Śledzie po chłopsku

Śledzie po chłopsku

Śledzie – jedni je uwielbiają, drudzy nienawidzą ;) Ja należę zdecydowanie do tych, którzy śledzie mogliby jeść i jeść, zmieniając tylko formę ich podania :) Tak więc na Święta Bożego Narodzenia, czy też Sylwestra, nie może ich u mnie zabraknąć :) Często także w ciągu roku pokuszę się o sałatkę śledziową, czy śledzie opiekane w zalewie octowej. Więc gdy tylko ostatnio w oczy rzucił mi się ten przepis, wiedziałam, że muszę je koniecznie wypróbować :) Inspirację do nich znalazłam na stronie Mniam mniam.

Śledzie po chłopsku tak mi zasmakowały, że na pewno przygotuję je także na Wigilię lub podam w święta Bożego Narodzenia jako jeden z posiłków na kolację. Jeśli też lubicie śledzie jak ja, to powinniście koniecznie zapisać sobie ten przepis :)

Śledzie po chłopsku przypominają nieco sałatkę ziemniaczaną wzbogaconą właśnie o tę rybkę.  Są znakomite, a do tego proste w wykonaniu.


Śledzie po chłopsku – Składniki:

  • 4-5 filetów śledziowych solonych a’la Matjas w oleju – ok. 460 g po odsączeniu z oleju
  • 3 średnie ziemniaki – ok. 400 g
  • 2 jajka
  • 4 małe ogórki kiszone – ok. 140 g
  • 1 pęczek cebuli dymki ze szczypiorem (3 małe cebulki – razem ok. 55g + szczypior – ok. 15g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • kilka gałązek koperku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku (opcjonalnie – z reguły śledzie są dość słone)
  • 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie

Śledzie z ziemniakami, jajkiem i ogórkiem kiszonym

Przepis na śledzie po chłopsku:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić, ostudzić, a następnie obrać i pokroić w kostkę.
  2. Jajka ugotować na twardo – ok. 8 minut od zagotowania wody (zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo?). Jajka ostudzić, a następnie obrać i pokroić w kosteczkę.
  3. Ogórki kiszone pokroić w cienkie plasterki.
  4. Cebulkę dymkę umyć, pokroić w piórka, a jej szczypior posiekać.
  5. Koperek drobno posiekać.
  6. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać (bądź zetrzeć na tarce o małych oczkach).
  7. Śledzie odsączyć z nadmiaru oleju. Jeśli są za słone, to przepłukać je kilka razy w zimnej wodzie, a następnie osuszyć. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 1-1,5 cm.
  8. Do większej miski przełożyć śledzie, pokrojone jajka, ziemniaki, ogórki, cebulę oraz koperek i szczypiorek. Majonez dokładnie wymieszać ze śmietaną i czosnkiem, dodać do powyższych składników i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem (i ewentualnie solą). Wedle uznania można jeszcze do smaku skropić sałatkę 1 łyżką soku z cytryny. Smacznego!

Pyszny sledź z kiszonym ogórkiem, ziemniakami, jajkiem i dodatkiem majonezu

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Śledzie po chłopsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.