Te śledzie po cygańsku to jedne z ulubionych świątecznych śledzi mojego Męża. Są wyraziste w smaku dzięki dodatkowi ogórków konserwowych. Do tego zeszklona cebulka i sos na bazie pikantnego ketchupu – więc musi zasmakować każdemu! Gorąco polecam ten przepis jako przystawkę na Święta bądź na Sylwestra.
Śledzie po cygańsku – Składniki:
- 350 g filetów śledziowych solonych ala Matjas (4-5 średnich filetów, waga już po odsączeniu; u mnie Matjas w oleju – są one nieco mniej słone i wymagają krótszego czasu moczenia)
- 1 duża biała cebula – ok. 175 g
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 średnie ogórki konserwowe – ok. 175 g
- 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej
- 4/5 szklanki* ketchupu pikantnego – ok. 240 g
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki cukru zwykłego
- szczypta papryki ostrej
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
*szklanka o pojemności 250 ml

Przepis na śledzie po cygańsku:
- Śledzie opłukać pod bieżącą zimną wodą, następnie włożyć je do pojemnika i zalać zimną wodą, by się wymoczyły z nadmiary soli. Z reguły przy śledziach ala Matjas w oleju wystarczą 1-2 godziny. Po około 60 minutach warto posmakować śledzie i ewentualnie wymienić wodę na świeżą, jeśli śledzie nadal są mocno słone. Po jakimś czasie znów je posmakować i zdecydować czy taka słoność jest odpowiednia. Śledzi nie należy moczyć za długo, ponieważ staną się zbyt mdłe. Po wymoczeniu wyciągnąć śledzie z wody i osuszyć papierkowymi ręcznikami. Następnie każdy filet pokroić na mniejsze kawałki (u mnie są to ok. 2 cm paseczki).
- Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, a następnie pokroić w grubsze piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, lekko oprószyć ja solą i smażyć cebulę na małym ogniu do czasu aż zmięknie i się zeszkli. Kolejno dorzucić ketchup, musztardę, paprykę ostrą, paprykę słodką, cukier oraz pieprz do smaku. Wymieszać. Wyłączyć palnik i zostawić sos do lekkiego ostudzenia.
- Do letniego sosu dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę oraz pokrojone na plasterki śledzie. Wymieszać. Przełożyć do czystego słoika i szczelnie zamknąć.
- Tak przygotowane śledzie wstawić do lodówki na kilka godzin, aby przegryzły się. Najlepiej smakują po minimum dobie “przegryzania się”. Podawać np. ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Polecam również wypróbować przepis na: śledzie z żurawiną.
