Śledzie po florencku to aromatyczne danie, w którym delikatne kawałki śledzia łączą się z wyrazistą cebulą, czosnkiem, musztardą francuską i suszonymi pomidorami. Całość układana w słoiku, z dodatkiem natki pietruszki i koperku, nabiera głębi smaku dzięki zalaniu olejem rzepakowym. Po kilku dniach w lodówce śledzie zyskują wyjątkowy, harmonijny smak, idealny na świąteczny stół lub elegancką przystawkę.
Śledzie po florencku – Składniki:
- 350 g filetów śledziowych solonych ala Matjas (4-5 średnich filetów, waga już po odsączeniu; u mnie Matjas w oleju – są one nieco mniej słone i wymagają krótszego czasu moczenia)
- 1 cebula – ok. 140 g
- 2 ząbki czosnku
- 8 pomidorów suszonych w oleju (ok. 90 gramów)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki octu spirytusowego 10%
- 2 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- sól do smaku
- olej rzepakowy
Przepis na Śledzie po florencku:
- Śledzie opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Jeśli okażą się zbyt słone, umieścić je w pojemniku i zalać zimną wodą, aby nadmiar soli mógł się wypłukać. W przypadku śledzi à la Matjas w oleju zwykle wystarczają 1-2 godziny moczenia. Po około godzinie dobrze jest spróbować kawałek śledzia i, jeśli nadal są bardzo słone, wymienić wodę na świeżą. Po pewnym czasie ponownie ocenić ich smak, aby sprawdzić, czy poziom słoności jest już odpowiedni. Nie należy moczyć śledzi zbyt długo, ponieważ mogą stracić swój wyrazisty smak i stać się zbyt mdłe. Po wymoczeniu śledzie wyjąć z wody i dokładnie osuszyć przy użyciu papierowych ręczników. Następnie pokroić każdy filet na mniejsze kawałki, na przykład paski o długości 2-3 cm.
- Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w półplasterki. Przełożyć do miseczki.
- Czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do cebuli. Lekko posolić, a następnie dodać 2 łyżki musztardy francuskiej i 2 łyżki octu. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Suszone pomidory wyjąć z oleju i pokroić w paski.
- Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać.
- Wszystkie składniki razem wymieszać.
- Przełożyć całość do słoika. Zalać olejem rzepakowym, tak by wszystkie składniki były przykryte.
- Słoik szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Po 2-3 dniach śledzie po florencku będą gotowe do podania. Smacznego!
Sprawdź również przepis na najlepsze: śledzie w oleju. Gorąco polecam ten przepis.