Skrzydełka z kalafiora to pyszna propozycja na przekąskę! Super się sprawdzi jako danie na imprezę, ale można je podawać także na obiad, np. w towarzystwie frytek i ulubionych sosów. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Skrzydełka z kalafiora przepis
Skrzydełka w pikantnej panierce zna chyba każdy, więc jeśli macie ochotę na taką domową wersję bez mięsa, to gorąco polecam ten przepis. Jest on bardzo podobny do mojego przepisu na skrzydełka w ketchupie i miodzie na grilla, wiec jeśli tamten przepis przypadł Wam to gustu, to ten pokochacie równie mocno :) Takie skrzydełka z kalafiora super smakują w towarzystwie sosy ketchupowo-miodowego lub z dodatkiem sosu czosnkowego. Najlepiej smakują lekko ciepłe, ale można także serwować je na zimno. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by tuż przed imprezą je podgrzać :) Wtedy to polecam najpierw opiec je w cieście, a tuż przed przyjściem gości wstawić je do piekarnika polane sosem z ketchupu i miodu.
Skrzydełka z kalafiora – Składniki:
- 1 średni kalafior – ok. 1 kg (po pozbawieniu głąba i liści zostaje około 660 g różyczek)
- 1 szklanka mąki pszennej – ok. 150 g
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Składniki na sos:
- 4 czubate łyżki ketchupu pikantnego
- 1 czubata łyżka miodu
- szczypta chilli
Przepis na skrzydełka z kalafiora:
- Do miski wrzucić mąkę pszenną, mleko, wodę, paprykę słodką, sól oraz czosnek suszony. Dokładnie wymieszać całość, by powstało średnio gęste ciasto naleśnikowe.
- Piekarnik rozgrzać do 225 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).
- Kalafiora umyć, pozbawić liści i twardego głąbu, a następnie podzielić go na różyczki.
- Osuszone różyczki kalafiora wrzucić do pudełka, zalać ciastem naleśnikowym. Każdą różyczkę dokładnie obtoczyć w cieście, a następnie poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić blaszkę do piekarnika i piec kalafior przez ok. 25 minut (w tym czasie powinien znacznie zmięknąć – można to sprawdzić nakłuwając największą różyczkę widelcem). Jeśli kalafior byłby nadal mocno twardy to należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut (ale nie za długo, bo jeszcze będzie II etap pieczenia tegoż warzywa).
- Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z piekarnika (pozostawić go włączony). W kubku wymieszać ze sobą 4 czubate łyżki pikantnego ketchupu z 1 czubatą łyżką miodu oraz szczyptą chilli. Tak przygotowanym sosem oblać każdą różyczkę kalafiora. Wstawić blaszkę ponownie do piekarnika i piec całość przez około 5 minut aż sos się zapiecze (na ostatnią minutę pieczenia włączyć termoobieg).
- Podawać z dodatkową porcją sosu ketchupowo-miodowego lub z sosem czosnkowym. Smacznego!
Jeśli lubicie kalafior, to może zainteresują Was też takie moje przepisy jak: zupa kalafiorowa oraz kotlety z kalafiora.
a jak jestem niestety zacofana i mam piekarnik gazowy to ile i w jakiej temperaturze piec?
Wygląda bardzo apetycznie, napewno wypróbujemy!
Smaczny pomysł na kalafior :)