śledź po węgiersku
Przepisy na Boże Narodzenie Ryby Śledzie

Śledź po węgiersku

Kuchnia : Węgierska | Czas przygotowania : 20 minut | Porcje : 4 porcje

Śledź po węgiersku – to propozycja na rybkę z dodatkiem pieczarek i papryki, zanurzoną w pysznym sosie pomidorowym. Jeśli szukacie czegoś nowego do wypróbowania na Święta Bożego Narodzenia lub na Sylwestra, to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na śledzie po węgiersku.


Śledź po węgiersku – Składniki:

  • 3 filety śledziowe a’la matias w oleju
  • 1 średnia cebula – ok. 120 g
  • ok. 200 g pieczarek
  • 1 średnia czerwona papryka – ok. 220 g
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta chili w proszku do smaku
  • pół łyżeczki cukru do smaku
  • 5 łyżek octu spirytusowego 10%
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku

śledzie po węgiersku

Przepis na śledzie po węgiersku:

  1. Filety śledziowe ala Matjas włożyć do pojemnika, zalać wodą i odstawić na ok. 1,5 godziny, by się wymoczyły z nadmiaru soli. Po tym czasie posmakować  śledzie i zobaczyć, czy są odpowiednio słone. Jeśli nadal są za mocno słone, to moczyć dalej w świeżej wodzie. Wymoczone śledzie osuszyć za pomocą ręczników papierowych,  a następnie pokroić na mniejsze kawałki (u mnie paseczki o szerokości ok. 1,5-2 cm).
  2. Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w piórka.
  3. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w nie za duże paseczki.
  4. Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: pieczarki myć czy obierać?), pokroić w plasterki.
  5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć na niedużym ogniu przez około 3-4 minuty aż cebula delikatnie się zeszkli. Kolejno dodać pokrojone pieczarki i smażyć do czasu aż grzyby puszczą wodę. Kolejno wrzucić na patelnię pokrojoną paprykę, całość wymieszać i dusić przez 2 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, wodę, ocet spirytusowy oraz cukier do smaku. Doprawić słodką oraz ostrą papryką (chilli) do smaku. Wymieszać ponownie. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ściągnąć patelnię z palnika i odstawić sos do ostygnięcia.
  6. Do ostudzonego sosu dodać pokrojone śledzie i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przełożyć całe danie do słoika i zamknąć. Schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc lub całą dobę, by smaki odpowiednio się przegryzły. Smacznego!

Polecam również wypróbować przepis na: śledzie w oleju.

Śledzie po węgiersku przepis

Do tego przepisu na śledzie w sosie węgierskim zamiast Matjasów w oleju można użyć klasycznych, ale należy pamiętać, że wymagają one dłuższego czasu moczenia. Z reguły klasyczne Matjasy moczę około 4 godzin, by pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie po węgiersku warto przygotować 1-2 dni wcześniej niż mają być podane, dzięki temu wszystkie smaki zdążą się przegryźć.

śledź po węgiersku przepis

4.4 / 5 ( 14 głosów )

3 thoughts on “Śledź po węgiersku”

  1. Robię bardzo podobne śledzie na Wigilię, tylko bez papryki. Zdaje się, że przepis z którego korzystam nazywa się “śledzie po góralsku”. Zresztą mniejsza o nazwę. Spróbuję następnym razem dodać paprykę, smak powinien być w porządku przez ten dodatek. W moim przepisie dodaję też bardzo dużo świeżej posiekanej natki pietruszki, nadaje to dobry melanż smakowy. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.