Śledź po węgiersku – to propozycja na rybkę z dodatkiem pieczarek i papryki, zanurzoną w pysznym sosie pomidorowym. Jeśli szukacie czegoś nowego do wypróbowania na Święta Bożego Narodzenia lub na Sylwestra, to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na śledzie po węgiersku.
Śledź po węgiersku – Składniki:
- 3 filety śledziowe a’la matias w oleju
- 1 średnia cebula – ok. 120 g
- ok. 200 g pieczarek
- 1 średnia czerwona papryka – ok. 220 g
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta chili w proszku do smaku
- pół łyżeczki cukru do smaku
- 5 łyżek octu spirytusowego 10%
- 6 łyżek wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
Przepis na śledzie po węgiersku:
- Filety śledziowe ala Matjas włożyć do pojemnika, zalać wodą i odstawić na ok. 1,5 godziny, by się wymoczyły z nadmiaru soli. Po tym czasie posmakować śledzie i zobaczyć, czy są odpowiednio słone. Jeśli nadal są za mocno słone, to moczyć dalej w świeżej wodzie. Wymoczone śledzie osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić na mniejsze kawałki (u mnie paseczki o szerokości ok. 1,5-2 cm).
- Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w piórka.
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w nie za duże paseczki.
- Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: pieczarki myć czy obierać?), pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć na niedużym ogniu przez około 3-4 minuty aż cebula delikatnie się zeszkli. Kolejno dodać pokrojone pieczarki i smażyć do czasu aż grzyby puszczą wodę. Kolejno wrzucić na patelnię pokrojoną paprykę, całość wymieszać i dusić przez 2 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, wodę, ocet spirytusowy oraz cukier do smaku. Doprawić słodką oraz ostrą papryką (chilli) do smaku. Wymieszać ponownie. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ściągnąć patelnię z palnika i odstawić sos do ostygnięcia.
- Do ostudzonego sosu dodać pokrojone śledzie i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przełożyć całe danie do słoika i zamknąć. Schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc lub całą dobę, by smaki odpowiednio się przegryzły. Smacznego!
Polecam również wypróbować przepis na: śledzie w oleju.
Śledzie po węgiersku przepis
Do tego przepisu na śledzie w sosie węgierskim zamiast Matjasów w oleju można użyć klasycznych, ale należy pamiętać, że wymagają one dłuższego czasu moczenia. Z reguły klasyczne Matjasy moczę około 4 godzin, by pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie po węgiersku warto przygotować 1-2 dni wcześniej niż mają być podane, dzięki temu wszystkie smaki zdążą się przegryźć.
Robię bardzo podobne śledzie na Wigilię, tylko bez papryki. Zdaje się, że przepis z którego korzystam nazywa się “śledzie po góralsku”. Zresztą mniejsza o nazwę. Spróbuję następnym razem dodać paprykę, smak powinien być w porządku przez ten dodatek. W moim przepisie dodaję też bardzo dużo świeżej posiekanej natki pietruszki, nadaje to dobry melanż smakowy. Pozdrawiam!
Super ,napewno wyprubuje
Pychota, zapiszę przepis i mam nadzieję wypróbować. :)