Seromakowiec to pyszny sernik z dodatkiem masy makowej, który głównie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Z dodatkiem polewy czekoladowej smakuje wyśmienicie, więc gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na seromak.
Sero makowiec
W moim rodzinnym domu na Święta Bożego Narodzenia obowiązkowo zawsze musi pojawić się jakiś sernik. Najczęściej jest to Sernik z rosą lub Sernik krówkowy, a czasami właśnie sernik z makiem. Seromakowiec moim zdaniem jest najpyszniejszy z domową masą makową, do której wykonania gorąco zachęcam. Moim zdaniem smakuje ona lepiej niż taka masa z puszki. Dodatkowo warto, jak do każdego z resztą sernika, użyć dobrej jakości twarogu. Jeśli będziecie używać twarogu z wiaderka, to pamiętajcie, by wybierać taki o zwartej masie, a nie wodnisty.
Seromakowiec – Składniki:
Ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej – ok. 225 g
- 1/3 szklanki cukru pudru – ok. 75 g
- 150 g masła, schłodzonego
- 1 żółtko (z jajka o rozmiarze M)
- szczypta soli
Masa makowa:
- 350 g suchego maku (może być zmielony)
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 70 g rodzynków (najlepiej sułtańskie, ale mogą też być królewskie)
- 2 garście orzechów włoskich, posiekanych (ok. 55 g)
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki brązowego cukru – ok. 60 g
- 1 łyżeczka likieru Amaretto (lub dowolny, ulubiony ekstrakt, np. migdałowy, cytrynowy)
- 1 łyżka masła – ok. 20 g
- 1 białko (z jajka o rozmiarze M)
- 3 jajka rozmiar M
- 60 g cukru zwykłego (4 łyżki)
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego dobrej jakości (półtłusty lub tłusty, który powinien być 3-krotnie zmielony w maszynce do mielenia mięsa; można także użyć twarogu z wiaderka, ale przeczytaj poradę powyżej!)
- 1 szklanka cukru – ok. 210 g
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 4 jajka rozmiar M, w temperaturze pokojowej
- 1 budyń waniliowy – opak. 40 g, bez dodatku cukru
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej (min. 64 %) – lub zamienić też na mleczną, jak wolicie bardziej słodkie polewy czekoladowe
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
1 szklanka = 250 ml
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej (najlepiej wyciągnąć je z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem)
Przepis na Seromakowiec:
Przygotować kruchy spód:
- Mąkę pszenną wraz z cukrem pudrem przesiać przez sitko. Dodać pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli oraz żółtko. Szybko zagnieść na jednolite ciasto. Zrobić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. godzinę.
- Po tym czasie wyciągnąć kruche ciasto z lodówki i rozwałkować na placek. Wyłożyć nim spód blaszki o wymiarach 25 x 30 cm, którą uprzednio należy wyłożyć papierem do pieczenia. Ponakłuwać ciasto widelcem.
- Piekarnik rozgrzać do 190 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piec ciasto do lekkiego zarumienienia przez ok. 17-20 minut. Wyciągnąć blaszkę z piekarnika i odstawić na bok do ostudzenia.
Przygotować masę makową:
- Mak wsypać do miski i zalać go wrzącą wodą ponad jego powierzchnię. Przykryć talerzykiem i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W tym czasie mak musi całkowicie ostygnąć. Następnie odcisnąć go z wody (na sitku wyłożonym gazą lub przez tetrową pieluszkę). Kolejno zmielić mak dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa o małych oczkach. Maku mielonego (takiego już kupnego) nie trzeba mielić. Więc o robieni makowej masy możecie poczytać ze szczegółami tutaj: masa makowa domowa.
- Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Kolejno zlać wodę, a rodzynki osuszyć ręcznikami papierowymi.
- Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałeczki.
- Do maku dodać rodzynki, orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier Amaretto, cukier brązowy, miód i bardzo miękkie masło. Całość wymieszać na jednolitą masę.
- Białka jajek (4 sztuki) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka jajek (3 sztuki) utrzeć ze zwykłym cukrem, za pomocą miksera na jasną masę.
- Ubite białka oraz żółtka dodać do masy makowej i wymieszać.

Przygotować masę serową:
- Białka oddzielić od żółtek. Kolejno miękkie masło utrzeć (na wysokich obrotach miksera) z cukrem i żółtkami na jasną, puszystą masę. Następne dodawać łyżka po łyżce zmielony twaróg, miksując tylko do połączenia się składników. Kolejno dodać budyń w proszku i wymieszać drewnianą łyżką.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatne wmieszać w masę serową.
Jak zrobić seromakowiec?
- Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową i dokładnie ją wyrównać. Kolejno wyłożyć masę serową i również ją wyrównać.
- Piekarnik rozgrzać do 175 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu), wstawić blaszkę z sernikiem i piec całość przez ok. 60 minut (do lekkiego zarumienienia i stężenia masy serowej). Kolejno wyłączyć piekarnk, lekko go uchylić i pozostawić sernik w środku na około 30-40 minut. Następnie wyciągnąć go na blat i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- W garnuszku podgrzać lekko śmietankę, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Taką polewą czekoladową, lekko przestudzoną, oblać sernik. Pozostawić do całkowitego ostudzenia, a następnie schować do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Ciasto przepycha zawsze wychodzi raz spróbowane zostaje na stałe
Bardzo, bardzo dobry przepis, wychodzi świetne ciasto. Dziękuję.
Czy można upiec z serkiem Philadelphia ?
Pieklłam dziękuję bardzo :-) wyszło super polecam wszystkim pozdrawiam serdecznie
Czy nie trzeba podpisać masy makowe? Całość pięć tylko 60 min? Starczy?
Czy nie trzeba podpiec masy makowej? Wystarczy tylko 60 min na całość?
Nie trzeba podpiekać.
Super ciasto, wyszło idealne, najlepsze na drugi dzień:)
Nie trzeba proszku do pieczenia w spodzie?
W masie makowej jest 4 łyżki cukru brązowego które dodajemy do maku, a kolejne 4 łyżki cukru gdzie dodajemy?
Cukier zwykły utrzeć z żółtkami.
Seromakoeiec przepyszny,wyszedł super,polecam.
Witam, a jakie wymiary blaszki?
Punkt 2 wykonania “Wyłożyć nim spód blaszki o wymiarach 25 x 30 cm” :)
A można zrobić aby masę serowa dać na spód a makową na górę ?
Czy musi być cukier brązowy?
Nie musi.
A czy może być masa makowa z puszki?
Witam.
W firmie o jakich wymiarach pieczony był ten seromakowiec?
O mnnnniam. Dostałam ślinotoku
Czy można użyć gotowej masy makowej?
Czy do gotowej masy makowej trzeba coś jeszcze dodać ?
Tak, białka i jajka
Ja mam puszkę masy makowej. Może być czy raczej nie?
Smaczniejszy z makiem domowej roboty, jak czas nie pozwala można mak zemleć w młynku. Ostatni raz robiłam z maku z puszki. Jednak nie polecam zdecydowanie traci na wartości i smakowitości.
Czy można dać gotową masę makową z puszki?
Tak, można.
Moje ulubione ciasto Mam tylko pytanie czy jak użyję gotowanej masy serowej to też muszę na końcu dodać do niej ubite żółtko i białko?
Żółtka ubija się razem z cukrem i miesza z masą serową natomiast białka ubija się na końcu i delikatnie się miesza z masą serową