śledzie po kaszubsku
Przepisy na Boże Narodzenie Ryby Sylwester - Przepisy na Sylwestra Wielkanoc przepisy

Śledzie po kaszubsku

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Porcje : 4 porcje

Śledzie po kaszubsku to danie, które idealnie sprawdza się jako potrawa na Boże Narodzenie i Wielkanoc, jako przekąska na Sylwestra, czy też inną imprezę… a miłośnicy ryb, tacy jak ja, jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszne ;-) Gorąco polecam ten przepis.

Śledzie po kaszubsku – Składniki:

  • 350g filetów śledziowych solonych w oleju
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 średnie cebule białe – ok. 220g
  • 1 cebula czerwona – ok. 65 g
  • 2 łyżki cukru
  • 5 śliwek suszonych – ok. 40 g
  • 2 łyżka rodzynków sułtańskich – ok. 30 g
  • 3 łyżki octu (może być zwykły lub z białego wina do smaku)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki  ziarenek gorczycy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
śledzie po kaszubsku przepis

Przepis na Śledzie po kaszubsku:

  1. Pod bieżącą zimną wodą przepłukać śledzie, wcześniej odsączone z oleju. Włożyć ryby do pojemnika i zalać zimą wodą. Odstawić na około 1-2 godziny, by śledzie porządnie wymoczyły się z nadmiaru soli. Jednak podczas moczenia należy co jakiś czas posmakować śledzie, by nie wymoczyć ich za bardzo, bo mogą stać się mdłe. Gdyby jednak śledzie były mocno słone, to warto podczas moczenia co jakiś czas wymienić wodę na świeżą.
  2. Po wymoczeniu wyciągnąć śledzie z wody i osuszyć je za pomocą ręczników papierowych. Następnie każdy filet pokroić na mniejsze kawałki (u mnie są to ok. 2-3 cm paseczki).
  3. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie zlać wodę, a same rodzynki delikatnie osuszyć ręcznikami papierowymi.
  4. Suszone śliwki pokroić na plasterki.
  5. Oba rodzaje cebul (zwykłą białą i czerwoną) obrać z łupinek, a następnie pokroić w piórka.
  6. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko ją zeszklić (dusić na bardzo małym ogniu przez ok. 10 minut). Cebula ma zmięknąć, ale nie powinna się rumienić. Jeśli się rumieni, to należy zmniejszyć płomień. Kolejno na patelnię z cebulą wrzucić cukier, śliwki, rodzynki, wymieszać i smażyć ok. 1 minutę. Następnie wlać ocet, wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić dalej przez ok. 5 minut.
  7. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ziarenka gorczycy, wymieszać i lekko przestudzić zalewę. Kolejno dodać pokrojone śledzie, wymieszać całość. Następnie tak przygotowane śledzie w zalewie przełożyć do słoika lub szklanego naczynia i szczelnie zamknąć.
  8. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy filety dobrze się zamarynują. Przechowywać je w lodówce przez ok. 7-10 dni. Smacznego!
przepis na śledzie po kaszubsku
śledź po kaszubsku
śledzie po kaszubsku z rodzynkami i śliwkami suszonymi
4.8 / 5 ( 24 głosów )

6 thoughts on “Śledzie po kaszubsku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.