Śledzie po królewsku – to pyszne i szybkie w wykonaniu śledzie, które świetnie się sprawdzą zarówno na wszelkiego rodzaju święta (np. Boże Narodzenie, a nawet na Wielkanoc, gdyż zawierają ugotowane na twardo jajka), czy też imprezy, np. urodziny bądź Sylwestra.
Śledzie po królewsku – Składniki:
- 3 filety śledziowe – ok. 200 g
- trochę mniej niż pół puszki groszku konserwowego – ok. 100 g
- 2 średnie jajka
- 1 mała cebulka – ok. 60 g
- 2 łyżki majonezu
- 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- pieprz do smaku
- szczypta soli – opcjonalnie (o ile śledzie nie są dość słone)
- garść koperku lub szczypiorku
Przepis na śledzie po królewsku:
- Filety śledziowe wymoczyć w wodzie lub płukać je pod zimną wodą do czasu aż uznamy, że nie są za słone. Wymoczone i osuszone śledzie pokroić na kawałki o szerokości ok. 2 cm.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przelać wrzątkiem na sitku. Ostudzić, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
- Groszek konserwowy odsączyć z zalewy (nie jest ona potrzebna, więc można ją wylać do zlewu). Wedle uznania można dać mniej lub więcej groszku. Dla mnie 100 g to taka optymalna ilość do tej sałatki śledziowej po królewsku.
- Jajka ugotować na twardo w małym garnuszku z osoloną wodą (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Po ugotowaniu zalać jajka zimną wodą i delikatnie potłuc skorupki, a następnie obrać. Po obraniu pokroić w kosteczkę.
- Majonez wymieszać wraz ze śmietaną i musztardą. Powinien powstać jednolity sos.
- Wszystkie składniki na śledzie po królewsku wrzucić do jednej miseczki, dodać sos, a następnie całość doprawić do smaku solą (opcjonalnie) i świeżo mielonym pieprzem.
- Na koniec dodać drobno posiekany koperek (lub szczypiorek).
- Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok. 15-20 minut. Smacznego!
Super :-) gościom smakowały. Polecam bardzo prosta i smaczna sałatka