsa; można także użyć twarogu z wiaderka, ale przeczytaj poradę powyżej!)
- 1 szklanka cukru – ok. 210 g
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 4 jajka rozmiar M, w temperaturze pokojowej
- 1 budyń waniliowy – opak. 40 g, bez dodatku cukru
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej (min. 64 %) – lub zamienić też na mleczną, jak wolicie bardziej słodkie polewy czekoladowe
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
1 szklanka = 250 ml
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej (najlepiej wyciągnąć je z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem)
Przepis na Seromakowiec:
Przygotować kruchy spód:
- Mąkę pszenną wraz z cukrem pudrem przesiać przez sitko. Dodać pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli oraz żółtko. Szybko zagnieść na jednolite ciasto. Zrobić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. godzinę.
- Po tym czasie wyciągnąć kruche ciasto z lodówki i rozwałkować na placek. Wyłożyć nim spód blaszki o wymiarach 25 x 30 cm, którą uprzednio należy wyłożyć papierem do pieczenia. Ponakłuwać ciasto widelcem.
- Piekarnik rozgrzać do 190 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piec ciasto do lekkiego zarumienienia przez ok. 17-20 minut. Wyciągnąć blaszkę z piekarnika i odstawić na bok do ostudzenia.
Przygotować masę makową:
- Mak wsypać do miski i zalać go wrzącą wodą ponad jego powierzchnię. Przykryć talerzykiem i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W tym czasie mak musi całkowicie ostygnąć. Następnie odcisnąć go z wody (na sitku wyłożonym gazą lub przez tetrową pieluszkę). Kolejno zmielić mak dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa o małych oczkach. Maku mielonego (takiego już kupnego) nie trzeba mielić. Więc o robieni makowej masy możecie poczytać ze szczegółami tutaj: masa makowa domowa.
- Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Kolejno zlać wodę, a rodzynki osuszyć ręcznikami papierowymi.
- Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałeczki.
- Do maku dodać rodzynki, orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier Amaretto, cukier brązowy, miód i bardzo miękkie masło. Całość wymieszać na jednolitą masę.
- Białka jajek (4 sztuki) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka jajek (3 sztuki) utrzeć na za pomocą miksera na jasną masę.
- Ubite białka oraz żółtka dodać do masy makowej i wymieszać.

Przygotować masę serową:
- Białka oddzielić od żółtek. Kolejno miękkie masło utrzeć (na wysokich obrotach miksera) z cukrem i żółtkami na jasną, puszystą masę. Następne dodawać łyżka po łyżce zmielony twaróg, miksując tylko do połączenia się składników. Kolejno dodać budyń w proszku i wymieszać drewnianą łyżką.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatne wmieszać w masę serową.
Jak zrobić seromakowiec?
- Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową i dokładnie ją wyrównać. Kolejno wyłożyć masę serową i również ją wyrównać.
- Piekarnik rozgrzać do 175 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu), wstawić blaszkę z sernikiem i piec całość przez ok. 60 minut (do lekkiego zarumienienia i stężenia masy serowej). Kolejno wyłączyć piekarnk, lekko go uchylić i pozostawić sernik w środku na około 30-40 minut. Następnie wyciągnąć go na blat i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- W garnuszku podgrzać lekko śmietankę, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Taką polewą czekoladową, lekko przestudzoną, oblać sernik. Pozostawić do całkowitego ostudzenia, a następnie schować do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Czy można dać gotową masę makową z puszki?
Tak, można.
Moje ulubione ciasto Mam tylko pytanie czy jak użyję gotowanej masy serowej to też muszę na końcu dodać do niej ubite żółtko i białko?