skrzydełka z kalafioraskrzydełka z kalafiora

Skrzydełka z kalafiora


Skrzydełka z kalafiora to pyszna propozycja na przekąskę! Super się sprawdzi jako danie na imprezę, ale można je podawać także na obiad, np. w towarzystwie frytek i ulubionych sosów. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!


Skrzydełka z kalafiora przepis

Skrzydełka w pikantnej panierce zna chyba każdy, więc jeśli macie ochotę na taką domową wersję bez mięsa, to gorąco polecam ten przepis. Jest on bardzo podobny do mojego przepisu na skrzydełka w ketchupie i miodzie na grilla, wiec jeśli tamten przepis przypadł Wam to gustu, to ten pokochacie równie mocno :) Takie skrzydełka z kalafiora super smakują w towarzystwie sosy ketchupowo-miodowego lub z dodatkiem sosu czosnkowego. Najlepiej smakują lekko ciepłe, ale można także serwować je na zimno. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by tuż przed imprezą je podgrzać :) Wtedy to polecam najpierw opiec je w cieście, a tuż przed przyjściem gości wstawić je do piekarnika polane sosem z ketchupu i miodu.

Skrzydełka z kalafiora – Składniki:

  • 1 średni kalafior – ok. 1 kg (po pozbawieniu głąba i liści zostaje około 660 g różyczek)
  • 1 szklanka mąki pszennej – ok. 150 g
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Składniki na sos:

  • 4 czubate łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 czubata łyżka miodu
  • szczypta chilli



Przepis na skrzydełka z kalafiora:

  1. Do miski wrzucić mąkę pszenną, mleko, wodę, paprykę słodką, sól oraz czosnek suszony. Dokładnie wymieszać całość, by powstało średnio gęste ciasto naleśnikowe.
  2. Piekarnik rozgrzać do 225 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).
  3. Kalafiora umyć, pozbawić liści i twardego głąbu, a następnie podzielić go na różyczki.
  4. Osuszone różyczki kalafiora wrzucić do pudełka, zalać ciastem naleśnikowym. Każdą różyczkę dokładnie obtoczyć w cieście, a następnie poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec kalafior przez ok. 25 minut (w tym czasie powinien znacznie zmięknąć – można to sprawdzić nakłuwając największą różyczkę widelcem). Jeśli kalafior byłby nadal mocno twardy to należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut (ale nie za długo, bo jeszcze będzie II etap pieczenia tegoż warzywa).
  6. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z piekarnika (pozostawić go włączony). W kubku wymieszać ze sobą 4 czubate łyżki pikantnego ketchupu z 1 czubatą łyżką miodu oraz szczyptą chilli. Tak przygotowanym sosem oblać każdą różyczkę kalafiora. Wstawić blaszkę ponownie do piekarnika i piec całość przez około 5 minut aż sos się zapiecze (na ostatnią minutę pieczenia włączyć termoobieg).
  7. Podawać z dodatkową porcją sosu ketchupowo-miodowego lub z sosem czosnkowym. Smacznego!

Jeśli lubicie kalafior, to może zainteresują Was też takie moje przepisy jak: zupa kalafiorowa oraz kotlety z kalafiora.

skrzydełka z kalafiora przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Skrzydełka z kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.