Śledzie marynowane w occie – powiem skromnie – te z tego przepisu są REWELACYJNE! Nie za słodkie, nie za kwaśne! No IDEALNE! :)
Polecam je nie tylko jako przepis na Wigilię, czy Boże Narodzenie, ale także na Sylwestra lub inną imprezę :) Poza tym stanowią również świetną bazę do innych śledzi – można je wykorzystać do sałatek, koreczków lub innych imprezowych przekąsek. Również świetnie smakują jako dodatek do pieczywa na śniadanie, czy kolację. Czasami również zamiast zwykłych matjasów lubię je dodać do śledzi w śmietanie na obiad, by ich smak był nieco słodko-kwaśny.
Śledzie marynowane w occie są delikatniejszą wersją w porównaniu do opiekanych śledzi w zalewie octowej. Można je spożywać już po 24 godzinach od przygotowania, ale smaczniejsze są po dwóch dniach. Może je przechowywać w lodówce do ok. 2 tygodni.
Śledzie marynowane w occie – Składniki:
Składniki na śledzie:
- 460 g filetów śledziowych solonych a’la Matjas – ok. 4-5 filetów
- 2 szklanki mleka (lub wody) do wymoczenia śledzi
Składniki na zalewę:
- pół szklanki octu spirytusowego – 125 ml
- 1,5 szklanki wody – 375 ml
- 2 średnie cebule – ok 140 g
- 2 łyżeczki cukru
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- 1 liść laurowy
- pół łyżeczki soli
*szklanka o pojemności 250 ml
Przepis na śledzie marynowane w occie:
- Śledzie wymoczyć w mleku (są wtedy wyjątkowo kruche i smaczne) lub ewentualnie w zimnej wodzie przez 5-6 godzin (a najlepiej przez całą noc), aby pozbyć się nadmiaru soli (najlepiej posmakować kawałek ryby i ocenić, czy taki poziom soli nam odpowiada – jeśli nadal są za słone, to przepłukać je kilka razy w zimnej wodzie). Niektórzy moczą matjasy maksymalnie 2 godziny, aczkolwiek do śledzi marynowanych wolę pozbyć się większości soli z ryb (dlatego moczę je zdecydowanie dłużej), by potem dosolić do swojego smaku zalewę.
- Przygotować zalewę. Do garnka wlać 1,5 szklanki wody, pół szklanki octu, 2 łyżeczki cukru, 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy i pół łyżeczki soli. Doprowadzić zalewę do wrzenia, a następnie gotować przez 5 minut. Wyłączyć palnik i pozostawić zalewę do ostudzenia.
- Wymoczone i osuszone śledzie pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. Zalać wrzątkiem. Pozostawić na 2 minuty. Odsączyć.
- Na dno dużego słoika wykładać kolejno: warstwę cebuli, na to warstwę śledzi i tak na przemian. Na wierzchu powinna być ostatnia warstwa wykonana z cebuli. Zalać śledzie marynatą (powinny być całe zakryte płynem). Słoik szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki.
- Można je jeść po 24 godzinach, a najlepsze są po 2 dniach marynowania :) Smacznego!
Niestety brak informacji o jakiej mocy ocet nalezy uzyc