sledz po japonsku

Śledź po japońsku


Śledź po japońsku – to tradycyjna przekąska imprezowo-świąteczna, bardzo popularna w czasach PRL’u. Robi się go szybko, więc stanowi też super przekąskę na kolację.


Śledzie po japońsku przepis

Tradycyjny śledź po japońsku to chyba jedna z najbardziej popularnych imprezowych przekąsek, jeszcze w czasach PRL’u. Najważniejsze w tym daniu jest to, by dokładnie wymoczyć matjasy, ponieważ jako dodatek figurują tu także ogórki kiszone, które również są dość słone. Tak więc, by danie nie było zbyt mocno słonawe, należy dokładnie wymoczyć śledzie a’la Matjas. Jeśli użyjecie takich w oleju, to z reguły po 1,5 h moczenia mają już odpowiednią słoność.

W naszym domu śledź po japońsku pojawia się głównie na Boże Narodzenie oraz na Sylwestra, aczkolwiek czasami zdarza mi się go zrobić po prostu na zwykła kolację. W moim rodzinnym przepisie jest to śledź po japońsku z groszkiem. Niektórzy go w ogóle nie dodają. Zamiast groszku konserwowego można użyć mrożonego zielonego groszku. Mi jednak bardziej smakuje wersja konserwowa. Są też wersje, gdzie zamiast groszku dodaje się jabłko lub te dwa składniki występują razem.

Cebula do śledzi po japońsku może być zarówno biała, jak i czerwona. Ja jednak preferuję w tej sałatce dodatek czerwonej cebulki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić ja na zwykłą cebulę.

Poniższa wersja to śledź po japońsku zawijany, ale równie dobrze można śledzie pokroić na paseczki i wyłożyć je na sałatce z cebuli i ogórków, a na samym wierzchu poukładać jajka w majonezie.
sledz po japonsku przepis

Śledź po japońsku – Składniki:

  • 2 filety śledziowe ala Matjas w oleju – ok. 170 g
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 czubate łyżki groszku konserwowego – 30 g
  • 1/2 małej cebuli czerwonej – ok. 25 g
  • 2 średnie ogórki kiszone – 80 g
  • 2 łyżki majonezu do sałatki + 4 łyżeczki majonezu do ozdobienia jajek
  • 1 płaska łyżeczka musztardy delikatesowej
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • natka pietruszki/koperek do dekoracji

śledzie na sałatce

Przepis na śledź po japońsku:

  1. Śledzie odsączyć z oleju. Następnie wrzucić do pudełeczka, zalać zimną wodą i odstawić na ok. 1,5 h, by śledzie wymoczyły się z nadmiaru soli. Przy tradycyjnych matjasach (nie w oleju) moczenie należy wydłużyć nawet do 4 godzin, w międzyczasie kilkukrotnie wymieniając wodę. Po tym czasie posmakować śledzie, czy są odpowiednio słone i podjąć decyzję, czy należy dalej je moczyć w świeżo nalanej zimnej wodzie. Śledzie o odpowiedniej słoności osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie każdy filet przekroić wzdłuż na pół, tworząc podłużne paseczki, jak na załączonym wyżej zdjęciu.
  2. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, a następnie przekroić na połówki. O gotowaniu jajek możecie szczegółowo poczytać tutaj: jak ugotować jajko na twardo, by było idealne?
  3. Ogórki kiszone odsączyć z zalewy, pokroić w niewielką kostkę, najlepiej taką o boku nie większym niż 0,5 cm.
  4. Groszek konserwowy również odsączyć z zalewy. Odmierzyć 2 lekko czubate łyżki.
  5. Cebulę obrać z łupinek, a następnie posiekać w małą kosteczkę.
  6. Do jednej miseczki wrzucić pokrojone ogórki, cebulę oraz groszek konserwowy. Dodać musztardę, majonez oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę wyłożyć płasko na półmisku.
  7. Każdą połówkę jajka owinąć plasterkiem śledzia i ułożyć na sałatce na półmisku.
  8. Dodatkowo na każdej połówce jajka zrobić kleks z majonezu (po 1 małej łyżeczce na 1 połówkę jajka) i oprószyć delikatnie słodką papryką mieloną do smaku. Całość ozdobić koperkiem lub natką pietruszki. Można zajadać od razu. Smacznego!


UWAGA!
Przypominam, że jajka nie muszą być zawijane w śledzia – można spokojnie go pokroić na plasterki, tak jak to opisałam we wstępie wpisu. Na moich zdjęciach znajdziecie wersję na śledzia po japońsku zawijanego, gdyż właśnie w ten sposób był najczęściej serwowany w czasach PRL’u i robił prawdziwą furorę!
Niektórzy pewnie stwierdzą, że mają inny przepis na śledzi po japońsku. Taka jest prawda, że z nim jest podobna historia jak z sałatką jarzynową. Ile domów – tyle przepisów. Bazą wszystkich są śledzie ala matjas, jajka ugotowane na twardo oraz majonez. Zamiennie stosowane są ogórki kiszone z konserwowymi, a czasami dodawane jest nawet jabłko. Jaka wersja króluje w Waszych domach? Dajcie znać!

tradycyjne sledzie po japonsku

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.