śledzie po cygańsku
Przekąski Przekąski na imprezę Przekąski na Sylwestra Przepisy na Boże Narodzenie Ryby Śledzie Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Śledzie po cygańsku

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 20 minut | Czas gotowania/pieczenia : 10 minut | Porcje : 5 porcji

Te śledzie po cygańsku to jedne z ulubionych świątecznych śledzi mojego Męża. Są wyraziste w smaku dzięki dodatkowi ogórków konserwowych. Do tego zeszklona cebulka i sos na bazie pikantnego ketchupu – więc musi zasmakować każdemu! Gorąco polecam ten przepis jako przystawkę na Święta bądź na Sylwestra.

Śledzie po cygańsku – Składniki:

  • 350 g filetów śledziowych solonych ala Matjas (4-5 średnich filetów, waga już po odsączeniu; u mnie Matjas w oleju – są one nieco mniej słone i wymagają krótszego czasu moczenia)
  • 1 duża biała cebula – ok. 175 g
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 średnie ogórki konserwowe – ok. 175 g
  • 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 4/5 szklanki* ketchupu pikantnego – ok. 240 g
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki cukru zwykłego
  • szczypta papryki ostrej
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

*szklanka o pojemności 250 ml

śledzie po cygańsku przepis

Przepis na śledzie po cygańsku:

  1. Śledzie opłukać pod bieżącą zimną wodą, następnie włożyć je do pojemnika i zalać zimną wodą, by się wymoczyły z nadmiary soli. Z reguły przy śledziach ala Matjas w oleju wystarczą 1-2 godziny. Po około 60 minutach warto posmakować śledzie i ewentualnie wymienić wodę na świeżą, jeśli śledzie nadal są mocno słone. Po jakimś czasie znów je posmakować i zdecydować czy taka słoność jest odpowiednia. Śledzi nie należy moczyć za długo, ponieważ staną się zbyt mdłe. Po wymoczeniu wyciągnąć śledzie z wody i osuszyć papierkowymi ręcznikami. Następnie każdy filet pokroić na mniejsze kawałki (u mnie są to ok. 2 cm paseczki).
  2. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać, a następnie pokroić w grubsze piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, lekko oprószyć ja solą i smażyć cebulę na małym ogniu do czasu aż zmięknie i się zeszkli. Kolejno dorzucić ketchup, musztardę, paprykę ostrą, paprykę słodką, cukier oraz pieprz do smaku. Wymieszać. Wyłączyć palnik i zostawić sos do lekkiego ostudzenia.
  4. Do letniego sosu dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę oraz pokrojone na plasterki śledzie. Wymieszać. Przełożyć do czystego słoika i szczelnie zamknąć.
  5. Tak przygotowane śledzie wstawić do lodówki na kilka godzin, aby przegryzły się. Najlepiej smakują po minimum dobie “przegryzania się”. Podawać np. ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Polecam również wypróbować przepis na: śledzie z żurawiną.

przepis na śledzie po cygańsku
4.7 / 5 ( 219 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.