Skrzydełka w miodzie – czyli pyszne skrzydełka z grilla. Jeśli zaś najdzie Was na nie ochota poza sezonem grillowym, to spokojnie możecie je upiec w piekarniku. Gorąco polecam ten przepis!
Skrzydełka w miodzie przepis
Skrzydełka z miodem to pyszna propozycja na grilla. Przepis mam od mojej Mamy, która takie skrzydełka na grilla przygotowywała odkąd pamiętam. Dzięki słodkiej marynacie z miodu i ketchupu nie znam osoby, której by one nie zasmakowały. Każdy zajada je ze smakiem i prosi o dokładkę. Część sosu miodowo-ketchupowego wykorzystywana jest jako marynata do skrzydełek, a reszta, która zostaje wykorzystywana jest do polewania mięsa już po upieczeniu. Niektórzy mówią na nie skrzydełka w miodzie, inni skrzydełka w sosie sojowym, więc jakbyście szukali przepisu, to pamiętajcie, że to jedno i to samo danie.
Pamiętajcie również, by skrzydła z kurczaka wcześniej chwilę obgotować, bo takie surowe wrzucone na grilla zbyt długo się będą piekły, co może skutkować tym, że skórka mocno się przypali, gdy mięso będzie wciąż niedopieczone w środku.
Składniki:
- 10 skrzydełek z kurczaka (średniej wielkości)
- woda + sól do gotowania skrzydełek
Marynata do skrzydełek z grilla:
- 3/4 szklanki ketchupu łagodnego*
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pół łyżeczki czosnku suszonego
*szklanka o pojemności 250 ml
PS. Ketchupy różnych firm różnią się w smaku, więc w zależności od użytego ketchupu można dać więcej lub mniej miodu i sosu sojowego do smaku.
Przepis na skrzydełka w miodzie:
- Rozgrzać grilla.
- Przygotować mięso. Oczyścić je jeśli jest taka konieczność (np. pozostałe pióra). Również można odciąć lotkę – czyli tę końcową część skrzydła, którą stanowią same chrząstki i skóra. Wedle uznania można skrzydełka pozostawić w całości, licząc się z tym, że lotki trochę bardziej się przypieką (ale ich i tak nie zjadamy; jedynie mogą psuć efekt wizualny dania).
- Skrzydełka wrzucić do garnka, zalać wodą i posolić. Na dość dużym gazie doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień na mały i gotować skrzydełka przez ok. 10 minut.
- Po ugotowaniu odsączyć je na sitku i lekko osuszyć za pomocą ręczników papierowych.
- Kolejno wymieszać ze sobą składniki na marynatę, czyli ketchup, miód, sos sojowy i czosnek suszony.
- Skrzydełka najlepiej kłaść na ruszt grilla jeszcze ciepłe (po ugotowaniu) i koniecznie na wyższym poziomie grilla. Najpierw poukładać je na ruszcie, następnie polać częścią marynaty i obrócić, by najpierw piekły się od strony posmarowanej marynatą. Po zarumienieniu spodu skrzydełek posmarować również ich górę marynatą i obrócić na drugą stronę, by ta również się zarumieniła. Podczas grillowania skrzydełka z kurczaka kilkukrotnie obracam i smaruję marynatą.
- Grillować skrzydełka do czasu aż mięso w środku będzie idealnie soczyste (musi być miękkie, nie gumowe). Gdyby skórka za mocno się przypiekała, to można skrzydełka później grillować na tacce aluminiowej.
- Gotowe skrzydełka z grilla przełożyć na talerze i podawać polane pozostałą marynatą ketchupowo-miodową. Smacznego!
Polecam również zajrzeć do zakładki: sałatka na grilla. Znajdziecie tak nie tylko przepisy na sałatki do grilla, ale także surówki, więc gorąco zachęcam do przejrzenia tejże strony w poszukiwaniu grillowych inspiracji.