śledź po francusku

Śledź po francusku


Śledź po francusku to pyszne filety śledziowe w sosie majonezowo-musztardowym, które super się sprawdzają jako danie na Święta oraz Sylwestra. U nas obowiązkowo także na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, bo każdy je uwielbia.

Śledź po francusku przepis

Na moim blogu kulinarnym znajdziecie mnóstwo przepisów na śledzie, bo jak już pewnie zauważyliście jestem ich wielką wielbicielką. Co jakiś czas staram się je przygotować w odmienny sposób. Były już śledzie w majonezie, więc teraz czas na małą modyfikację i zaprezentowanie Wam mojego kolejnego ulubionego przepisu, czyli śledzi po francusku. Do ich przygotowania koniecznie należy użyć musztardy francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy.

Jeśli chodzi jeszcze o inne propozycje na Święta, czy Sylwestra, to gorąco zachęcam do wypróbowania takich moich przepisów jak śledzie pod pierzynką oraz śledzie w oleju. W komentarzach zaś dajcie znać, jakie są Wasze ulubione śledziowe przepisy, bo być może zainspirujecie mnie nowymi smakami :)

Śledź po francusku – Składniki:

  • 3-4 solone filety śledziowe a’la Matjas w oleju (lub zwykłe, ale te w oleju są mniej słone, więc szybciej je się wymacza z nadmiaru soli)
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 mała czerwona cebula lub zwykła (w zależności, którą bardziej lubicie)
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (można pominąć i zastąpić go majonezem lub np. gęstą kwaśną śmietaną)
  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • pół łyżeczki cukru do smaku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

sledzie po francusku przepis

Przepis na śledzie po francusku:

  1. Śledzie odsączyć z oleju, włożyć do pudełka, zalać zimną wodą i odstawić na około godzinę, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Posmakować je po tym czasie i jeśli dalej są za słone, to wymienić wodę i moczyć je dalej tak długo aż ich słoność będzie odpowiednia. Wymoczone śledzie osuszyć za pomocą kuchennych ręczników papierowych. Pokroić filety śledziowe na mniejsze kawałki o szerokości ok. 2-3 cm.
  2. Cebulę obrać, a następnie pokroić w piórka lub kosteczkę (wedle uznania). Przełożyć do miseczki, delikatnie posolić, dodać cukier, wymieszać i odstawić całość na około 10-15 minut, by cebula nieco zmiękła.
  3. Ogórki kiszone pokroić w bardzo małą kosteczkę, najlepiej taką o boku nie większym niż 0,5 cm.
  4. Do osobnej miseczki wrzucić majonez, dodać jogurt naturalny (lub kolejne łyżki majonezu lub śmietanę) oraz musztardę francuską. Całość dokładnie wymieszać. Posmakować i doprawić jeszcze do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Należy pamiętać jednak o tym, by nie dawać za dużo soli, bo śledzie są dość slone same w sobie.
  5. Do miseczki wrzucić pokrojone śledzie, dodać cebulę, ogórki kiszone oraz sos majonezowo-musztardowy. Wymieszać.
  6. Schować miseczkę ze śledziami do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Smacznego!

Śledzie po francusku można przechowywać w lodówce do 7 dni, więc jeśli szukacie przepisów, które można przygotować na kilka dni przed świętami, to ten przepis właśnie do takich należy.

śledzie po francusku z musztarda

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Śledź po francusku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.