To danie na pewno znacie z niejednej restauracji. Nie znam chyba osoby, która by nie zachwycała się tym daniem. Tak! To Shoarma z kurczaka, którą spokojnie możecie przygotować w domu i cieszyć się jej rewelacyjnym smakiem! Gorąco polecam!
Shoarma z kurczaka – Składniki:
Shoarma – Składniki:
- ok. 800 g mięsa z kurczaka (filety z piersi lub filety z udek) – u mnie 3 średnie pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
- 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 2 płaskie łyżeczki kurkumy w proszku
- 2 płaskie łyżeczki czosnku suszonego
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 5 łyżek oleju
Składniki na sos:
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego
- 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta soli
Shoarma z kurczaka – Dodatki:
- kapusta pekińska lub sałata lodowa
- pomidory
- ogórek zielony
- cebula czerwona
- natka pietruszki
- frytki

Przepis na Shoarmę z kurczaka:
- Mięso z kurczaka pokroić w kostkę lub w śreniej grubości paski. Wrzucić mięso do miski, dodać przyprawy oraz olej, dokładnie wymieszać, by kurczak całkowicie otoczył się w przyprawach. Odstawić na kilka godzin do lodówki, by mięso się dokładnie zamarynowało. Około jedną godzinę przed smażeniem wyciągnąć mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej.
- Rozgrzać suchą patelnię i wrzucić na nią zamarynowane w oleju mięso. Smażyć na dużym ogniu i dopiero po 2-3 minutach (gdy mięso już się ładnie zarumieni z jednej strony) można je przemieszać. Smażyć jeszcze kilka minut i co jakiś czas przemieszać, by mięso zarumieniło się z każdej strony i usmażyło w środku. Nie smażyć zbyt długo, by mięso się nie wysuszyło. Również nie należy mieszać go zbyt często, by nie puściło soków. Patelnia również musi być odpowiednio duża, by mięsko ładnie się smażyło, a nie gotowało.
- Przygotować sos: w tym celu do miseczki wrzucić jogurt naturalny, gęstą kwaśną śmietanę 18% oraz przeciśnięte przez praskę (lub starte na tarce o małych oczkach) ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać na jednolity sos i schłodzić go w lodówce.
- Usmażyć domowe frytki.
- Na koniec przygotować surówkę: sałatę poszarpać na mniejsze kawałki, ogórki pokroić na plasterki, pomidory pokroić na półplasterki, a cebulę obrać z łupinek i pokroić w cienkie piórka.
- Usmażonego kurczaka przełożyć na talerze. Obok poukładać frytki i porcję warzyw na surówkę. Polać wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego!
Polecam także inne moje przepisy jak np. sałatka Gyros oraz Kapsalon – wypróbujcie je koniecznie! :)
